Barnevern i krise?

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Tidligere i sommer rettet jeg i TB søkelyset på fremgangsmåten til Barnevernet (BV) i Tønsberg og påpekte den store økningen i antall omsorgsovertakelser av barn som ble plassert i fosterhjem (70 % økning i 2013 sammenlignet med 2005).

Denne kraftige økningen fant sted mens SV bestyrte barne- og likestillings-departementet i regjeringen Stoltenberg. Innlegget mitt førte til at Stoltenberg-regjeringens barneminister Inga Marte Thorkildsen uttalte i TB 7. juni, etter at bl.a. tidligere barneombud Reidar Hjermann hadde kritisert det: «Det er godt å se hvordan folk står opp for barna og for den jobben barnevernet gjør. Barnevernet er selvsagt ikke uten feil, men det er stor forskjell på sunn kritikk og fordomsfull argumentasjon som underminerer en hel etat».

At Thorkildsen i praksis godtar at BV gjør feil, er ille. For mange familier ødelegges for livet av disse feilene, og jeg har i ettertid fått kjennskap til forhold i BVs fremgangsmåte som ville ha fått hårene til å reise seg på hodet til normale mennesker. Av hensyn til de berørte lar jeg detaljene ligge, men for den generelle debattens del er det nesten like ille at den ansvarlige statsråden ikke redegjorde for hva som var «usunn kritikk» og hva som var «fordomsfullt» i innlegget mitt, men bare slynget det ut som en påstand.

Imidlertid har fylkesmannen i Vestfold og Helsetilsynet nå undersøkt virksomheten til BV i Tønsberg.

Bystyret i Tønsberg er ansvarlig for BV i kommunen. Men på vegne av bystyret har ordfører Petter Berg – som iflg. TB ønsker å bli gjenvalgt – delegert ansvaret for BV til rådmannen. Denne har delegert det videre til kommunaldirektøren. Han i sin tur har overlatt til bukken selv å passe på havresekken, nemlig tiltaksleder i BV. Og etter slik å ha pulverisert ansvaret til støv, har trolig ingen av de nevnte brydd seg synderlig om hva som har skjedd med etatens virksomhet, i hvert fall ikke hvis vi skal tro Helsetilsynets rapport.

Allmennheten vil derfor trolig ha interesse av å se hva Helsetilsynet har avdekket om hvorledes kommunen skalter og valter med det kjæreste vi har, barna våre.

For rapporten viser at Tønsberg mangler et system for kontroll og oppfølging av barn i fosterhjem, og avviker fra lov om barneverntjenester og forskrift om lovpålagt internkontroll. Videre står det, sammenfattet:

Kommunen mangler rutiner og retningslinjer når det gjelder innholdet i og gjennomføringen av besøk i fosterhjemmet, oppfølging av fosterbarnet og biologiske foreldre. Kommunen mangler en beskrivelse av barneverntjenestens hovedoppgaver og mål, herunder mål for forbedringsarbeid. Kommunen har heller ikke sikret at arbeidstakerne har kunnskap om aktuelle endringer av lover og forskrifter som gjelder for barneverntjenesten, eller at de ansatte har tilstrekkelig kunnskap om barneverntjenestens internkontroll. Kommunen har ikke et system for å innhente erfaringer fra brukere til eget forbedringsarbeid når det gjelder oppfølging av barn i fosterhjem.

Kommunen har ikke gjennomført vurderinger av sårbare områder knyttet til dette. Kommunen har ikke foretatt systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer og bidrar til kontinuerlig forbedring i barneverntjenesten.

Barneverntjenestens skriftlige prosedyrer blir ikke fulgt.

Det fremgår av prosedyren for avviksbehandling at virksomheten skal påse at tiltak og tjenester fungerer som planlagt, blant annet ved å rette opp avvik, avdekke behov for rutineendringer, opplæring eller annen oppfølging og iverksette korrigerende tiltak. Det er skrevet enkelte avviksmeldinger, men det fremstår vilkårlig og ikke systematisk. Kommunen dokumenterer ikke fortløpende nødvendige og relevant opplysninger og vurderinger angående arbeidet med barnet i fosterhjem. Kommunen skriver ikke alltid fortløpende referat fra besøk i fosterhjemmet, møter eller samtaler med barn. Kommunen dokumenterer ikke alltid faglige vurderinger som ligger til grunn for barneverntjenestens beslutninger.

