Barnevernsbanditten – En samfunnsfiende

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

I Norge er fengsel absolutt siste utvei for barn under 18 år, likevel sitter det cirka ti ungdommer i fengsel til enhver tid. «Petter» (17) er en av disse
I Norge er fengsel absolutt siste utvei for barn under 18 år, likevel sitter det cirka ti ungdommer i fengsel til enhver tid. «Petter» (17) er en av disse

«Petter» er 17 år. Han har sittet til sammen 14 måneder i seks ulike norske fengsler sammen med garvede voksne kriminelle – ranere, voldsforbrytere og drapsmenn.

I Norge sitter det til enhver tid cirka ti ungdommer mellom 15 og 18 år bak murene.

De soner stikk i strid med FNs barnekonvensjon, men det norske rettssystemet mener de er alt for farlige til å være ute blant folk.

 

P3 Dokumentar møter «Petter» i ungdomsfengselet i Bergen. Hva har han gjort for å havne her – og blir han lovlydig av å sperres inne?

Vi stjal en bil i Levanger og gjorde et innbrudd og stjal 40 000.

«Petter» (17) har stjålet dyre biler, slått ned en tjenestemann på gata, ranet busser og butikker og ruset seg på de fleste piller med trekant.

– «Nå skal du få se de verste gærningene», sier jeg til barnevernsarbeideren. Så begynner jeg å gå fort ned mot togstasjonen. Jeg vet at kompisene mine står der.

«Petter» forteller om da to kamerater hjalp han å rømme fra en barnevernsinstitusjon i Levanger. Guttene skremte bort barnevernsarbeideren med en pistol og tok Petter med seg hjem til Kristiansand.

– Vi stjal en bil i Levanger og gjorde et innbrudd og stjal 40 000. Så dro vi på Trondheim Torg og ordnet oss noe å røyke på, så dro vi sørover.

Slik ender historien om en av flere rømninger som «Petter» har gjort fra ulike barnevernsinstitusjoner.

«Petter» vipper på stolen. Vi sitter foran en iMac uten internett i ungdomsfengselet i Bergen, og gutten forteller historiene om hvordan han endte som en hardbarka ungdomskriminell dømt til ubetinget fengsel. Og det skorter ikke på lovbrudd.

«Barnevernsbanden»

– Det starta med at vi stjal lommebøker på tannklinikker, så fikk vi tak i våpen, det ble det biltyveri og ran, forklarer «Petter».

Den kriminelle karrieren tok av da barnevernet i Kristiansand kom på banen og han fikk nye kompiser. Barnevernsbanden ble beryktet igjennom store medieoppslag høsten 2010.

Det starta med at vi stjal lommebøker på tannklinikker, så fikk vi tak i våpen.

Bildet av tre maskerte kids som ranet en bussjåfør med kølle og pistol spredte seg som ild på nettavisene.

► Les også: Forteller om tiden i «barnevernsbanden»

«Petter» hadde kjørt rallycross og ble bandens faste sjåfør og biltyv. Noen dager var han riking med nye klær og dyr doning, andre dager var han på rømmen og sov på campingplasser – og noen ganger ble det blackouts.

– Enten så våkner du opp i leiligheten din med fullt av tyvgods og en blåveis, eller så våkner du opp på glattcella, så det er best å holde seg unna de pillene. Men det er jævlig gøy da!

For farlig for frihet

I Norge er fengsel absolutt siste utvei for barn under 18 år, likevel sitter det rundt ti ungdommer i fengsel til enhver tid. Det er de som regnes som å være for farlig for friheten.

Det er typisk ran med våpen, grov vold, drap og sex-forbrytelser som gir ubetinget dom. «Petter» har blant annet vold mot tjenestemann på rullebladet:

– Så tar politistudenten og legger hånden min bak ryggen og vrir hardere enn han må. Da legger jeg han i bakken og slår han to ganger.

«Petter» illustrerer episoden med å slå knyttneven hardt i håndflata.

Tjenestamannen kommer seg svimlende på beina. Så bli 192 cm høye «Petter» taklet av to securitasvakter og ender opp i fengsel.

– Det er en av de råeste sakene jeg har på meg. Dessuten har jeg også sparket en arrestforvarer i trynet.

Tåregass og slåssing

I dag sitter «Petter» på den ene av to plasser i landets eneste ungdomsfengsel. Men senest i går var han inne på lukket avdeling i svære Bergen fengsel fordi vokterne trodde han hadde ruset seg. «Petter» har sonet sammen med kjente og beryktede norske skurker i Larvik, Arendal, Kristiansand, Tunga og Bergen.

Til sammen har han sittet i seks ulike fengsler, og opplevd en del som neppe rehabiliterer en kriminell ungdom. I Åna fengsel – et av Norges mest fangerike – fikk han svi da noen medfanger begynte å sloss.

– Da var det tåregass. Jeg hørte folk skreik, og det svei i øynene og jeg begynte å grine. →

Etter middag får «Petter» lov å stikke til dette oppholdrommet for å spille bordtennis og mekke litt musikk på denne datamskinen. Her foregår også pratene med psykologer og miljøarbeidere
Etter middag får «Petter» lov å stikke til dette oppholdrommet for å spille bordtennis og mekke litt musikk på denne datamskinen. Her foregår også pratene med psykologer og miljøarbeidere

– Det var ikke noe bra, så da var det bare å gå inn på cella. Jeg fikk ikke med meg kampen, men jeg fikk med meg tåregassen for å si det sånn.

Sluttet med innbrudd

Selv om han har mistet mye av sin ungdomstid til soning, legger ikke «Petter» skjul på at han har mange gode minner fra tiden i «Barnevernsbanden». Han smiler godt når han mimrer om bilturer med kompiser og lettvinte bussran i hovedstaden. Men det er også ting han angrer på.

– Jeg gjorde noen husinnbrudd før. Men etter en vitneforklaring har jeg ikke klart å gjøre mer av det. Da kjente jeg at jeg fikk dårlig samvittighet.

– Hva var det med den vitneforklaringen som rørte deg?

– Hun begynte å grine og sa at sønnen nesten ikke fikk sove om nettene lengere, og det beklagde jeg.

– Jeg har til og med møtt sønnen og sagt unnskyld, og han ikke må tro at jeg er en stor og skummel mann som vil skade dem. Jeg har gjort opp personlig og gjort meg ferdig der på alle måter, men allikevel er det noe som sitter igjen.

Vår i K-Town

Ute i luftegården holder «Petter» fire fingre i været. Det er nedtelling.

– Åh, jeg gleder meg.

Om fire dager er han fri og setter kursen hjem til et vårvarmt Kristiansand.

– Det er ikke bra å si dette på radio, men det første jeg skal gjøre er å røyke meg en rev og ta meg en kald pils.

*

Vil du høre mer om hvordan «Petter» (17) har hatt det i fengsel, hva han gjorde som ungdomsforbryter og ikke minst hva han planlegger å gjøre når han slipper ut – hør radiodokumentaren «En samfunnsfiende».

 Skrevet av

Sigurd Vik
sigurd.vik@nrk.no

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*