Far mister omsorgen grunnet hans negative påvirkning på barna i forhold til deres mor

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2015-3000

Instans Borgarting lagmannsrett – Dom og kjennelse
Dato 2015-05-15
Publisert LB-2015-3000
Stikkord Familierett. Barnefordeling. Fast bosted og samvær. Barnelova § 48, § 31, § 42, § 43, § 34. Barnevernloven § 4-4 annet ledd. Forskrift om samvær med tilsyn etter barnelova § 2, § 6, § 7.
Sammendrag Tvist om foreldreansvar, fast bosted og samvær for to barn. Siden samlivsbruddet hadde barna bodd fast hos far. De hadde utviklet en så negativ holdning til mor at det gjorde etablering av normale relasjoner mellom mor og barn vanskelig. Det ble ansett at samvær med mor ville være en belastning hvis barna hadde fast bosted hos far. Etter tingrettens behandling av saken ble barna plassert frivillig på en akuttinstitusjon. Deretter ble mor og barn plassert sammen i familieavdeling for å oppnå progresjon i relasjonsarbeidet. Lagmannsretten fant at barna skulle ha fast bosted hos mor og at mor skulle ha foreldreansvaret alene. Lagmannsretten viste til barnas beste og da særlig konsekvenser av tilknytningsforstyrrelser, hensynet til samlet foreldrekontakt og muligheten på sikt for at barna skulle ha kontakt med begge foreldrene. Iverksettelse av samvær med far ble utsatt noe for å unngå forstyrrelser av etableringen hos mor. (Sammendrag ved Lovdata.)
Henvisninger: Forskrift om samvær med tilsyn etter barnelova (2013) §2, §6, §7 | Barnelova (1981) §31, §34,§42, §43, §48 | Barnevernloven (1992) §4-4
Saksgang Oslo tingrett TOSLO-2013-167861 – Borgarting lagmannsrett LB-2015-3000 (15-003000ASD-BORG/01).
Om rettskraft
Parter A [far] (advokat Christian Engelstad) mot B [mor] (advokat Maria Theresia Thier).
Forfatter Lagdommer Kyrre Grimstad, lagdommer Ragnar Vik, tilkalt dommer Rune Klausen.
Henvisninger i teksten Forskrift om samvær med tilsyn etter barnelova (2013) §4 | Barnelova (1981) §36, §43a, §61 | Barnevernloven (1992) §60 | Tvisteloven (2005) §20-2, §20-5

Saken gjelder spørsmål om foreldreansvar, fast bosted og samvær for to barn. Sakskomplekset omfatter også begjæring om midlertidig avgjørelse i påvente av en rettskraftig dom.

A (i det følgende A eller far), født 0.0.1975, og B (i det følgende B eller mor), født 0.0.1979 er norske statsborgere. De er etniske kurdere og kommer opprinnelig fra Irak. A kom til Norge i 2001 og B innvandret ved familiegjenforening i begynnelsen av 2005. De har to felles barn, datteren C og sønnen D, født henholdsvis 0.0.2005 og 0.0.2007. Partene giftet seg i Iran mens de begge ennå bodde der. Tidspunktet for ekteskapsinngåelsen er ikke opplyst, men ektefellene ble formelt separert 11. mai 2010, og skilt 8. mars 2012.

De nærmere enkeltheter omkring partenes bopel og samliv i denne tiden er ikke opplyst, men det er uomtvistet at samlivet opphørte for godt i slutten av november 2011. Dette samsvarer også med at A og B ifølge folkeregisteret tilflyttet sine nåværende adresser henholdsvis 1. og 15. desember 2011.

Det er fremlagt to skriftlige avtaler om foreldreansvar, daglig omsorg/fast bosted og samvær. De er datert henholdsvis 22. november og 7. desember 2011. Begge fastsetter delt foreldreansvar, at far skal ha den daglige omsorgen for barna og at mor skal ha fra nær vanlig til begrenset samvær, ifølge 22. november-avtalen «50 % samvær». A bestrider at han har inngått den sistnevnte avtalen. B har forklart at det dreide seg om midlertidige løsninger i påvente av at hun fikk skaffet seg leilighet.

B tilkalte politiet den 28. november 2011. Foranledningen var at A ifølge B hadde oppsøkt henne på hennes daværende bopel, slått henne og truet henne med kniv. Utgangspunktet var visstnok uoverensstemmelser om samlivsbruddet og omsorgsretten til barna. Politiet bedømte trusselsituasjonen som reell, og sendte bekymringsmelding til barneverntjenesten. Av meldingen fremgår det at politiet i 2006 hadde hatt en utrykning som følge av husbråk hos partene. Mye knust inventar ble observert den gangen, men sak ble ikke opprettet. A ble pågrepet, siktet for trusler, og ble ilagt seks måneders besøksforbud overfor B. Siktelsen ble etter det opplyste henlagt etter bevisets stilling.

Barna bodde hos far etter oppbruddet omkring månedsskiftet november 2011, men partene har avvikende forklaringer med hensyn til omfanget av mors samvær med barna i perioden 2012 – 2013.

