Foreldre mister omsorgen for nyfødt sønn

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LE-2014-144224

Instans Eidsivating lagmannsrett – Dom
Dato 2015-04-10
Publisert LE-2014-144224
Stikkord Barnevern. Barnevernloven § 4-8. Barnevernloven § 4-12.
Sammendrag Omsorgsovertakelse av et barn i medhold av barnevernloven § 4-8 annet ledd jf. § 4-12 første ledd bokstav a. Barnet ble opprinnelig akuttplassert i beredskapshjem direkte fra fødeavdelingen. Beredskapshjemmet ble senere fosterhjem. Uttalelser om barnets sårbarhet og betydningen av sensitiv omsorgsevne.
Henvisninger: Barnevernloven (1992) §4-8, §4-12
Saksgang Hedemarken tingrett THEDM-2014-57519 – Eidsivating lagmannsrett LE-2014-144224 (14-144224ASD-ELAG). Anke til Høyesterett ikke tillatt fremmet, HR-2015-1324-U.
Om rettskraft
Parter A [mor], B [far] (for disse: advokat Anders Westeng) mot X (advokat Anborg Bogsti).
Forfatter Lagdommer Johannes Høy, lagdommer Bjørn Eirik Hansen, tilkalt dommer tingrettsdommer Rolf Erik Kværnæs. Meddommere: psykologspesialist Arne Jan Hjemsæter, førskolelærer/tillitsvalgt Lise Beathe Hov.
Henvisninger i teksten Barnevernloven (1992) §4-1, §4-4, §4-9, §4-19 | Menneskerettsloven (1999) EMKN A8 | Tvisteloven (2005) §36-8, §36-10

Saken gjelder spørsmål om omsorgsovertakelse for C, født 0.0.2013.

Barnets foreldre er A og B, som har felles foreldreansvar. Foreldrene ble kjent med hverandre via internett og møttes første gang ved nyttår 2011/ 2012. De ble kjærester og flyttet sammen i leid bolig i Y i februar 2013.

A er 38 år og oppvokst på Y. Hun er nummer to av fire søsken. A er mor også til D, som er født 0.0.2006. Siden sommeren 2007 har D vært fosterhjemsplassert hos sin mormor. A har diagnosen paranoid schizofreni, og er medisinert for dette. I 2007 og 2008 var hun flere ganger innlagt ved Z, blant annet som følge av psykosesymptomer. Siste innleggelse var sommeren 2008. Barneverntjenesten har hatt kontakt med A siden våren 2007. A har jobbet som barnepike/praktikant, servitør og butikkmedarbeider. Hun har ikke vært i arbeid siden ca. 2002 og ble innvilget uføretrygd i 2012 på grunn av sinnslidelsen.

B er 41 år og oppvokst i Å og i Nord-Sverige. Han flyttet til Norge i 2007. B har to søsken. B er ikke far til andre barn enn C. I perioden sommeren 2007 – våren 2008 var B depressiv og periodevis suicidal. I denne perioden og frem til 2009 hadde han jevnlig oppfølging av psykiatrisk sykepleier. B har utdannelse som kokk og sveiser. Han har jobbet som kokk, butikkmedarbeider og slakterimedarbeider. B var sist i arbeid i 2013 og er for tiden arbeidssøker.

C ble født den 0.0.2013 på fødeavdelingen på Æ sykehus. Det var en vanskelig fødsel og barnet ble forløst med vakuum, og hadde alvorlig fødselsasfyksi (surstoffmangel). Barnet hadde muligens abstinenser på grunn av As legale medikamentbruk (Seroquel og Efexor) under svangerskapet. C ble overført til nyfødtintensivavdelingen samme dag. Den første tiden var han urolig, gråt mye, var vanskelig å roe, og hadde søvnproblemer. Etter endring av morsmelkerstatningen ble det en gradvis bedring i barnets situasjon. I dag er barnet velfungerende.

