Barnevernets omsorgssvikt

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

 

Sweet child in time you’ll see the line 
The line that’s drawn between, good and the bad 
See the blind man shooting at the world 
Bullets flying, taking toll 
If you’ve been bad, lord I bet you have 
And you’ve not been hit by flying lead 
You’d better close your eyes 
Bow your head 
Wait for the ricochet

(Child In Time – Deep Purple)

I debattene om omsorgssvikt i barnevernet, barn som stikker av, utvidet tilbakeholdes og Ragnhild-saken er det nok mange som assosierer rømninger fra institusjoner med store ungdommer på 16-18 år. Men faktum er at også små gutter og jenter stikker av fra barnevernets omsorg.

Det er kanskje lettere å akseptere at unge stikker av, for de ansatte hevder at de ikke kan/vil sette grenser for dem, motivere dem og få dem til å like seg. Er det folks bilde av saken da aksepterer folk lettere at institusjonens personale resignerer og trekker seg tilbake til kaffekoppene på personalrommet og glemme omsorgsansvaret for ungdommen som er på vei til kriminalitet, prostitusjon eller rus.

En julinatt i 2010 var ekteparet Veronica og Kjell Kallestad på bilreise fra Sotra til Seljord, like før kl 03:00 om natten oppdaget de en liten gutt som gikk i veikanten ved E16 før Voss. Som ansvarlige medmennesker reagerte de med undring på at en gutt gikk på den mørke veien så seint på natten, de stoppet og ville høre om gutten hadde brukt for hjelp.

Gutten fortalte at han skulle gå til Bergen, 10 mil vekke. Ekteparet syntes det var langt og undret seg på historien, de kontaktet politiet og ba om råd.

– Jeg regnet jo med at det ville komme en politibil ganske raskt for å hente gutten. Vi hadde gitt beskjed, og regnet jo med at det ville komme noen for å hjelpe ham, sier Kjell Kallestad.

Politiet kjente ikke til noen savnet gutt og de ville sende en patrulje fra Åsane (Bergen), en kjøretur på 9 mil som tar 90 minutter. Politiet kjente da ikke til noen savnet gutt. Politiets nødtelefon ville altså ikke vekke politiet på Voss og sende dem på 5 minutters kjøretur for å hente gutten.

Ekteparet gjorde det beste de kunne, de holdt jevnlig kontakt med politiet og de fikk da rede på at gutten var under barnevernets omsorg (Bergen kommune) og plassert på en av Bufetats institusjoner på Voss: Voss familie- og barnevernsenter (Stiftinga Voss Barneheim). Gutten hadde altså allerede gått over 7 kilometer før han traff ekteparet.

Det viste seg at den 10 år gamle gutten var under omsorg av barnevernet. Politiet fortalte ekteparet at institusjonen han bodde på ville komme og hente ham.

– Vi sto der i 40 minutter, og de kom ikke. Gutten begynte å gå, og da han så at jeg snakket i telefonen begynte han å løpe, forteller Veronica.

Politiet opplyste at de hadde ringt og vekket den sovende nattevakten på Voss familie- og barnevernsenter, likevel skulle det gå over en time før gutten ble hentet. De barnevernansatte på barneheimen klarte/ville ikke hente den lille ti år gamle gutten som de tok seg betalt for å passe på og gi omsorg til. På toppen av dette slo både barnevernet og politiet seg til ro med at denne gutten ofte stakk av om natten og forsøkte å gå hjem til familien i Bergen!

Politiet sa at jeg ikke skulle være bekymret. De hadde snakket med barnehjemmet og dette var en gutt som pleide å vandre om nettene, ofte lange turer, så det var de vant til, sier Veronica Kallestad.

Ekteparet mente det var helt uforsvarlig at en gutt på 10 år var alene ute på denne tiden av døgnet.

Etter en stund ble gutten urolig og forsøkte å stikke av, likevel ville ikke politiet hente gutten med politimannskapet på Voss eller kreve at barnehjemmet fortet seg.