Sommeren 2013 reiste A til Irak, etter det opplyste for å ordne med noen papirer. Han hadde visstnok ønsket å ha barna med, men B hadde motsatt seg det, og nektet å frigi barnas pass. A anbragte barna hos sin nabo og nære venn, vitnet E og hans kone, vitnet F. Barna bodde hos dem i 1 ½ måned mens far var i Irak. Den 17. august 2013 støtte mor uforvarende på E og hans kone mens de var på handletur med barna i [adresse] i Oslo. Mor, som hevder at hun ikke hadde vært klar over hvor barna hadde vært siden far reiste og hadde anmodet om politiets hjelp i den forbindelse, gjorde anskrik. Et basketak oppsto, og så vel barnevernvakten som politiet ble tilkalt. Det er også for lagmannsretten gitt innbyrdes motstridende forklaringer om hendelsesforløpet, fra mor på den ene siden og E og frue på den annen.

Barnevernvakten sendte bekymringsmelding til barnevernet, som på sin side spesielt reagerte på måten barna omtalte mor på og på at det skjedde i et språk som det ifølge barneverntjenesten ikke er naturlig å bruke for barn på deres alder. Barneverntjenesten besluttet å sette inn en familieveileder som kunne komme hjem til far og barna og snakke om mor på en positiv måte.

I mellomtiden tok mor ut stevning for Oslo tingrett den 5. november 2013, og far innga tilsvar den 7. november 2013. Tingretten oppnevnte psykolog Betsy Heltne som sakkyndig i medhold av barneloven § 61 nr. 1. Hennes notat til tingretten datert 16. april 2014 om sine møter med far og mor og med barna, gir et bilde av de konfliktene som skal søkes håndtert til barnas beste ved avgjørelsen i saken her:

Mor hevdet at far hadde nektet henne samvær de siste ni-ti månedene. Far på sin side mente han har forsøkt å få til samvær, men at dette ble vanskeliggjort av at barna er svært redde for mor. Far hevdet blant annet hun hadde opptrådt truende og utøvet vold mot barna, Far hevder at han ønsker at barna skal ha kontakt med mor, og at det ville vært en avlastning for ham om de hadde samvær med mor.

Den sakkyndige hadde samtaler med hvert av barna hjemme hos far, på rommet deres. Begge barna fremstod for den sakkyndige som påfallende i forhold til hva de formidlet og hvordan de formidlet seg om mor. C fremviste ikke følelser som stod i forhold til det hun formidlet. Hun vekslet mellom smil og å vise en fiendtlig innstilling til mor gjennom det hun fortalte. Hun virket drevet i fortellingen sin og ramset opp negative utsagn om mor. Hun ga uttrykk for at de ikke ville ha noe med mor å gjøre fordi hun er slem og slår dem, og sa at de er redd henne. Hun fortalte også at de bare er glad i far, at han gir dem alt de behøver, hvorpå hun ramset opp flere av fars gode egenskaper. Hun forbereder sakkyndige på at D sikkert ikke kommer til å si så mye, men forsikrer om at han er redd henne han også. Sakkyndige spør hvor mor slår, og jenta sier at hun har slått på armen, og en gang kastet en støvel. Hun kom i samtalen med flere detaljerte historier om mor, som bar preg av å være formidlet til henne gjennom voksne med tanke på både detaljer, innhold og språk.

D kom inn i rommet, stilte seg opp foran den sakkyndige, rettet blikket mot taket og startet å ramse opp påstander om hva mor har gjort mot barna i en monoton tone. Flere av utsagnene var preget av å komme fra/blitt overhørt fra voksne, og gutten ga inntrykk av å ikke være i kontakt med det han formidlet med egne følelser eller aldersadekvate ord og uttrykk. Han formidlet en sterk fiendtlig holdning til mor ved å snakke om henne i nedsettende ordelag. Han formidlet at de bare trengte far, at bare far var snill, at far ga dem alt de behøvde og at han passet på dem. Han sa avslutningsvis: «hun er slem og slår oss og vi vil aldri se henne mer, det var det jeg skulle si, er jeg ferdig nå?». Sakkyndige spør hvor mor har slått ham. Han begynner da å vandre rundt i rommet og sier at hun kastet en støvel.

Under saksforberedelsen for tingretten ble det avtalt at mor og barn skulle ha samvær under tilsyn på Myrsnipa Samværssted som drives av Kirkens Bymisjon. Innen det kunne iverksettes, skulle det holdes samvær på den rettsoppnevnte sakkyndiges kontor, første gang 18. desember 2013. I rapporten av 16. april 2014 gir psykolog Heltne følgende vurdering av dette samværet:

Barna virker ikke redde for mor, men er aggressive og devaluerende mot henne. De er tydelig dypt involvert i voksen tema, uten å ha mulighet til å overskue situasjonen i det hele tatt. De virker instruert, og fremstår med en sort/hvitt holdning, der mor er ond og far er god. Det bedrer seg mye for D sin del og hans tilknytning til mor viser seg. C er mer drevet i dette, og begge viser holdninger til mor som i stor grad fremstår som fiendtlige og farget av historier som sannsynligvis i stor grad kommer fra voksne rundt dem (virker ikke å ha eierskap til mye av det som fremkommer, ramser opp, sort hvitt, ikke redde, men sinte og nedlatende, de mykner opp når mor har vært der en stund. D mer enn C, C prøver å forhandle til seg passene, jeg gir da klar beskjed til barna om at dette temaet er det de voksne som skal snakke om og bli enige om og ikke barna, de devaluerer mor og idylliserer far, far støtter ikke det prosjektet vi ble enige om i retten, jeg lurer på om han bruker SFO bevisst som «bevis», det stemmer ikke det han sier om D i telefonen fra SFO..) at det gir grunn til alvorlig bekymring for hvordan dette vil kunne prege deres emosjonelle og psykologiske utvikling om dette ikke stanses.