29. august 2013 – mens barnet fortsatt var på nyfødtintensivavdelingen – fattet barneverntjenesten i X kommune, i medhold av barnevernloven § 4-9, jf. § 4-8 andre ledd andre punktum, foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse av C. As og Bs klage på akuttvedtaket førte ikke frem, jf. Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker Hedmark og Opplands vedtak av 5. september 2013. Fylkesnemndas avgjørelse av klagen over akuttvedtaket ble ikke bragt inn for domstolene.

C ble utskrevet fra nyfødtintensivavdelingen den 1. september 2013. Han har siden 1. september 2013 bodd i beredskapshjem, som senere ble fosterhjem, i Ø. Etter akuttplasseringen, og frem til fylkesnemndas vedtak i hovedsaken 4. mars 2014, hadde foreldrene samvær med C to timer èn gang pr. uke.

Barneverntjenesten fremmet i oktober 2013 sak for fylkesnemnda med begjæring om omsorgsovertakelse for C og hans eldre halvbror D. A og B motsatte seg dette. 

Fylkesnemnda fattet den 4. mars 2014 vedtak i hovedsaken med slik slutning:

1. X kommune overtar omsorgen for C , født 0.0.13, jf barnevernloven § 4-8 andre ledd, jf§ 4-12 første ledd bokstav a.
2. C plasseres i godkjent fosterhjem, jf barnevernloven § 4-12 bokstav a.
3. A og B skal har rett til samvær med C to timer tre ganger pr år. C skal ha rett til å ha med seg en av fosterforeldrene som trygghetsperson under samværene. 

Resterende del av slutningen, punktene 4 – 6, gjelder D. 

A og B begjærte rettslig overprøving av den del av fylkesnemndas vedtak som gjelder C. Den rettslige overprøvingen fant sted i Hedmarken tingrett. Tingretten avsa dom i saken 24. juni 2014 med slik slutning: 

Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker Oppland og Hedmarks vedtak i sak nr. 13/334 stadfestes. 

A og B har i rett tid påanket tingrettens dom. X kommune tok til motmæle. Ved lagmannsrettens beslutning av 24. november 2014 ble det, i medhold av tvisteloven § 36-10, gitt samtykke til å fremme anken.

Ankeforhandling ble avholdt i Hamar tinghus 10. – 12. mars 2015. Partene og fjorten vitner forklarte seg. Det ble foretatt slik dokumentasjon som fremgår av rettsboken. 

De ankende parter – A og B – har i det vesentlige anført:

Vilkårene for omsorgsovertakelse er ikke oppfylt.

C ble akuttplassert i fosterhjem direkte fra nyfødtintensivavdelingen på Æ sykehus. Han har aldri bodd hos sine foreldre. I slike tilfeller skal lagmannsretten foreta en fremtidsrettet vurdering. Beviskravet er strengere enn dersom det gjaldt overtakelse av omsorg for et hjemmeboende barn. Saken er spesiell og vanskelig. Bevisbyrden tilligger barneverntjenesten.

Hensynet til C («barnets beste») skal ligge til grunn når vilkårene for omsorgsovertakelse skal vurderes, jf. barnevernloven § 4-1. Rettspraksis har fastslått at det er strenge vilkår for å fravike utgangspunktet om at barn normalt har best av å vokse opp hos sine foreldre.

Plassering direkte fra nyfødtintensiven innebærer at hjelpetiltak ikke er vurdert. Også dette er i strid med barnevernlovens utgangspunkt.

Det var ikke grunnlag for å treffe det aktuelle akuttvedtaket. Vedtaket var ikke nødvendig. De strenge vilkårene, jf. praksis fra menneskerettighetsdomstolen, for å ta omsorgen for et nyfødt barn var ikke oppfylt. Mildere inngrep, hjelpetiltak, skulle vært vurdert. Forlenget opphold på fødeavdelingen er et eksempel på mildere inngrep som skulle vært vurdert. Akuttvedtaket var dermed feil. Overprøving av slike vedtak skjer relativt summarisk, til tross for at de – særlig i spedbarnssaker – får stor betydning for senere avgjørelser. Tiden som har gått har vært i foreldrenes disfavør. Dette fordi foreldrene har blitt fremmede personer for barnet. Samspillobservasjonene har vært preget av at barn og foreldre ikke kjenner hverandre. I sum innebærer disse faktorene at fylkesnemndas avgjørelse i akuttsaken er i strid med EMK art. 8. Det vises til Den europeiske menneskerettsdomstolens avgjørelse av 12. juli 2001, benevnt som «K og T mot Finland», og juridisk teori. EMK bruddet inngår som et viktig bakteppe ved vurdering av barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1. Lagmannsretten må derfor ta stilling til fylkesnemndas avgjørelse i akuttsaken, selv om denne formelt er rettskraftig.