Leder ved Voss familie og barnevernsenter, Gro Ringheim, bruker barnevernets normale taktikk for ansvarsfraskrivelse og tildekking: taushetsplikt.

Ved Voss familie og barnevernsenter ønsker de ikke å kommentere saken til tross for at politiet bekrefter historien. De vil ikke svare på spørsmålet om de ble kontaktet av politiet om at en 10-åring fra deres barnehjem var ute og gikk.

– Jeg har ingen kommentar til det, jeg kan ikke gi ut noen opplysninger om dette, sier leder ved institusjonen Gro Ringheim.

– Så du kan ikke bekrefte at dette skjedde?

– Det kan jeg ikke, sier hun.

Ifølge ekteparet og politiets logg skal gutten ha blitt hentet og tatt med tilbake klokken 04:15, en time etter at han ble funnet.

Først etter at saken ble offentlig kjent via NRK har Bufetat endret kontrakten med barnehjemmet, der skal nå være en våken nattevakt tilstede.

Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) sa til NRK at det er nødvendig med en gjennomgang av hva politiet og barnevernet gjør i slike rømningssaker, og at det må skje på nasjonalt plan – ikke bare her i fylket. Hun har rett for i Hordaland er det mange i den offentlige ledelsen som beskytter barnevernet i tykt og tynt.

Voss familie- og barnevernsenter (Stiftinga Voss Barneheim) og barneverntjenesten i Bergen kommune var altså kjent med at det var helt vanlig at tiåringen stakk av fra barnehjemmet, likevel hadde de kun sovende nattevakt, en vakt som ikke kan ha så mye samvittighet når denne ikke gadd forte seg for å hente gutten.

Barnevernet har et forkvaklet menneskesyn, de bekrefter gang på gang at de ikke har til intensjon å ivareta foreldrerollen og utføre den omsorgen de tar seg godt betalt for. Enhver oppegående forelder ville kastet seg i bilen eller en taxi for å hente sitt ti år gamle barn om det var ute og gikk 7 kilometer fra hjemmet midt på natten. Men ikke de ansatte i barnevernet, de går og legger seg med timebetaling!

Voss familie- og barnevernsenter (Stiftinga Voss Barneheim, Strandavegen 193, 5710 Skulestadmo) er en privat institusjon under Bufetat, de har plass til 10 barn og har en omsetning på kr 23.917.000 med et driftsresultat på kr 2.673.000. Barnehjemmet drives av barnevernspedagog Ingunn Ramm og Gro Ringheim er daglig leder.

I tillegg til daglig leder har Voss barneheim 38 ansatte, fordelt på 26 stillinger (2,6 stillinger pr plass). I 2009 ble det utbetalt 16 millioner i lønn, fordelt på 26 stillinger blir det 615.385 kr pr stilling.

Her er altså en bedrift som i 2009 fikk 24 millioner fra barnevernet og hadde et overskudd på 2,6 millioner kroner. I 2008 fikk daglig leder 538.000 kr i lønn.

Likevel kan de altså akseptere at et av barna under deres omsorg, en ti år gammel gutt, pleier å stikke av om nettene og gang på gang forsøker å gå 100 kilometer for å komme hjem til foreldre og venner i Bergen.

Selv etter saken ble kjent reklamerer barnehjemmet på sin hjemmeside med at de er åpen døgnet rundt for å ta imot nye barn: “Ta gjerne kontakt for ytterligere informasjon, vi er tilgjengelige døgnet rundt”. Omsorg for barna de har der var det altså ikke mulig å oppdrive den aktuelle natten!

Hvor iskalde og ufølsomme kan barnevernansatte egentlig være? Er det rart at barnevernet produserer skadde mennesker og unge som gir blaffen, det lærer de jo av fagfolkene i barnevernet!

Bergen kommune (ordføreren) har den juridiske omsorgen for gutten, de må jo forstå at dette barnehjemmet er feil tilbud til denne gutten, at han trenger noe Voss familie- og barnevernsenter ikke har evnet å gi ham.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*