Den 3. januar 2014 var det på ny berammet samvær på den sakkyndiges kontor, men dette ble avlyst. Den sakkyndiges referat og vurdering lyder slik:

Mor møter i god tid, og har også denne gangen med seg flere hjemmelagde matretter og noen gaver. Vi venter til det har gått en halv time over tiden. Da ringer undertegnede til far. Han sier da at han snart er fremme, men at barna nekter å møte mor. Han sier de er redde og at de skriker at de ikke vil. Undertegnede går ned og møter dem utenfor i det de parkerer. Far kommer ut av bilen og forklarer igjen at barna ikke vil. Barna sitter sammen i baksetet med korslagte armer og skuler på sakkyndige. Jeg ber far om å snakke med barna, han sier han har forsøkt. Han forsøker å lukke opp bildøren, og C låser da bilen fra innsiden. Hun klatrer rundt inne i bilen, mens far ber henne låse opp og komme ut. Barna kommer ut etter en del diskusjon, og C skriker at hun ikke vil se HENNE, at hun ikke vil ha flere stygge gaver fra henne eller spise maten hennes. Hun sier at de bare bryr seg om ham (peker på far) og at det er han som gir dem alt. Hun er svært agitert, fekter med armene og peker på D, som står på fortauet og gråter, at HAN tok imot gavene og maten hennes og at han til og med koste på fanget hennes. D gråter fortvilet og sier at han ikke skal gjøre det mer, at han ikke vil se henne mer (de benevner aldri mor som mor eller mamma, bare «henne/hun», gjerne med trykk på) C fortsetter å anklage ham og han gråter mer og mer fortvilet. Han kniper øynene igjen og gjentar med fortvilelse i stemmen at han ikke skal gjøre det mer og at han ikke vil se henne mer. Far sier at sakkyndige nå kan se selv at barna er redd mor og at de ikke vil ha samvær. Sakkyndige vurderer at barna står i en voldsom lojalitetskonflikt, hvor det å møte mor nå ikke vil være hensiktsmessig. Sakkyndige sier at de kan sette seg i bilen, at vi avlyser samværet i dag, og ber om å få snakke litt med far alene.

Den sakkyndige sier til far at det ikke oppleves som at far har forberedt barna slik vi avtalte i rettsmøte og i tidligere samtale. Far sier at han har gjort dette, men at det er barna som ikke vil. Sakkyndige sier at barna ikke virker å være redde, men snarere fiendtlige og aggressive, og at de virker å være involvert i voksentema, noe jeg finner bekymringsfullt Far benekter at han har involvert dem i voksentema, og sier at de bare er veldig redde fordi mor har slått dem og vært slem.

Vurdering: Barna fremstår igjen som agiterte med en fiendtlig innstilling til mor, og en idylliserende holdning til far: D bærer preg av opptrinnet med søsteren, og den sakkyndige gjør seg tanker om at han virker å ha opplevd en form for sanksjoner i forhold til at han var hengiven i forhold til mor etter hvert i forrige samvær. Dette virker å være skremmende og konfliktfylt for ham. Han hadde helt klart glede av samværet med mor sist, men virker nå å være redd for å komme i den situasjonen igjen. C på sin side, skjeller han ut og håner ham foran den sakkyndige fordi han tok imot gaver og kos fra mor. Den sakkyndige er svært bekymret for hva barna utsettes for av press og voksentema hos far, og for hva det gjør med dem om det er slik at mor fiendtliggjøres overfor barna av far og eventuelle andre voksne. Dette er svært uvanlig atferd hos barn- og gir ikke mening i forhold til en eventuell redsel for de tingene barna har fortalt at mor skal ha gjort. Hvis far i tillegg hadde forberedt og støttet barna i forhold til å møte mor, ansees det som lite sannsynlig at de ville opptrådt slik de gjør.

Notatet som ovenstående passasjer er hentet fra, ble også sendt barneverntjenesten som en bekymringsmelding fra psykolog Heltne. Hun hadde da erklært seg inhabil til å fortsette som sakkyndig. I hennes sted ble oppnevnt psykologspesialist Ingunn Lauten Eriksen.

Det ble gjennomført syv samvær på Myrsnipa i månedene februar – mars 2014, og deretter fem samvær i tiden 24. juni – 10. september 2014. På de siste fem samværene var den nye rettsoppnevnte sakkyndige til stede.

Tilsynsførernes og de sakkyndiges skriftlige uttalelser fra samværene er utførlig gjengitt i tingrettens dom. Sammenfatningsvis synes de å vise at barna i stor grad holder fast ved sin nedsettende omtale av og avvisende holdning overfor mor, men likevel slik at det fra tid til annen spores en interesse for og glede ved kontakt med mor, spesielt hos D. En gjennomgående observasjon er også at søsknene i noen grad kontrollerer hverandres opptreden overfor mor. Det fremgår at særlig C passer på at D ikke blir for innlatende.

I sin rapport datert 15. september 2014 foretar sakkyndig Lauten Eriksen denne oppsummeringen (avsnitt 5.3, rapportens side 36):

Barna bor i dag hos far og har samvær med tilsyn med mor annen hver uke. Det er bekymring for fars måte å ivareta barnas emosjonlle behov knyttet til kontakten med mor og forståelsen av mor. Fars måte å forholde seg til barna på når det gjelde mor vurderes som potensielt skadelig for barnas utvikling på flere områder. Det synes å være indikasjoner på at barna er utrygge på far.

