Barn må plasseres ut av fylket

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnevernsleder i Notodden kommune, Toril Hovind. FOTO: VIGDIS HELLA
Barnevernsleder i Notodden kommune, Toril Hovind. FOTO: VIGDIS HELLA

TELEMARK: Barnevernsledere i hele Telemark er bekymret for at barn med behov for akutt plassering, må plasseres i beredskapshjem andre steder i landet fordi Bufetat ikke lenger får kjøpe private plasser i hjemfylket.

Det er Bufetat som har ansvar for å finne beredskapshjem når barnevernet melder inn barn med behov for akutt plassering. Men fra 1. mai har Bufetats enhet for inntak fått inndratt fullmaktene til å kjøpe private plasser. Det betyr at når de statlige plassene i beredskapshjem i fylket er fylt, vil ikke lenger Bufetat garantere at det er deres ansvar å dekke utgiftene til beredskapshjem. I stedet får barnevernstjenesten tilbud om å plassere barna i statlige beredskapshjem langt unna hjemstedet.

– Det uheldige er at de blir plassert langt unna. Da er det ikke like lett for saksbehandlerne i barnevernet å følge dem opp, og de kan ikke fortsette i samme barnehage eller skole. Dermed blir det en ansvarsforskyvning fra stat til kommune, fordi saksbehandlerne i barnevernet må vurdere om det er til barnets beste å ta dem ut av nærmiljøet og bli plassert så langt hjemmefra, sier barnevernsleder i Notodden kommune, Toril Hovind.

Hovind har på vegne av alle barnevernslederne i Telemark skrevet brev til Bufetat der de uttrykker sin bekymring for konsekvensene av den plutselige endringen. I svarbrevet skriver Bufetat at de nå er en formidler av beredskapshjem, og vil ikke gi noen garanti for å skaffe plasser i hjemfylket til barna.

RESSURSKREVENDE

– I stedet blir kommunene utfordret til å finne lokale løsninger i akutte situasjoner. Men det blir feil at dette skal være kommunenes, og ikke statens ansvar, når det hoper seg opp. Det er ikke bare å ringe naboen når et barn er i krise, selv om vi gjør det når det er faglig forsvarlig. Det blir fryktelig ressurskrevende for barnevernet å rekruttere beredskapshjem og fosterhjem i tillegg til å følge opp saksbehandling med korte frister, sier hun. I brevet fra Bufetat er det uklart hvem som skal dekke kostnadene dersom det blir nødvendig å kjøpe private plasser, mener barnevernslederen.

– Dersom kommunen skal dekke dette, vil det føre til økte utgifter på 80 000–100 000 kroner i måneden. Vi fikk veldig utydelige svar på dette fra Bufetat. På Notodden hadde vi en akuttplassering denne uka der Bufetat ikke hadde beredskapshjem, men der de kunne formidle en plass gjennom en privat stiftelse mens vi skulle dekke kostnadene. Men når vi bruker akuttparagrafen er de pliktige til å finne en plass, og dette imøtekom de til slutt. Foreløpig kan det derfor virke som at praksisen er smidigere enn svaret vi fikk i brevet, sier Hovind.

I Skien har barnevernet fått tilbud om plasser i beredskapshjem som ligger i Arendal, Mandal, Farsund og Drøbak.

– Vi har vært mest bekymret for hva som vil skje hvis Bufetat ikke kan skaffe plasser i beredskapshjem. Det er en knapphet på disse plassene og det vi har opplevd, er at vi får tilbud om plasser som har vært veldig langt unna. Ting blir mye vanskeligere enn om de har tilbud i nærheten. Det blir mye mer ressurskrevende å følge opp, sier barnevernsleder Ragnhild Kvernes.

At antall akutte plasseringer i Telemark er økt, forverrer situasjonen ytterligere.

– Det har vært mange alvorlige saker der Fylkesnemnda har godkjent akutt plassering. I tillegg ser vi at vi sitter med fryktelig mange barn som venter, enten i beredskapshjem eller midlertidige hjem. Det er dypt tragisk at barn som vi tar ut av et uforutsigbart hjem, ikke kan få en stabil og trygg løsning i fosterhjem, sier Toril Hovind.

MER RESSURSKREVENDE: Barnevernstjenesten har opplevd å få tilbud om plasser i Arendal, Mandal, Farsund og Drøbak. ? Ting blir mye vanskeligere enn om de har tilbud i nærheten, sier Ragnhild Kvernes. Foto: Therese Westgård
MER RESSURSKREVENDE: Barnevernstjenesten har opplevd å få tilbud om plasser i Arendal, Mandal, Farsund og Drøbak. ? Ting blir mye vanskeligere enn om de har tilbud i nærheten, sier Ragnhild Kvernes. Foto: Therese Westgård

Publisert 13.06.2014 av Vigdis Hella i Telemarksavisa

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*