C har ikke særskilte omsorgsbehov. Han er i dag en normal gutt.

Det foreligger ingen forhold ved noen av foreldrene som ekskluderer dem som omsorgspersoner for C. Bs livskrise i 2008/2009, og hans noe belastende barndom, er ikke ekskluderende. Videre kommer at B, som følge av det uriktige akuttvedtaket, ikke har fått prøvd seg i omsorgsrollen. Heller ikke As diagnose ekskluderer henne som omsorgsperson. Hun er godt medisinert, har god sykdomsinnsikt, og hun er velfungerende. Det vises til vitnene E og F. Det er flere år siden forrige gang A var innlagt på psykiatrisk sykehus. Psykologspesialist Os vurdering av de ankende parter må ses i lys både av det uriktige akuttvedtaket, og at de ble feiloppfattet av psykologen fordi de var ukomfortable med å bli observert i en «kunstig setting» av en fremmed person. Det er også andre svakheter ved psykologspesialist Os vurderinger, først og fremst at hun var forutinntatt.

Foreldrene har altså, både hver for seg og samlet, god nok omsorgsevne. Dette gjelder også evnen til sensitiv omsorg. Dette bekreftes av erfarne og dyktige ansatte ved nyfødtintensivavdelingen på Æ sykehus; vitnene G, H og I. Disse vitnene forklarte at foreldrene, mens de var på avdelingen, viste god omsorg for C. Også vitnene E og F bekreftet at de ankende parter på alle plan har god omsorgsevne.

Fylkesnemndas, tingrettens og psykologspesialist Os terskel for «god nok omsorg» ligger vesentlig for høyt, og omsorgsovertakelsen er blant annet i strid med grunnleggende hensyn til likhet.

I tillegg kommer at foreldrene må få prøve seg i omsorgsrollen, støttet av hjelpetiltak i hjemmet. Hjelpetiltak er ikke i tilstrekkelig grad vurdert.

På dette grunnlag anføres at fylkesnemndas vedtak må oppheves. Foreldrene kan inneha omsorgen for C. Tilbakeføringen må skje skånsomt og det må i den forbindelse settes inn hjelpetiltak av tilpasset varighet.

De ankende parter har nedlagt slik påstand:

Fylkesnemndas vedtak oppheves. 

Ankemotparten – X kommune – har i det vesentlige anført:

Vilkårene for å overta omsorgen for C er oppfylt.

Etter fødselen ble C direkte plassert i fosterhjem. Dette medfører at barnevernloven § 4-8annet ledd jf. § 4-12 første ledd blir det rettslige grunnlag i saken. Det gjelder et skjerpet beviskrav i disse sakene, jf. lovens ordlyd ( «overveiende sannsynlig») og juridisk teori. Barnevernloven § 4-8 annet ledd gir anvisning på en fremtidsvurdering («vil føre til»). Vilkårene i nevnte bestemmelser er oppfylt og omsorgsovertakelse er til barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1.

Den første tiden etter fødselen hadde C særskilte omsorgsbehov. Dette er en av flere grunner til at det var riktig å treffe akuttvedtaket. Hjelpetiltak ble vurdert. Under enhver omstendighet er ikke fylkesnemndas avgjørelse i akuttsaken tema for lagmannsretten.