Kanskje bør Petter Berg nå bruke litt tid før han skal gjenvelges til å trekke noen konklusjoner om BVs virksomhet? Og kanskje vil tiltaksleder i BV redegjøre i TB for kriteriene for omsorgsovertakelser? Eller benytter etaten seg av synsing som metode? Man skulle jo nesten tro det ut fra rapporten.

Når det imidlertid gjelder statsrådens påstand om at jeg «underminerer en hel etat», så skal hun heldigvis ikke gjenvelges.

INGER LEXOW

UTVALG FOR BARN OG UNGE I TØNSBERG

PUBLISERT 12.08.2014 i TB.no

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

9 Kommentarer

  1. E det noe rart at det blir mange barn som blir tatt. Når de går etter at ikke barna kan knyte sko lissene sine når de er bare 4 år. da sier barnevernet at foreldrene ikke har omsorgsevner nok. Ikke rart at dette blir feil.

  2. Det er skremmende lesning, når man går direkte inn i rapporten fra helsetilsynet, og tenker at denne etaten har myndighet til å frata barna de kjæreste de har. Så mye makt uten at det kvalitetssikres, eller at de BV ansatte har autorisasjon på lik linje som alle helsearbeidere,og derfor er de ikke ansvarlige for egne handlinger. Terror kamuflert som «barnets beste»…Og svært få tør kritisere barnevernet, i redsel for denne etatens «muligheter» til gjengjeldelse . Autorisasjon bør innføres straks!!
    Fra rapporten:
    Funn Avvik: Tønsberg kommune har ikke et internkontrollsystem som i tilstrekkelig grad sikrer oppfølging og kontroll av fosterhjemmene.
    Avvik fra følgende myndighetskrav:
    Lov om barneverntjenester Forskrift om internkontroll for kommunens oppgaver etter lov om barneverntjenester Avviket bygger på følgende observasjoner:
    Kommunen har ikke rutiner, retningslinjer eller lignende når det gjelder innholdet i og gjennomføringen av: – besøk i fosterhjemmet – oppfølging av fosterbarnet – oppfølging av biologiske foreldre Kommunen har ikke en beskrivelse av barneverntjenestens hovedoppgaver og mål, herunder mål for forbedringsarbeid. Kommunen har ikke sikret at arbeidstakerne har ratt kunnskap om aktuelle endringer av lover og forskrifter som gjelder for barneverntjenesten. Kommunen har ikke sørget for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter om barneverntjenestens internkontroll Kommunen har ikke et system for å innhente erfaringer fra brukere til eget forbedringsarbeid innenfor området; oppfølging av barn i fosterhjem Kommunen har ikke gjennomført vurderinger av sårbare områder knyttet til oppfølging av barn i fosterhjem. Kommunen har ikke foretatt systematisk overvåking og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt og bidrar til kontinuerlig forbedring i barneverntjenesten. Barneverntjenestens skriftlige prosedyrer blir ikke fulgt. Det fremgår av prosedyren for avviksbehandling at virksomheten skal påse at tiltak og tjenester fungerer som planlagt ved blant annet å rette opp avvik, avdekke behov for rutineendringer, opplæring eller annen oppfølging og iverksette korrigerende tiltak. I følge prosedyren har alle ansvar for å rapportere avvik. Det er skrevet enkelte avviksmeldinger, men det fremstår vilkårlig og ikke systematisk. Dokumentasjon: – Kommunen dokumenterer ikke fortløpende nødvendige og relevant opplysninger og vurderinger angående barnet i arbeidet med barn i fosterhjem – Kommunen skriver ikke alltid fortløpende referat fra besøk i fosterhjemmet, møter eller samtaler med barn – Kommunen dokumenterer ikke alltid faglige vurderinger som ligger til grunn for barneverntjenestens beslutninger.
    http://www.helsetilsynet.no/no/Tilsyn/Tilsynsrapporter/Vestfold/2014/Tonsberg-kommune-oppfolging-av-barn-i-fosterhjem-2014/#.U9fWd45zqRw.email

