Følger opp kritikken

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Handlingsplan: Rådmann Aud Norunn Strand t.v. og barnevernsleder Siv Rørvik la fredag fram en handlingsplan på ti punkter, med tiltak skal igangsettes for å bedre barnevernstilbudet i Midtfylket. Foto: Thormod R.Hansen
Handlingsplan: Rådmann Aud Norunn Strand t.v. og barnevernsleder Siv Rørvik la fredag fram en handlingsplan på ti punkter, med tiltak skal igangsettes for å bedre barnevernstilbudet i Midtfylket. Foto: Thormod R.Hansen

Modum kommune har laget en tipunkts plan, for å bedre samarbeidet mellom kommunen og innbyggerne generelt og barnevernet spesielt.

I sommer skrev Bygdeposten flere saker der brukere av tjenesten rettet kritikk mot barnevernet. Også lokalpolitikerne Morten Wold (Frp) og Ingunn Dalaker Øderud (Sp) har stilt en rekke spørsmål ved driften av tjenesten.

LES OGSÅ: Klem førte til refs fra barnevernet

Og responsen var stor: Morten Wold fikk alene over 100 henvendelser, selv om ikke alle disse gjaldt lokalt barnevern.

LES OGSÅ: Bekymrede politikere

I går la barnevernsleder Siv Rørvik og rådmann Aud Norunn Strand fram en tipunkts plan som skal sørge for at misnøye med kommunens tjenestetilbud kommer fram på et tidligere tidspunkt.

– Via politikere er vi blitt gjort kjent med at noen innbyggere har hatt negative opplevelser knyttet opp mot barnevernet, og vi har derfor brukt tid på å finne tiltak som skal være med på å fange dette tidligere opp, sier rådmann Strand.

Bedrer rutinene

Rådmannen forteller at de blant annet etablerer bedre rutiner for at de som henvender seg til barnevernet, lettere skal komme i kontakt med beslutningstakere som kan hjelpe dem.

– Vi vil også etablere et system hvor klager lett kan meldes inn og registreres. Dette vil gjøre det lettere for oss å kvalitetssikre at ting blir fulgt opp, sier Strand.

Fosterhjemsrekruttering

– Vi starter også opp en kampanje hvor vi vil rekruttere flere fosterhjem lokalt, sier Siv Rørvik.

Hun forteller at kampanjen vil starte opp med åpne informasjonsmøter rett over nyttår.

Det meste er på stell

Til tross for at barnevernet har fått mye kritikk, forteller rådmannen at tilsynsrapporter viser at det meste er på stell i barnevernstjenesten

LES OGSÅ. Uenig i kritikken

PUNKTENE I TILTAKSPAKKEN

  • 1: Det etableres et familieteam.
  • 2: Lokal fosterhjemsrekruttering.
  • 3: Etablere bedre rutiner for registrering og ? oppfølging av klager.
  • ?4: Etablere en ny og enkel digital klageordning.
  • .5: Innføre elektroniske avviksmeldinger.
  • ?6: Økt evaluering av tiltaksplanene.
  • 7: Etablere bedre kommunikasjon mellom politikere ? og administrasjonen.
  • 8: Gjennomføre flere brukerundersøkelser.
  • 9: Bedre rutinene for post- og telefonhenvendelser ? ved ferie og sykdom.
  • 10: Fortsatt holde høyt fokus på utdanning, kursing ? og veiledning av de ansatte i barnevernet.?

Publisert 27.09.2014 av Thormod R Hansen i Bygdeposten

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

6 Kommentarer

  1. Det som er fatale, ødeleggende avgjørelser, skrekkelig behandling av barn og deres familier, det fremstilles som at «noen innbyggere har hatt negative opplevelser knyttet opp mot barnevernet». Ikke et ord om å gjøre om på de omsorgsovertagelsene og annen uhumskhet som allerede er skjedd.

    Rådmannen sier: «– Via politikere er vi blitt gjort kjent med at ..» Formelt skal det være, ja. En rådmann mottar ikke alarmerende opplysninger om barneverns-overgrep fra de rammede eller andre i befolkningen direkte, eller våkner opp hvis det står artikler i avisen. Nei, det må komme fra politikerne! Rådmannen er nok tilhenger av den moderne vrien på det å representere arbeidsgiver for barnevernet: Det er de ansatte arbeidsgiveren skal forsvare og beskytte med nebb og klør, blås i hvordan de utøver sin service overfor den befolkningen som kommunens administrasjon skal tjene.

    Og naturligvis knyttes ‘forbedringene’ til rekruttering av flere fosterhjem! Nå sies det at de skal rekrutteres lokalt. Hoho, ja det skal bli et styr. Grunnen til at barnevernet ikke vil ha barn og foreldre i nærheten av hverandre, er jo at da kan alle de beslaglagte barna, som aldeles ikke har vært utsatt for svikt eller overgrep fra familien, lettere flykte hjem eller ihvertfall treffe familien, snakke fortrolig med familien, få vite sannheten og stå imot hjernevasken fra barnevern og fosterpersoner. Da blir barnevernet «meget bekymret», jf saken om Klem førte til refs fra barnevernet.

    Rådmannen forteller at tilsynsrapporter «viser at det meste er på stell i barnevernstjenesten». Som om barnevernets egne instruerte kompiser som fører «tilsyn» noen gang har ment noe annet enn at fosterhjem er nødvendige og storartet, i hver eneste sak!

    Dette kalles altså å «følge opp kritikken»!

    Men men, jeg er nok begynt å bli adskillig kynisk allerede for et dusin år siden, og intet tyder på at denne skepsisen er gal, dessverre: Det norske folk er uendelig stolte av og fulle av tillit til sine myndigheter. Det befolkningen er tilfreds med å la barnevernet og rådmennene og politikerne drive med, uten at de selv bruker tid på å sette seg inn i hva realitetene er og hvor de kommer fra – dvs utdannelsen -, det står de forvirret og uforstående overfor og er så forbauset så forbauset når det rammer dem selv. Det er visst en sperre mot å ta inn i hodene at dette offentlige systemet er tvers igjennom avsporet og har onde konsekvenser for barn. Så høste fruktene av sin unnlatenhet må folk, og først og fremst gjør barna det.

  2. Når kommunestyret blir informert om lovbrudd foretatt av bv, orker de ikke en gang å gi tilbakemelding. Har selv skrevet brev til alle 34 som sitter i kommunestyret i Verdal, 4 tok kontakt pr telefon, men ingen svarte på det jeg spurte om. Så mye er vi verd for disse, men vent til det blir valg. Da vil de mer en gjerne ha vår stemme. Plassering i familien er vist et fremedord for barnevernsansatte. Ser ut som det er på tide med en fremedordbok kunn for den yrkesgruppa.

    • Jeg vil legge til i kommentaren min over : forskning viser at familieplassering gir gode resultater. Barnet beholder sin biologiske referanse, nettverket er kjent, det blir varig og barnet blir ikke kasteball i systemet. Det er noen stikkord . Det er mange veldokumenterte kilder til dette. Muligheten for familieplassering skal være sjekket ut først.

  3. Det sies ikke noe om å jobbe forebyggende, og som jeg har sett deg kommentere et annet sted, så skal man fortsatt rekruttere fosterhjem. Hva med alle de barna som allerede er plassert i fosterhjem som strengt tatt ikke trengte være der? Hva med å jobbe for tilbakeføring til familien? Det er helt tydelig hva det jobbes med her….

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*