C er fortsatt et sårbart barn. Han er sansesensitiv og har reguleringsvansker. Dette medfører at det kreves noe ekstra av de som skal ha omsorgen for han. Også Cs alder er et moment som – ved flytting til foreldrene – stiller særskilte krav til omsorgskompetansen.

Når det særskilt gjelder A, vises til hennes psykiske helse, samt at hun er både mimikkfattig og avflatet. I tillegg kommer manglende evne til refleksjon.

Når det særskilt gjelder B, vises til at han i dialog med C er passiv og at samspillet mellom far og sønn er dårlig. En annen vesentlig svakhet ved B, er at han ikke forstår alvoret ved As sinnslidelse, herunder dens betydning for omsorgsevnen. Det vises videre til at B har tenkt seg ut i arbeidslivet. B besitter ikke egenskaper som kan kompensere manglene ved As omsorgskompetanse.

De ankende parter har – hver for seg og samlet – grunnleggende mangler i evnen til sensitiv omsorg. Disse forholdene er nedfelt i deres personligheter. Det er derfor overveiende sannsynlig at C vil ta skade av å flytte til sine foreldre. Dette skyldes at foreldrene ikke ser Cs behov, ikke forestår hans behov og/eller ikke responderer på hans behov og signaler. Det vises tilbarnevernloven § 4-12 første ledd bokstav a annet alternativ.

Foreldrenes omsorgskompetanse er klart utilstrekkelig. Det er derfor nødvendig å fravike det biologiske prinsipp.

Hjelpetiltak er vurdert, men det finnes ingen tiltak som kan endre foreldrenes grunnleggende personligheter. Hjelpetiltak er uansett ikke noe alternativ fordi foreldrene er sterkt negative til barneverntjenesten.

Ankemotparten har nedlagt slik påstand:

Anken forkastes.

 

Lagmannsretten bemerker:

Kort om avgjørelsen i akuttsaken

Fylkesnemndas avgjørelse i akuttsaken er rettskraftig. De ankende parter har anført at lagmannsretten likevel skal overprøve også denne avgjørelsen.

Etter lagmannsrettens oppfatning er det ikke rettslig grunnlag for et slikt syn. Foreldrene har hele veien hatt advokatbistand, og de valgte ikke å bringe akuttavgjørelsen inn for domstolene.

Som nevnt er avgjørelsen i akuttsaken rettskraftig. Den blir derfor ikke behandlet av lagmannsretten. Ut fra bevisførselen i herværende hovedsak, finner lagmannsretten likevel grunn til å bemerke at akuttvedtaket fremstår som velbegrunnet og nødvendig. Det vises særlig til mors kroniske og alvorlige sinnslidelse, foreldrenes standpunkt om ikke å samarbeide med barnevernet under svangerskapet, og barnets særskilte omsorgsbehov etter fødselen. Det er sannsynliggjort at hjelpetiltak ble vurdert.

Rettslige utgangspunkter

Barnet ble plassert i midlertidig fosterhjem direkte fra sykehuset. Det midlertidige fosterhjemmet ble senere guttens ordinære fosterhjem. Rettslig utgangspunkt for vurdering av saken er barnevernloven § 4-8 annet ledd. Det er krav om en skjerpet sannsynlighetsovervekt, jf. blant annet NOU 1985:18 side 159.

Dette innebærer at vurderingstemaet i saken er om det er høy grad av sannsynlighet for at flytting til de ankende parter vil føre til en situasjon eller risiko for barnet som nevnt i barnevernloven § 4-12 første ledd bokstav a, som lyder slik: 

Vedtak om å overta omsorgen for et barn kan treffes dersom det er ..(..) alvorlige mangler i forhold til den personlige kontakt og trygghet som det trenger etter sin alder og utvikling. 

Ved vurdering av saken skal det videre legges avgjørende vekt på tiltak som er til beste for barnet, jf. barnevernloven § 4-1. To andre rettslige utgangspunkter i saken, som er nært knyttet til vurderingen av barnets beste, er det såkalte «biologiske prinsipp» og det såkalte «mildeste inngreps prinsipp».

Lagmannsretten skal vurdere forholdene på domstidspunktet, jf. Rt-1999-1883.