  3. Kritikken av barnevernet i Tønsberg av Inger Lexow, viser seg å være mer enn berettiget.
    Nå tenker jeg frasefabrikken til det såkalte «fagmiljøet» jobber på spreng. Hvordan skal de forsvare dette?
    Fylkesmannen og Helsetilsynet i Vestfold har avdekket så mange lovbrudd (for barnevernet kalles det «avvik»), at hele barneverntjenesten i kommunen burde vært gransket og de ansvarlige burde fått sparken. Ingenting i rapporten sa noe om hva Fylkesmannen hadde tenkt å gjøre med problemet… Alle virker være helt handlingslammet når det kommer til barnevernet.
    Når barnevernet går til det mest ekstreme – og tar barna fra alminnelige familier – da må de være 100% sikre på at barnet får det betydelig bedre. Ekstremt mye bedre skal det være, for å oppveie en bitteliten del av skadene barnet får ved en plutselig adskillelse fra familien, for all fremtid.
    Får barna det bedre? Det er det ingen som vet. Det er aldri forsket på effekten av omsorgsovertagelse i Norge. Allikevel har de klart å plassere over 11.000 barn under barnevernets omsorg. Med god hjelp av politiet selvfølgelig.
    Barn blir revet opp med røttene uten forvarsel (akuttvedtak – ca 1200 akuttvedtak i 2013) og plassert på en annen kant av lande. De mister foreldrene, søsken, besteforeldre, onkler og tanter og venner, nærmiljø, skole, treningsmiljø, naboer osv osv. De mister absolutt ALT. Deretter plasseres de i fosterhjem som har gått et PRIDE kurs. Et kurs for vordende fosterforeldre om hvordan de skal gjøre omsorgs jobben. Det er alt. Det er nok til at de er klarert som bedre omsorgspersoner enn foreldrene. Foreldre i dag mister barna sine på feil blikk kontakt. Usunn tilknytning og fare for fremtidig omsorgssvikt. De granskes og observeres i samspill med barnet til saksbehandler tror hardt nok at det foregår omsorgssvikt. Når barna er plassert i fosterhjem, mister saksbehandler fullstendig interessen for de. All den tunge bekymringen saksbehandler har vært belastet med i undersøkelsesfasen for barnet, er plutselig borte. Om barnet får det bedre enn hos sin familie – aner de ikke. Her er det ingen observasjoner eller gransking av samspill. De gir rett og slett blaffen i barnet.
    Dette er ikke nytt. Fylkesmannen og Helsetilsynet vet veldig godt at dette er et gjentakende stort problem. I tillegg til at barnevernet snur ryggen til de stakkars barna som har mistet alle sine nærmeste – viser forskning fra andre land at risikoen for seksuelle overgrep, vold og mishandling – er langt høyere i fosterhjem enn hos biologiske foreldre. Dette vet alle som jobber med barnevern.
    I 2009 sa barneminister dengang – Anniken Huitfeldt at hun kjente til «problemet» med seksuelle overgrep i fosterhjem.
    http://www.tv2.no/a/2725217
    «TV 2 Nyhetene kjenner til at overgrep i fosterhjem skal være en kjent problemstilling i barnvernsetaten. Også statsråd Anniken Huitfeldt er kjent med problemstillingen.»
    Altså visste man for fem år siden at seksuelle overgrep i fosterhjem var et «problem». I tillegg til elendig oppfølging av fosterbarn og manglende tilsynsfører.
    «Etter loven skal hvert fosterbarn minst fire ganger i året ha besøk av en tilsynsfører som skal sikre at barnet blir godt ivaretatt. Men mange barn er uten tilsynsfører i lang tid. I flere tilfeller har tilsynsfører gjennomført for få tilsyn, eller ingen i det hele tatt. Dermed svikter sikkerhetsnettet til disse sårbare barna.» Videre sa barneminister Anniken Huitfeldt for fem år siden til TV2:
    » Det må bli bedre skolering av tilsynsførere. Vi har hatt fullt fokus på å øke antall tilsynsfører og det er høyere enn noen gang, og vi har satt i gang skolering av disse, også om overgrep. Så her gjøres det mye, mange tilsynsfører gjør en meget solid innsats i forhold til å forbygge denne type saker.»
