Du er her
Hjem > Nyheter > Barnevernet i Haugesund bryter loven

Barnevernet i Haugesund bryter loven

Ti måneder etter at tingretten ikke ga medhold til barnevernet om å overta omsorgen av tre barn fra et ektepar fra Haugalandet har paret enda ikke fått alle barna tilbake.  – Sjokkerende, sier parets advokater.

HAUGESUND: I mars i fjor fikk et ektepar fra Haugalandet medhold av Haugaland Tingrett om at ekteparets tre barn skulle tilbakeføres til paret etter at barnevernet i Haugesund ønsket å overta omsorgen for barna. Ti måneder etter dommen har paret kun fått omsorgen tilbake for to av barna sine. Det tredje barnet er fremdeles under barnevernets omsorg.

– Som advokat har jeg aldri vært borti lignende før og jeg er sjokkert over måten barnevernet har behandlet dette paret på, sier advokat Arnhild Skretting.

Sammen med advokat Åse Langeland representerer hun paret som nå kjemper en bitter kamp mot barnevernet i Haugesund.

Det hele startet da mor høsten 2015 ble mistenkt og tiltalt for å ha utøvet grov vold mot et annet barn. Barnevernet grep da inn og tok parets to andre barn mens voldsanklagene mot moren ble etterforsket. Moren var på det tidpunktet gravid og da hun i januar 2016 fødte en liten gutt sto barnevernet klar. Én time etter at guttebabyen ble født blir barnet tatt fra moren og plassert i fosterhjem.

I ettertid har voldsanklagen mot moren blitt frafalt.

Omsorgsovertagelsen ble behandlet i Haugaland Tingrett i mars i fjor. Den feller en knusende dom over barnevernet i Haugesund sin behandling av saken. Dommen slår blant annet fast at grunnlaget for omsorgsovertagelsen av de tre barna er basert på feil grunnlag og at barnevernstenesten i Haugesund har . I den omfattende dommen står det blant annet føgende:

  • Det kritiske ved denne saken er etter rettens mening at barnevernet her ikke har vist vilje til eller hatt bevissthet om grunnleggende krav til korrekt saksbehandling…
  • Det faktiske grunnlaget som anføres fra kommune til støtte for omsorgsoverdragelse er etter dette, i en helhetlig vurdering, vesentlig svekket… 
  • I den aktuelle saken foreligger på flere punkter vesentlig tvil om fakta og tvilen er delvis oppstått som følge av svakheter i offentlige myndheters behandling av saken.

Barnevernet i Haugesund anket dommen videre, men i oktober i år ble saken avvist av Høyesterett. Dermed er dommen rettskraftig. 

– I midten av november ble det fremmet ny sak mot paret. Dette til tross for at Norges høyeste domsstol har sagt at dommen fra Haugaland Tingrett er gjeldende. Dermed setter barnevernstjenesten i Haugesund seg over en lovlig fattet rettskraftig dom som er anket i alle instanser. Dette går utover rettssikkerheten til folk. For oss som advokater blir det umulig å forholde oss til, sier Skretting.

Comments

comments

Top
Translate »