Kort om barnets behov

Etter lagmannsrettens oppfatning er det ikke tvilsomt at barnet, den første tiden etter fødselen, hadde særskilte omsorgsbehov og klare reguleringsvansker. Dette endret seg gradvis i tiden etter akuttplasseringen. Lagmannsretten finner det bevist at barnet i dag er friskt, velfungerende, og viser en aldersadekvat utvikling på alle områder. Det vises til epikrise av 8. september 2014 fra Barne- og Ungdomsavdelingen ved Æ sykehus og til BUP Æs epikrise av 3. november 2014. Lagmannsretten har dermed kommet til at barnet ikke lenger har særskilte omsorgsbehov.

Lagmannsretten finner det imidlertid sannsynliggjort at barnet, som følge av den krevende spedbarn situasjonen og dets alder har en sårbarhet som stiller ekstra krav til de som skal inneha omsorgen. Det vises til psykologspesialist Os sakkyndigutredning av 23. februar 2015, forklaringen til fosterfar og til forklaringen til psykologspesialist Cathrin Kaiser Ringdal (BUP Æ).

Etter dette har lagmannsretten kommet til at barnet – i noe større grad enn andre barn på samme alderstrinn – har behov for ro, stabilitet og omsorgspersoner som ser, forstår, bekrefter, og responderer på hans signaler. Videre må barnets omsorgspersoner – i noe større grad enn det som er nødvendig for andre barn på dette alderstrinnet – være i stand til å dekke barnets kontaktbehov og ha evne til å involvere seg i følelsesmessig og utviklingsstøttende samspill med barnet.

Foreldrenes omsorgskompetanse

Lagmannsretten legger til grunn at foreldrene har god nok materiell omsorgsevne, selv om økonomistyringen synes å være mangelfull. Foreldrene er glade i barnet og vil guttens beste. Partene er enige om at det ikke foreligger risiko knyttet til rus, vold eller andre former for overgrep i foreldrenes omsorgsbase.

Partene er grunnleggende uenige i spørsmålet om A og B – hver for seg og samlet – har god nok sensitiv omsorgsevne. Med sensitiv omsorg menes flere av de forhold som inngår i dette barnets behov i punktet ovenfor.

A har siden 2008 hatt diagnosen paranoid schizofreni. Dette er en kronisk og alvorlig sinnslidelse. Hun har behov for medikamenter for å unngå tilbakefall og utvikling av psykosesymptomer. Hennes helsetilstand er i dag stabil og hun har ikke vært innlagt siden sommeren 2008. Lagmannsretten legger til grunn at A har sykdomsinnsikt. Det vises til psykiatrisk sykepleier Js vitneforklaring.

Vitnet J jobber ved HDPS-Enhet for rehabilitering og hadde løpende kontakt med A fra 2008 til januar 2012. I løpet av denne perioden var det lagt opp til 41 konsultasjoner. A avlyste 25 av disse, med ulike begrunnelser. Målsetningen var å forebygge ny psykose, avklare mulighetene for sysselsetting, sosial mestring, etablere normal døgnrytme samt etablere rutiner for medikasjon.

Med grunnlag i bevisførselen har lagmannsretten kommet til at A, i samspill med barnet, fortsatt er avdempet, følelsesflat og stille. Det vises til psykologspesialist Os vitneforklaring og utredninger, som for øvrig er ganske identisk med barneverntjenestens og helsesøsters vurderinger i D’ sak fra 2007, jf. saksbehandler Grete Tøruds journalnotat av 7. juni 2007. Også i lagmannsretten fremsto A som følelsesflat. Dette er forenlig med hennes sinnslidelse.

På side 10 i psykologspesialist Os sakkyndigutredning av 23. februar 2015 uttales følgende om samspill mellom A og barnet: 

Hun har i samværene jeg har observert tidvis vært mer aktiv overfor C enn ved de samværene jeg observerte i 2013. Hennes væremåte under samværene er allikevel som tidligere, med noen unntak, preget av at hun er avdempet, følelsesflat og stille. Det er lange pauser hvor det er helt stille i rommet. 