    Barnevernet har altså hatt «full fokus» på opplæring og rekruttering av tilsynsførere og oppfølging av fosterbarn siden 2009. I fem år. Man slutter vel ikke å ha fokus før målet er oppnådd? Rådmannen er ansvarlig for at dette skjer.
    Hvordan står det til med barnevernet i Tønsberg fem år etter «full fokus» på fosterbarn?
    Det kan Helsetilsynet fortelle. Dette skriver Helsetilsynet i sin rapport om Tønsberg kommune i 2014:
    » Barneverntjenesten har imidlertid ikke noe aktivt system eller styring for å sikre oppfølging og kontroll av fosterhjemsarbeidet. Det er ikke kjent for de ansatte hvordan avviksmeldinger skal gis eller behandles. Tilsynet har avdekket brudd på lov- og forskriftskrav. Kommunen opplyste at de var kjent med dette, og begrunnet bruddene med stort arbeidspress og sykemeldinger i tillegg til krevende saker. Fylkesmannen fikk i tilsynet fremlagt utskrift av oppdaterte prosedyrer for barneverntjenesten. Imidlertid fremstod det for oss at rutinene ikke var implementert i tjenesten, noe som ble bekreftet gjennom intervjuene. Videre manglet rutinene viktige elementer i forhold til oppfølging av fosterhjem og fosterbarnet. Saksbehandlerne hadde ikke en felles forståelse av innholdet i kravet om oppfølging og medvirkning, slik at den enkelte saksbehandler utøvet dette til dels etter eget skjønn.»
    http://www.helsetilsynet.no/no/Tilsyn/Tilsynsrapporter/Vestfold/2014/Tonsberg-kommune-oppfolging-av-barn-i-fosterhjem-2014/#.U9fWd45zqRw.email
    Jeg kan ikke – med min beste vilje – få dette til å bli annet enn at barnevernet gir blaffen i barna. De vet at faren for seksuelle overgrep er stor og har vært det lenge, de vet at barna er fullstendig knust etter adskillelsen fra foreldrene, allikevel bryr de seg overhode ikke om de barna de selv har vært med på å traumatisere ved å rive ut av hjemmet.
    Istedet for å sørge for et minimum av rettssikkerhet for barna de allerede har beslaglagt, brukes ressursene på å jakte på omsorgssvikt hos gode foreldre – omsorgssvikt som ikke engang de nærmeste klarer å se. Det er et bevisst valg av barnevernet, bv-leder og rådmann i Tønsberg kommune – ikke å prioritere og sikre disse barna god nok omsorg. Men istedet bruker tid og penger på å finne flere barn de kan plassere i fosterhjem for deretter og gi blaffen i de.
    «Kommunen opplyste at de var kjent med dette, og begrunnet bruddene med stort arbeidspress og sykemeldinger i tillegg til krevende saker.»
    Altså er det prioritert å bruke tiden på å fjerne flere barn fra foreldrene, enn å ta vare på de som allerede er under bv’s omsorg.
    Mer tydelig kan de ikke si det.
    Når det er sagt, så har det etter Anniken Huitfeldt vært to statsråder for barne- og likestillingsdepartementet før Solveig Horne. Verken Huitfeldt, Lysbakken, Thorkildsen eller Horne har klart å løse «problemet» med overgrep mot fosterbarn, kombinert med null interesse fra barnevernet for å beskytte barna. Når Inga Marte Thorkildsen med tårer i øynene snakker om de aller mest sårbare i samfunnet, så inkluderer ikke det barn i fosterhjem. Hun også er klar over «problemet», men hun er ikke bekymret for disse barna. Og skulle noen andre våge å bry seg, da kaller hun det «fordomsfull argumentasjon som underminerer en hel etat», før hun snur seg rundt og sover videre.
    Folk må slutte å sende meldinger til barnevernet. De lager betydelig mer skade enn de hjelper. Inger Lexow peker på et problem som angår alle – et enormt samfunnsproblem, et barnevern fullstendig ute av kontroll. Folk må slutte å tro på det sprøytet de serverer om barnets beste, og begynne å se på fakta og realiteter.