Det vurderes at mor har god omsorgskapasitet, men det vurderes at det er usikkerhetsmomenter som er vanskelig å utrede fullt ut slik situasjonen er i dag.

Den sakkyndige deler forrige sakkyndiges vurdering av at det er fare for at barna ikke har godt av å bo hos noen av foreldrene slik sitasjonen er i dag. Far fordi det er bekymring for at han utsetter barna for psykisk vold/emosjonelt mangelfull ivaretagelse og mor fordi barna har et fiendebilde av mor som gjør det umulig for mor og barn å bo sammen nå. Det vurderes at det ikke lar seg gjør å utrede mors omsorgskompetanse ytterligere så lenge situasjonen i familien er som i dag.

Hvis retten kommer til at barna skal bo hos mor, vurderes at barna har behov for å bo under trygge forhold utenfor familien i en periode mens mors omsorgskompetanse utredes ytterligere under slike endrede betingelser, for så eventuelt å tilbakeføre barna til mor gradvis. Den sakkyndige er klar over at det ligger utenfor mandatet å gjøre vurderinger som ligger under barneverntjenesten ansvarsområde og oppgaver, men ser det som nødvendig å kommentere, da anbefaling om bosted hos mor vurderes å avhengige av et forarbeid fra barneverntjenestens side.

Hvis retten kommer til at barna skal bo hos mor, anbefales redusert samvær med far med tilsyn. Dette for å muliggjøre en trygg etablering for barna hos mor og for å avlaste mor for kontakt med far.

Hvis retten kommer til at barna skal bo hos far, vurderes samværene med mor slik de fungerer i dag som belastende for barna. Den sakkyndige deler forrige sakkyndiges inntrykk av at barna blir svært negativt påvirket i sin oppfatning av mor fra far og mulig andre voksne personer. De vurderes som ute av stand til å kunne ta til seg noe av det mor kommer med, utvikle en tryggere relasjon til henne og til å utvikle et mer nyansert bilde av hvem hun er. Far vurderes ikke å ha innsikt i eller ta ansvar for barnas måte å være på samvær. Det vurderes som lite sannsynlig at situasjonen vil endres så lenge barna bor hos far. Den sakkyndige stiller derfor spørsmål ved om det bør være samvær med mor så lenge barna bor hos far. Hvis retten kommer til at samvær skal fortsette under de samme betingelsene som i dag, anbefales en reduksjon i hyppighet samt at mor blir tilbudt systematisk veiledning på vesentlige tema før og etter hvert av samværene. Dette dreier seg om hvordan hun kan snakke med barna, bekrefte det hun ser av at de har det vanskelig og ikke ønsker å snakke/leke med mor, understreke at hun er til stede og interessert uten å være pågående samt hvordan hun skal forholde seg til dem når de trenger ledelse. Det anbefales at en familieveileder fra barneverntjenesten kommer inn under samvær og hjelper mor og barn med relasjonelt reparasjonsarbeid i den grad det er mulig under dagens betingelse. Hvis barna ikke lenger bor hos far, vurderes at det er økte muligheter for å lykkes med å etablere en relasjon til mor og arbeide med reparasjon. 

Oslo tingrett avsa 27. oktober 2014 dom med slik slutning:

1. B skal ha foreldreansvaret alene for C, født 0.0.2005 og D, født 0.0.2007.
2. C og D skal bo fast hos B
3. Fra det tidspunktet barna skifter omsorgsbase, skal det i en periode på 5 – fem – måneder ikke være samvær mellom A og C og D
4. Deretter skal A ha 16 timer samvær med C og D i løpet av 2015. Samværene skal foregå ca månedlig og ha en varighet på to timer hver gang.
5. Samværene i punkt 4 skal skje under beskyttet tilsyn, i regi av X barneverntjeneste, jf forskrift om samvær med tilsyn etter barneloven, § 4
6. Fra 1. januar 2016 – 31. desember 2018 skal A ha totalt 32 timer samvær med C og D per år.
7. Samværene i punkt 6 skal skje med støttet tilsyn, i regi av BUF-etat, jf. forskrift om samvær med tilsyn etter barneloven, § 6
8. Partene bærer sine egne sakskostnader 

Samme dag avsa Oslo tingrett kjennelse med slik slutning:

1. Frem til rettskraftig avgjørelse av kravet om foreldreansvar, skal B skal ha foreldreansvaret alene for C, født 0.0.2005 og D, født0.0.2007.
2. Frem til rettskraftig avgjørelse av kravet om fast bosted, skal C og D bo fast hos B.
3. Frem til rettskrafig avgjørelse av kravet om samvær, skal A ha samvær med C og D som bestemt i domsslutningen punkt 3-7
4. Punkt 1 i kjennelsen trer i kraft straks.
5. Punkt 2-3 i kjennelsen trer i kraft så snart som mulig, og senest 15. november 2014.
6. Partene bærer sine egne sakskostnader. 

Den 30. oktober 2014 ble barna plassert frivillig på Korsvoll akuttinstitusjon for barn i medhold av barnevernloven § 4-4 fjerde ledd. Oppholdet varte til 20. desember 2014. Da ble barna og mor plassert ved Y familieavdeling. Vedtaket ble gjort med hjemmel ibarnevernloven § 4-4 annet ledd. Formålet med plasseringen var å oppnå progresjon i relasjonsarbeidet og tydeliggjøre mors omsorgsrolle for barna. Den 30. januar 2015 flyttet mor og barn ut etter endt opphold på Y. Den 2. februar 2015 flyttet barna hjem til mor, og mottar familierådgivning i barneverntjenestens regi.

