Det biologiske prinsipp fortsatt gjeldende prinsipp

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Advokat Are Johnsen
Advokat Are Johnsen

Advokat Are Johnsen skriver på sine nettsider:

25. september 2013
Ekspertutvalgets utredning om det biologiske prinsipp i barnevernet fikk ikke gjennomslag i departementet.

Gjennom NOU 2012:5 Bedre beskyttelse av barns utvikling, anbefalte utvalget at det utviklingsstøttende tilknytningsprinsipp gis forrang i forhold til det biologiske prinsipp i saker der barnets utvikling blir hindret av dårlig tilknytnings- og relasjonskvalitet. Departementet er enig i at tilknytnings- og relasjonskvalitet er et svært viktig moment i barnevernets vurderinger, og slo fast at dette er momenter som naturlig skal inngå i den konkrete og helhetlige vurderingen av barnets beste. På den annen side uttaler departementet i sin proposisjon (106L):

 

Departementet vil

– At det overordnede prinsippet om barnets beste fortsatt skal være grunnregelen for barnevernet.

 

Barnets beste skal baseres på følgende faglige prinsipper:

 

• Tilknytnings- og relasjonskvalitet: Samspill, relasjonskvalitet og tilknytningsform sett i sammenheng med barnets alder

 

 • Biologiske bånd: At barn generelt sett har best av å vokse opp i egen familie, og at kontakten mellom familien og barnet skal opprettholdes etter en omsorgsovertakelse

 • Mildeste effektive inngrep: At barnevernet ikke skal sette inn mer inngripende tiltak enn det som er nødvendig i familier som trenger bistand. Samtidig må barnevernet mene at tiltaket er effektivt og slik gi den hjelpen barnet har behov for.

• Barnets medvirkning: Barnets mening skal tillegges vekt i samsvar med barnets alder og modenhet

 – Vurdere om og i tilfelle hvordan prinsippene kan presiseres ytterligere i  barnevernloven

– Utvikle faglige anbefalinger for å tydeliggjøre hvilke momenter som bør inngå i vurderingen av barnets beste

 – Videreutvikle kompetansen både i barnevernet og hos barnefaglige sakkyndige når det gjelder betydningen av tilknytnings- og relasjonskvalitet

Utvalget tar utgangspunkt i at en beslutning om omsorgsovertakelse er basert på en begrunnet antakelse om at andre tiltak ikke vil sikre at barnet får god nok omsorg. De mener at en barnevernfaglig oppgave i den enkelte sak er å avklare hvor grensen går for dårlig omsorgsutøvelse.

 Videre fremhever de at vurderinger av hva som er barnets beste nødvendigvis må bygge på skjønn.

 Utvalget anbefaler at barnevernet vurderer tre faktorer ved omsorgsovertakelser, og at disse samlet sett gir grunnlag for avgjørelsen:

 – Om tilknytnings- og relasjonskvaliteten mellom omsorgspersoner og barn er utviklingsstøttende eller ikke. Utvalget skisserer retningslinjer basert på tilknytningsform og barnets alder

 – Alvorlighetsgraden og stabilitet av omsorgssvikt (forsømmelser, manglende behandling  eller opplæring, mishandling eller overgrep)

 – Omsorgspersonens egenskaper (grad og varighet av rus og psykiske vansker)

Slik som jeg vurderer det er ikke det utviklingsstøttende tilknytningsprinsipp gitt forrang for det biologiske prinsipp, selv om tilknytningsprinsippet er viktig, noe det har vært hele tiden. Det biologiske prinsipp lever altså videre som et viktig moment ved vurderingen av hva som er barnets beste.  Og på mange måter slik som rettstilstanden er idag. Jeg kan med andre ord ikke se at det foreligger noen endringer på dette punkt. Kun noen tydelige presiseringer.

Jeg imøteser dine synspunkter.

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*