  4. Jeg er ikke det minste overrasket over den knusende kritikken barnevernet i Tønsberg får. I de siste årene har Fylkesmannen mottatt menger av klager på barnevernet, så det var på tide med et tilsyn.
    Tilsynet fra Fylkesmannen fant sted i perioden 10 januar tom 25 juni 2014 og i denne perioden jobbet barnevernet også med en Tjenesteanalyse om seg selv. Tjenesteanalysen var opp til behandling i Utvalg for barn og unge 6. mars i 2014. Barnevernsleder og saksbehandler for analysen var til stede, men ingen av utvalgsmedlemmene hadde et eneste spørsmål til de. I saksfremlegget var det ikke skrevet forslag til vedtak, så utvalgsmedlemmene var usikker på hva det skulle vedta, men ble til slutt enig om at de kunne ta saken til orientering. Selv om utvalgsleder fra Høyre erklærte seg inhabil, forlot hun ikke møte. Det var i det hele tatt et underlig møte hvor ingen av politikere reagert på noe.
    I 2012 ble det besluttet at tjenesten skulle delta i effektiviseringsnettverk med et overordnet mål om å forbedre de tjenester barneverntjenesten leverer, og følgende målsetninger for arbeidet ble satt:
    Få økt innsikt i tjenesten og utvikle bedre tjenester for brukerene Få et bedre grunnlag for å sette tydeligere mål for tjenesten
    For å finne grunnlag for bedringer ble det vedtatt at det skulle utføres en brukerundersøkelse. Brukerundersøkelsen som ble benyttet var utarbeidet av KS- Kommunenes Sentralforbund. Det samme var skjemaet og hvilke kriterier for uttrekk av informanter som skulle brukes, som var de som fikk frivillige hjelpetiltak i biologisk familie med barn over 9 år. Det var barnevernet selv som valgte ut de som familiene som fikk tilbud om å være med brukerundersøkelsen, i alt 88 av 152 familier. Av de 88 familiene som ble plukket ut, svarte kun 13 familier på brukerundersøkelsen.
    Jeg syns utvelgelsen til KS over at det kun er familier med barn over 9 år med frivillige hjelpetiltak i biologisk familie som får anledning til å delta i en brukerundersøkelse er urovekkende. Etter mitt syn så bør det ikke være barnevernet selv som utfører en brukerundersøkelse om seg selv. De bør heller ikke få velge ut hvem og hvor mange som skal få delta. Dette bør utenforstående ta seg av.
    I tjenesteanalysen skriver barnevernet selv at Tønsberg barnevern ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder å gi tiltak til barn i biologisk familie og de ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder antall barn som mottar tiltak utenfor opprinnelig familie. Barnevernet har til å med jobbet målrettet for å redusere/avslutte kompenserende hjelpetiltak som avlastning, støttekontakt osv. til barn i biologisk familie de siste årene. Noe jeg anser som nok et brudd på barnevernloven.
    Legger også merke til at i tjenesteanalysen så kommer barnevernet med forslag til mål for seg selv om at de skal sikre at barneverntjenesten utfører oppgavene i samsvar med krav fastsatt i lov eller i medhold av lov og de skal sikre oppfølging av fosterhjem og fosterbarn for å hindre utilsiktet flytting av barn, fristen for disse målene var innen juni 2014. Siden fylkesmannen var inne med tilsyn i denne perioden, så tyder det på at disse målene ikke var hverken oppnådd eller dokumenterte innen fristen.
    Jeg kan heller ikke se at tjenesteanalysen har oppfylt sine målsetninger om å få bedre innsikt i tjenesten og utvikle bedre tjenester for brukerne eller har gitt et bedre grunnlag for å sette tydelige mål for tjenesten. Det analysen generelt viser er hvordan man skal spare penger og at kommunen selv skal drive to «storfosterhjem» et i Barkåkerveien 83 og et i Huginsvei.
    Nå er det ikke frasen «til barnas beste» som gjelder, for nå skal barna tvangsflyttes fra de statlige barneverns-institusjonene de er plasserte i og over til kommunens egne «storfosterhjem» for å spare penger.
    Jeg har ingen tro på at hverken administrasjonen eller politikerne i Tønsberg bystyre vil gripe inn i saken og ta ansvar. De gjør nok som ved tidligere kritikker, gir et svada svar i stede for å legge seg flate og gjøre noe konstruktivt med kritikken.