For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.

A har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Ankeforhandling er holdt 11.-13. mars 2015 i Borgarting lagmannsretts hus. Partene møtte sammen med sine prosessfullmektiger og avga forklaring. Det ble avhørt åtte vitner foruten den rettoppnevnte sakkyndige, psykolog Bjørn Stuwitz Berg. Om bevisføringen for øvrig vises til rettsboken.

Den ankende part, A, har i hovedtrekk anført:

Tingrettens dom er feilaktig, og innebærer at far, som i praksis hadde omsorgen for barna alene, med ett slag er avskåret all kontakt med sine barn. Det er betenkelig at en de facto omsorgsovertakelse har skjedd via en barnefordelingssak og uten at fars rettssikkerhet etter barnevernloven er ivaretatt. Dagens situasjon kan ikke fortsette. Barna trenger ro. I stedet lider de mer enn noen sinne.

Det er best for barna å ha fast bosted hos far, slik tilfellet har vært i årene etter samlivsbruddet. Det har fungert godt i de årene far har hatt den daglige omsorgen. Far har gitt og gir barna trygge og gode oppvekstvilkår. De har en stabil base hos ham, og han har hatt god dialog med skole og tidligere også barnehage for å ivareta deres utvikling og læring. Far har vist at han er flink til å følge opp barna i hverdagen. Dette i motsetning til mor, som for det første har vist liten interesse for morsrollen og samkvemmet med barna, og som dessuten har etterlatt tvil om sin omsorgskompetanse.

Det bestrides at far skulle ha sviktende emosjonell omsorgskompetanse, og enn mer at han ikke skulle kunne gjøre seg nytte av veiledning. Dette fremstår som en udokumentert påstand fra den sakkyndiges side.

Den situasjonen som er etablert etter tingrettens midlertidige avgjørelse fremstår som et sjansespill med barnas tilværelse og fremtidige mentale utvikling som innsats. De sakkyndiges uttalte bekymring og tvil taler sitt tydelige språk.

Det er en ordning som er stikk i strid med barnas entydige og konsistente oppfatning om at de vil bo hos far og ikke hos mor. Barna er i den alder at de skal høres, og uansett fremstår deres oppfatning som så sterk at den må tillegges betydelig vekt uansett om den skulle være noe unyansert. Det bestrides bestemt at barnas uttalelser og øvrige reaksjoner på mor og samvær med henne er frembragt ved press eller manipulasjon, bevisst eller ubevisst, fra fars eller andre voksnes side.

Det er svært uheldig at man synes å ha sett bort fra andre sannsynlige årsaker til barnas stillingtagen. Barna har eksempelvis vedholdende fortalt om voldsutøvelse fra mors side, og de har bevislig hatt liten tilknytning til mor både under, og især etter samlivsbruddet. Barnas oppfatning er kommet klart til uttrykk både i ord og handling gjennom lang tid. De har eksempelvis nå vært borte fra far i ca. fire måneder, uten at det har fått dem til å endre seg. Det mest sannsynlige er at dette har skjedd fordi de faktisk mener det. De er sveket av og utsatt for vold fra mor.

Slik saken i dag foreligger opplyst, fremstår det som uforsvarlig å la barna ha samvær med mor.

Under den subsidiære synsvinkel at barna skal bo hos mor, gjøres det gjeldende at det vil være til barnas beste at de har vanlig samvær med far.

Det bestrides bestemt at det er grunnlag for å frata far foreldreansvaret. Det er ingen holdepunkter for at han ikke skulle være skikket til å ha dette ansvaret, dette er ikke noe unntakstilfelle som kan begrunne tingrettens avgjørelser på dette punkt.

Når det gjelder den midlertidige avgjørelsen vises til påstanden nedenfor.

Det er i søksmålet nedlagt slik påstand:

1. A og B skal ha felles foreldreansvar for C og D.
2. C og D skal bo fast hos sin far A.
3. C og D skal ikke ha samvær med sin mor B.
4. A og det offentlige tilkjennes sakens kostnader.

Det er i sak om midlertidig avgjørelse nedlagt slik påstand:

1. Frem til rettskraftig avgjørelse av kravet om foreldreansvar skal foreldrene ha felles foreldreansvar for C og D.
2. Frem til rettskraftig avgjørelse av kravet om fast bosted, skal C og D bo fast hos A.
3. Frem til rettskraftig avgjørelse skal ikke C og D ha samvær med sin mor B.
4. A og det offentlige tilkjennes sakens kostnader.

Ankemotparten, B, har i hovedtrekk anført:

Tingrettens dom er korrekt så vel i resultat som begrunnelse. Det vil være til barnas beste å ha fast bosted hos mor og at mor har foreldreansvaret alene. Tingretten har også truffet den avgjørelsen som er best for barna når den har lagt opp til at barna etter en periode uten samvær skal ha samær med sin far under offentlig tilsyn, jf. barneloven § 48 jf. barneloven § 36 og § 42.

Det medfører riktighet at far har manipulert barna til å innta en fiendtlig holdning mot mor, og at han med dette har utsatt barna for psykisk vold, som er skadelig for barna og deres utvikling. Tingrettens konklusjon på dette punkt er i samsvar med de sakkyndiges, barnevernets og tilsynsførernes vurdering. Det gjøres gjeldende at far ikke er en egnet omsorgsperson idet han mangler emosjonell omsorgskompetanse. Mor har vist at hun har tilstrekkelig gode omsorgsevner.

