Får stadig flere saker om familievold

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Helse- og sosialsjef Vidar Gabrielsen (til venstre) og barnevernssjef Sverre Refsnes i Grimstad.
Helse- og sosialsjef Vidar Gabrielsen (til venstre) og barnevernssjef Sverre Refsnes i Grimstad.

Barnevernet i Grimstad mottok i fjor rekordmange bekymringsmeldinger. De får stadig flere saker som dreier seg om familievold, og flere barn plasseres i fosterhjem enn tidligere.

Barnevernet i Grimstad mottok i fjor 247 bekymringsmeldinger. Det er det høyeste antallet noensinne.

– Jeg tror det skyldes at folk blir flinkere til å melde fra. Det gjelder både skoler og barnehager, forteller seksjonsleder for barnevernet i Grimstad, Sverre Refsnes.

Flere i fosterhjem

I Grimstad får barnevernet inn stadig flere saker som handler om familievold. Flere meldinger knyttet til samlivsbrudd hos foreldre, hvor barn blir stående midt imellom, er også økende.

– De sakene vi får, er alvorlige. Vi får flere barn og plasserer flere i fosterhjem enn tidligere, forteller seksjonslederen.

Per 31. desember 2013 var 67 barn i Grimstad plassert i fosterhjem eller institusjon. At flere plasseres bort, tror Refsnes handler om økt kompetanse hos de ansatte i barnevernet.

– Det har vært fokus utdanning av de ansatte, så de er flinkere til å avdekke omsorgssvikt enn de var for ti år siden, påpeker han.

– Om vi ser at et barn har behov for andre omsorgsbaser, er det bedre jo tidligere de plasseres bort. Desto bedre omsorg vil de få, og lengre tid under god omsorg er bedre enn lang tid under dårlig omsorg, legger han til.

Barnehager melder oftere

Som sin kollega i Arendal, merker også Refsnes at barnehagene har kommet mer på banen de siste årene.

– Det er veldig positivt at flere saker meldes tidlig. Vi har bedre tiltak til de små barna, enn til de eldre, sier Refsnes.

Kommer barnevernet inn tidlig, handler det ofte om å gi foreldrene veiledning slik at de kan gi barna god omsorg.

– Ofte handler det om utrygghet og usikkerhet hos foreldrene. Grensesetting og mangel på tydelighet går igjen. Hovedvekten av meldingene vi får, handler om barn som trenger hjelpetiltak hjemme for å få en tryggere hverdag. Men selvfølgelig kan det også ligge andre ting bak, som rus eller psykiatri, forteller seksjonslederen.

I Grimstad er det barn fra sjuårsalderen og opp på ungdomsskolen som er hyppigst representert i bekymringsmeldingene. Men som i nabokommunen Arendal, er andelen av de yngste barna (0-5 år), økende.

– Det er bra, for vi har større sjans til å hjelpe barn på et tidlig tidspunkt. Når vi dem først i ungdomsskolealder, er utfordringen ofte atferdsproblemer. Når ungdommene blir problematiske i seg selv, og problemene har vart i mange år, er det mye vanskeligere å sette inn gode tiltak, sier Refsnes.

Fattigdomsproblematikk

Fattigdomsproblematikken er en del av det barnevernet i Grimstad jobber mye med.

– Mange fattige familier har ikke råd til ferieturer eller opplevelser. Man kan si at det er et luksusproblem, men i et land hvor det er blitt stadig vanligere å reise flere ganger i året, vil disse barna havne litt utenfor, forteller Refsnes.

Flere arbeidsinnvandrere

En annen økende utfordring, er knyttet til den økende arbeidsinnvandringen. Mens det tidligere var vanlig at én person fra familien kom til landet og jobbet en sesong, tar de nå ofte med seg familien og bosetter seg her. I Grimstad er utfordringen økende blant familier fra andre europeiske land.

– Her har antallet meldinger økt veldig. Det handler om at foreldre er lite hjemme og mye på jobb, og at de kanskje har andre alkoholvaner enn vi er vant til i Norge, forteller seksjonslederen.

PUBLISERT 01.02.2014 av SILJE STØLEN BRATLAND i Agderposten

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*