  5. Det er skremmende hvor lite debatt der er rundt Barnevernet i Tønsberg. Det er det «Barnevenet» i Norge, som har flest tilsynsaker mot seg. Og grunnen er tross alt kritikkverdige behandlinger av barn og foreldre,og ødeleggelser av familier som fører til at det blir tilsyn av etaten… Det er virkelig på tide å rydde opp,og få kvalitetssikret denne etaten, som «skvalter og valter» med det viktigste i vårt samfunn….mine og dine barn….

  6. Det er leit at Tønsbergs Blad IKKE tør gå inn i saker som dette, med grundig journalistikk. Og følge familienes kamp mot overformynderiet….Tør man mene noe om barnevernet, så blir man kontaktet av mange som har fått ødelagt både familie og helse av, inkompetente saksbehandlere.(Det finnes også dyktige saksbehandlere, men skadene kommer ikke av dem, og som i trafikken, må de som ikke følger reglene, utsetter folk for fare, lukes ut….)

  7. Takk for gode kommentarer fra flere! Det er riktig som Elisabeth Rue Strencbo skriver, at saksbehandlingen mht BVs interne tjenesteanalyse ble lagt frem for Utvalg for barn og unge (UBU) 6. mars 2014. Det var imidlertid ukjent for i hvert fall Frps medlemmer at Helsetilsynet samtidig gransket BV. Hverken kommunaldirektør Pål Thalmann eller utvalgets leder, Kathrine Ebbesen Rør (H), opplyste om dette, enda kommunen allerede 10.januar var blitt gjort kjent med Fylkesmannens/Helsetilsynets engasjement. Utvalgets medlemmer hadde således ikke kjennskap til – eller forutsetninger for å bedømme på noen dagers varsel fra de mottok sakspapirene – de bakenforliggende problemstillingene. Rådmannens innstilling om å ta saken til orientering, ble derfor vedtatt uten debatt. Det er etter min mening sterkt kritikkverdig at utvalget ikke ble forelagt opplysninger om at Helsetilsynet allerede i januar hadde igangsatt en kritisk gjennomgang av BV i Tønsberg. Det hadde trolig ført til at utvalgets medlemmer hadde sett saken i et helt annet lys.
    Etter møtet, ble jeg imidlertid kontaktet av en mor som kunne fortelle en skremmende historie om hvorledes BV hadde tatt fratatt henne omsorgen for hennes barn, noe som stemte dårlig med BVs egen fremstilling (tjenesteanalysen) av hvorledes etaten arbeidet.
    På møtet i UBU den 3. april, stilte jeg noen spørsmål, men som ble avvist av utvalgsleder fordi saken ikke sto på sakskartet.
    I forkant av møtet den 8. mai, stilte jeg kommunaldirektøren skriftlige spørsmål, med kopi til utvalgsleder.Da jeg på møtet etterlyste svar, spurte utvalgsleder kommunaldirektøren om han ikke allerede hadde sendt meg svar privat. Thalmann beklaget da at det hadde han glemt. Kommunaldirektøren og utvalgslederen har således drøftet saken på forhånd og bestemt seg for å dysse den ned.Dette handler imidlertid ikke om meg privat. Som utvalgsmedlem forventer jeg at slike spørsmål besvares i offentlighet i utvalget. På bakgrunn av det jeg da visste, skrev jeg en kronikk i TB (27/5), slik at offentligheten fikk kjennskap til saken.
    Jeg kan videre opplyse om at jeg igjen har bedt om få en orientering på neste UBU-møte den 4. september.

  8. Dette som kommer frem er skremmende. Hvor er Tønsbergs Blad i denne saken.?De her hele tilsynsrapporten. Den er sendt til redaksjonen

  9. Dessverre blir enkelte barn tatt, -med et minimum av grunnlag, -og som ofte kunne klart seg med litt hjelp! 🙁 Og videre, -så er det barn som SKULLE vært tatt ut av hjemmet, som ikke blir tatt ut! Og fosterforeldre er i et ganske stort flertall -utvalgt blant famile og venner -eller venners venner som jobber i etatene!! Og disse får de barna som gir høyest økonomisk utbytte med «diagnoser» som nærmest er «bestillingsverk» fra barnevern og fosterforeldre, dessverre! Og svært mange av disse fosterhjemmene er ikke egnet, -men det kommer sjelden fram før det er altfor sent, -og ingen orker å kjempe mot øvrigheta, -for barna er da voksne, utslitt og fullstendig ødelagt :8

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*