Barna bor nå hos mor, og det pågår et intenst og langsiktig arbeid for å søke tilnærming mellom barna og mor. Det vil være skadelig for barna å reversere den eksisterende ordningen, ikke minst fordi prosessen så langt har representert en stor omveltning for dem.

Tingretten gjorde rett i å treffe en midlertidig avgjørelse som sikret raskt opphør av foreldreansvaret for far og flytting av fast bosted. Det var godt begrunnet i de samme hensyn som ble tillagt avgjørende vekt i dommen. Barna tok skade av å bo hos far, og det var til beste for barna å få brutt fars fortsatte hindring av en tilnærming mellom barna og mor.

Det er i søksmålet nedlagt slik påstand:

1. Samvær med far fastsettes etter rettens skjønn.
2. For øvrig forkastes anken.
3. B/det offentlige tilkjennes omkostninger for tingrett og lagmannsrett.

Det er i sak om midlertidig avgjørelse nedlagt slik påstand:

1. Samvær med far fastsettes etter rettens skjønn.
2. For øvrig forkastes anken.
3. B/det offentlige tilkjennes omkostninger for tingrett og lagmannsrett. 

 

[Lagmannsrettens bemerkninger]

Lagmannsretten er i hovedtrekk kommet til samme resultat som tingretten og viser til premissene for tingrettens dom som i det vesentlige dekkende for lagmannsrettens syn både på bevisbedømmelsen og rettsanvendelsen.

Barnets beste er hovedkriteriet i saker om foreldreansvar, fast bosted og samværsrett, jf. barneloven § 48. Det må gjøres til gjenstand for en konkret vurdering for det enkelte barn og i relasjon til hvert av de tre spørsmålene som er omtvistet i saken her. Barnas vanskelige situasjon og konfliktens dramatiske karakter stiller retten overfor vanskelige avveininger.

C er en jente på snart 9 ½ år. Broren D er snart 8 år gammel. De har begge store psykiske utfordringer, noe lagmannsretten etter bevisføringen i saken tilskriver den årelange konflikten mellom foreldrene og barnas involvering i den. Den 24. februar 2015 ble de begge henvist til Nic Waals Institutt for en utredning av komplekse traumer og tilknytningsforstyrrelser. Oppsummert kan de sakkyndiges bedømmelse av situasjonen beskrives som på den ene siden bekymring for at far utsetter barna for negativ psykisk påvirkning og emosjonelt mangelfull ivaretagelse, og på den andre siden at barna har utviklet en så negativ holdning til mor at det gjør etablering av normale relasjoner mellom mor og barn vanskelig. Beskrivelsen støttes av de observasjoner som er gjort av representanter for barneverntjenesten.

Søsknene har hele tiden bodd sammen. De har et nært og godt søskenforhold, selv om det også preges av den følelsesmessige konflikten som de er bragt opp i gjennom striden mellom foreldrene.

Hovedutfordringen for dem begge synes å være forholdet til mor, og lagmannsretten finner ikke grunn til å vurdere dem separat i relasjon til de spørsmål som står til avgjørelse her. Det bemerkes i denne sammenheng også at ingen av partene, eller de sakkyndige, har reist spørsmål om noe annet enn en felles løsning for barna.

Hvor barna skal bo fast.

Etter bevisførselen, og i tråd med tingrettens konklusjoner, finner lagmannsretten at begge foreldrene er vel i stand til å gi barna den nødvendige materielle og praktiske omsorgen. De har ordnede boforhold, og er seg bevisst foreldrenes ansvar for barnas materielle behov og oppfølging av deres skolegang.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at far er oppriktig glad i og engasjert i sine barn, men finner som tingretten at barnas sterkt negative holdninger til mor med overveiende sannsynlighet må tilskrives påvirkning og instruksjon fra far, eventuelt i samspill med andre voksne i hans nærmiljø.

Etter lagmannsrettens skjønn er det usannsynlig at barnas innstilling til og reaksjoner overfor mor kan skyldes at de har opplevd henne som voldelig eller på annen måte truende. De to tilfellene far og vitnet E har forklart om til retten, der mor skal ha utøvd grov vold mot D, fremstår som lite troverdige. Som påpekt av tingretten har barna aldri nevnt noe om disse episodene, og deres reaksjonsmønstre overfor mor er ifølge de sakkyndige ikke forenlige med at hun skulle ha utøvd vold mot dem. De sakkyndige har således heller ikke funnet grunnlag for fars påstander om at barna er redd mor.

Selv om en skulle legge til grunn at far subjektivt har handlet ut fra en oppfatning om at det er til det beste for barna, fremstår det som klart at det hefter alvorlige mangler ved hans emosjonelle omsorgskompetanse. Som fremholdt av de sakkyndige synes far ute av stand til å se konsekvensene for barna av at de har utviklet et traumatisert forhold til sin mor, og også ute av stand til å vurdere sin egen handlemåte som i det minste en del av årsaks-forholdet.

Når det gjelder mors omsorgsevne på det emosjonelle plan, finner lagmannsretten det godtgjort at den i utgangspunktet er god, men at hun er kommet i en meget vanskelig situasjon, personlig og i oppdragerrollen, fordi barna har utviklet en så dyptgående avstandtagen til henne, kombinert med en ensidig positiv innstilling til far. Etter bevisførselen fremstår hun som tålmodig og med evne til å sette sine følelser og behov etter barnas. Lagmannsretten finner ikke at tildragelsen i [adresse] i august 2013 tilsier en annen vurdering. Episoden fremstår som klart uheldig, og en av de sakkyndige har påpekt at mor har vist manglende refleksjon over hendelsen i ettertid. I relasjon til bedømmelsen av mors omsorgskompetanse fremstår likevel dette som en engangsforeteelse av begrenset betydning.

Det nye i situasjonen for lagmannsretten er, som nevnt innledningsvis, at barna siden 2. februar 2015 har bodd hos mor i egen leilighet og mottar familieveiledning fra barneverntjenesten i bydel X. Familieveileder G har som vitne forklart at mor responderer positivt på veiledningen og tar inn over seg hva barna trenger. Han betegner omsorgssituasjonen som bra, men understreker at barna har komplekse traumer som det krever tid å behandle. Han uttalte videre at for tiden ville kontakt med far være forstyrrende.

Etter lagmannsrettens skjønn er barnevernets tiltak i tråd med den løsningsmodellen som er beskrevet av psykologspesialist Eriksen, og det kan sies at omsorgssituasjonen hos mor er løpende kvalitetssikret gjennom oppfølgingen fra barnevernets side. Dette gir også mor en verdifull støtte i en situasjon der hun ellers kunne komme til å føle seg alene, tross kontakt med familie i hjemlandet på telefon og Skype.

Lagmannsretten bemerker at samtlige sakkyndige har påpekt at den vedvarende lojalitetskonflikten som barna står i så lenge de bor hos far, og som gjør det henimot umulig å gjenopprette normale relasjoner til mor, gir seg utslag i en tilknytningsforstyrrelse som på lengre sikt kan gi sterkt skadelige psykologiske virkninger. Sakkyndig Berg forklarte at den polariseringen mellom mor og far som er skapt hos barna kan få stor innvirkning på deres utvikling og evne til å ha et nyansert og balansert forhold til hele omverdenen, ikke bare til foreldrene. Lagmannsretten legger stor vekt på dette ved vurderingen av hvilken løsning som vil være til barnas beste.

Videre har de sakkyndige alle tilkjennegitt at barnas sjanser til å få reetablert normale relasjoner med mor er betinget av at de ikke flytter tilbake til far. Mens samværet mellom mor og barn viste seg alt for opprivende for barna så lenge de bodde hos far, er det grunn til å tro at det vil være lettere å få til et samvær med far når barna bor hos mor. Dermed vil også hensynet til best samlet foreldrekontakt være bedre ivaretatt når barna bor fast hos mor. Lagmannsretten er på denne bakgrunn kommet til at hensynet til barna og deres utvikling, og muligheten for på noe sikt å ha kontakt med begge foreldrene, tilsier at de skal bo fast hos mor.

Barna har begge to klart tilkjennegitt at de vil bo hos far, og har nådd en alder da de har krav på at deres oppfatning blir tillagt vekt etter alder og modning, jf. barneloven § 31 annet ledd. Det er ikke tvil om at barna er glad i far, men lagmannsretten finner det likevel klart at hensynet til barnas beste tilsier at mor har den daglige omsorgen, og vil avsi dom i samsvar med det.

Samvær

Barneloven § 42 og § 43 fastslår utgangspunktet om barns og foreldres samværsrett når foreldrene ikke bor sammen.

Med støtte i de sakkyndiges vurderinger er lagmannsretten, i likhet med tingretten, kommet til at barna skal ha samvær med far, men at iverksettingen av samværsordningen utstår en tid for å unngå forstyrrelser i den tidlige fasen av etableringen hos mor. I lys av de store utfordringene både mor og barn står overfor når barna skal etablere en ny omsorgsbase hos henne, mener lagmannsretten at samværet med far bør utstå noe lenger enn det tingretten konkluderte med. Lagmannsretten peker samtidig på viktigheten av å ta tilbørlig hensyn til at barna rimeligvis savner far, og ser også et faremoment i at de kan holde det mot mor dersom samværsregimet blir for restriktivt.

Det er nå gått ca. seks måneder siden barna flyttet fra far, og vel tre måneder siden de flyttet sammen med mor. Lagmannsretten finner at et begrenset samvær med far bør starte fra og med august 2015. Det vil da være omtrent ti måneder siden barnas siste samvær med far.

Videre finner lagmannsretten at hensynet til barnas beste tilsier at samværet skjer med tilsyn. Formålet med tilsynet vil i første rekke være å hindre at far vekker til live barnas negative forestillinger om mor. Tilsynet bør skje i regi av barneverntjenesten, jf. barneloven § 43 a, jf. forskrift om samvær med tilsyn etter barnelova. Inntil samværsordningen trer i funksjon, skal det ikke være samvær mellom far og barn.

I perioden fra og med august 2015 til og med januar 2016 gjennomføres det samvær med beskyttet tilsyn i henhold til samværsforskriften § 4. Den samlete tidsrammen er 16 timer, og frekvens og varighet av samværene fastsettes slik det fortløpende vurderes hensikts-messig fra barnevernets side. Det første samværet bør finne sted innen utløpet av august måned.

Lagmannsretten viser til tingrettens bemerkninger om tilsynspersonens oppgaver og sted for samvær, og bemerker at tingretten har avklart at barneverntjenesten er beredt til å gjennomføre tilsyn i samsvar med dette, jf. samværsforskriften § 2 tredje ledd.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at samværet mellom far og barn bør skje med tilsyn også fra og med februar 2016, og at det må anses tilstrekkelig med støttet tilsyn i regi av BUF-etat etter samværsforskriften § 6 jf. § 7. Tidsrammen settes til 32 timer i året. Frekvens og varighet av de enkelte samværene må også her vurderes fortløpende av faginstansen. Et lengre tidsperspektiv enn til utløpet av 2018 er det etter lagmannsrettens skjønn ikke grunnlag for å anlegge.

Foreldreansvaret

I samsvar med barneloven § 34 annet ledd siste punktum har partene felles foreldreansvar, noe som er hovedregelen også etter skilsmisse.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at det i saken her foreligger særlige grunner som innebærer at hensynet til barnas beste, både direkte og indirekte, vil være best ivaretatt ved at mor har foreldreansvaret alene. Lagmannsretten finner det godtgjort at far bærer et betydelig ansvar for at barna har fått de uvanlig dyptgående negative holdningene som sakkyndige og øvrig fagpersonell har observert og beskrevet. Hans manglende erkjennelse av egen rolle og den situasjon som barna er bragt opp i, vil etter lagmannsrettens skjønn være til hinder for det samarbeid som felles foreldreansvar krever, og vil legge nye byrder på mor, som allerede i utgangspunktet har en svært krevende foreldrerolle.

Lagmannsretten legger til at det ikke er opplyst noe som indikerer at mor vil flytte ut av landet eller foreta seg annet som vil være til hinder for fars utøvelse av samværsrett. Tvert imot uttrykte mor for lagmannsretten seg positiv til at barna på sikt kunne opprettholde kontakten med far.

Midlertidig avgjørelse (saksnummer: 15-002997ASK-BORG/01)

Det er også anket over tingrettens foreløpige avgjørelse etter barnevernloven § 60, slik det går frem av påstanden gjengitt på side 9 foran.

Lagmannsretten viser til dommen i saken, som også regulerer samværsspørsmålet fra domsavsigelsestidspunktet og fremover, og finner ikke grunnlag for å fastsette noen annen midlertidig ordning verken med hensyn til fast bosted eller samvær. Når det spesielt gjelder foreldreansvaret, vil en delt løsning etter lagmannsrettens skjønn kunne utsette det møysommelige arbeidet med å normalisere forholdet mellom mor og barn, for negativ innvirkning.

Det vil på denne bakgrunn bli avsagt kjennelse for at samværsordningen i tingrettens midlertidige avgjørelse endres i tråd med den samværsordningen lagmannsretten har fastsatt, og at anken over tingrettens kjennelse for øvrig forkastes.

Sakskostnader

Lagmannsretten behandler sakskostnadskravene for begge ankesaker under ett.

Mor har vunnet saken jf. tvisteloven § 20-2 annet ledd, og har dermed i utgangspunktet krav på full erstatning for sine sakskostnader fra motparten. Lagmannsretten er enig med tingretten i at det for tingretten forelå tungtveiende grunner som gjorde det rimelig å frita far for sakskostnadsansvaret, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd, og legger særlig vekt på at saken reiste vanskelige og tvilsomme spørsmål som først ble tilstrekkelig avklart i løpet av saksbehandlingen for tingretten, jf. tvisteloven 20-2 tredje ledd bokstav a.

Far har anket forgjeves. Selv om saken har reist vanskelige spørsmål, har lagmannsretten ikke funnet utfallet tvilsomt og har heller ikke for øvrig funnet tungtveiende grunner som gjør det rimelig å lempe fars ansvar for sakskostnadene for lagmannsretten. Advokat Thier har innlevert sakskostnadsoppgave på 108.761 kroner inklusive merverdiavgift. Lagmanns-retten finner at kostnadene har vært nødvendige og at det ut fra betydningen av saken har vært rimelig å pådra dem, jf. tvisteloven § 20-5 første ledd. Motparten har ikke hatt bemerkninger til beløpets størrelse. B er innvilget fri sakførsel og sakskostnadene tilkjennes henne/det offentlige i samsvar med nedlagt påstand..

Grunnet mellomkommende påske, fravær og andre forhold har det dessverre ikke latt seg gjøre å avsi dommen innen lovens frist.

Dommen er enstemmig. 

 

Domsslutning: 

1. B skal ha foreldreansvaret alene for C, født 0.0.2005 og D, født 0.0.2007.
2. C og D skal bo fast hos B.
3. Frem til samværsordningen i henhold til punkt 4 nedenfor iverksettes, skal det ikke være samvær mellom A og C og D.
4. I perioden fra og med august 2015 til og med januar 2016 skal A ha 16 timer samvær med C og D under beskyttet tilsyn i regi av X barneverntjeneste. Frekvens og varighet av samværene fastsettes av barneverntjenesten.
5. I perioden fra 1. februar 2016 til og med 31. desember 2018 skal A ha 32 timer samvær med C og D per år med støttet tilsyn i regi av BUF-etat. Frekvens og varighet av samværene fastsettes av BUF-etat.
6. I sakskostnader for lagmannsretten betaler A til B/det offentlige 108.761 – etthundreogåttetusensyvhundreogsekstien – kroner innen 2 – to uker – fra forkynnelsen av denne dommen. 

Slutning i kjennelse:

1. I tingrettens kjennelse, slutningen punkt 3, gjøres den endring at A skal ha samvær med C og D som bestemt i lagmannsrettens domsslutning punkt 3 til 5.
2. For øvrig forkastes anken.
3. Sakskostnader tilkjennes ikke særskilt.

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*