Lagmannsretten viser videre til at også lege M, jordmor K og psykiatrisk sykepleier J, i sine vitneforklaringer ga uttrykk for bekymring blant annet for As evne til å gi barnet stimuli og evnen til å se barnets behov.

Lagmannsretten finner det overveiende sannsynlig at også B har grunnleggende mangler i evnen til sensitiv omsorg for dette barnet. I tillegg er det overveiende sannsynlig at B ikke er i stand til å kompensere for As begrensninger i den sensitive omsorgskompetansen. Psykologspesialist O gjorde to samspillsobservasjoner av barn og foreldre i 2013. Fra rapporten av 26. oktober 2013 (side 17) hitsettes: 

Da C hadde avføring gikk foreldrene for å skifte bleie. Mor steller og far ser på. På stellebordet ser C ut til å kose seg. Han smiler og kommuniserer med bevegelser og gode lyder mens han er vendt mot far som ser på stellet. Mor kommenterer forsiktig – «snakker du da» – mens far ser på C, smiler og lager noen smattelyder. Mor utfører stellet raskt, og ingen av foreldrene benytter muligheten til å besvare og utvide Cs invitasjoner til samspill og dialog. C gjorde flere forsøk, men da han ikke ble møtt, snudde han hodet vekk og ga uttrykk for misnøye/gråt. 

Etter lagmannsrettens syn er samspillsobservasjonen fra 2013 fortsatt representativ for foreldrenes manglende evne til sensitiv omsorg. De verken ser, forstår eller responderer på barnets signaler. Det vises til psykologspesialist Os sakkyndigutredning av 23. februar 2015 (side 9), hvor hun fra samspillsobservasjoner vinteren 2015 gjengir følgende: 

Mor var mer koblet på C i første halvdel av samværene. I siste halvdel av samværet ble mor mer passiv. Ved det første samværet ble mor påfallende passiv etter den første timen. Hun holdt seg i nærheten av C, så på ham, men var taus og sa lite, og tok ikke initiativ til samspill.

Far var under begge samværene svært passiv. Han fulgte C gjennom rommet i hans utforskning av de ulike lekene, og satte seg ned på golvet når C satte seg. Han satte seg imidlertid bak C slik at det ikke ble skapt noe ansikt til ansikt kontakt mellom de to. Far kunne komme med enkelte kommentarer til det C gjorde/sa, som for eksempel «nam, nam, kjempegod, danse, varm kaffe, sette på musikk, oi, takk, flink gutt, bil, hum-hum», men var for det meste taus. Han så smilende på C, men tok ikke initiativ til å skape samspill eller besvare eller utvikle de ulike initiativ C tok til samspill rundt lekene.

Samværene ble preget av at far satt taus og så på Cs lek og mors og Cs lek. Da mor i siste del av samværene ble mer passiv, så tok ikke far over, men forble passiv og taus.

Da fosterfar foreslo at foreldrene kunne leke «kom å ta meg leken», så responderte ikke far på det, men så smilende på når mor og C lekte. Han tok heller ikke på noe annet tidspunkt initiativ til leker som tydelig ville frydet C. 

Lagmannsretten finner at samspillsobservasjonene i 2013 og 2015 er forenlig med det inntrykket retten har av As og Bs personligheter. Lagmannsretten utelukker muligheten for at psykologspesialist Os vurderinger er påvirket av den, for foreldrene, spesielle situasjonen. Psykologspesialist Os samspillsobservasjoner i 2013 og 2015 er etter lagmannsrettens syn illustrerende både for foreldrenes betydelige begrensninger innenfor sensitiv omsorg, og for problemet med at B ikke er i stand til å kompensere for As manglende omsorgskapasitet. Lagmannsretten har registrert at vitnet L observerte godt samspill mellom barnet og foreldrene. Hans betraktning er ikke egnet til å endre lagmannsrettens bevisvurdering.

Lagmannsretten finner det videre bevist at A har dårlige forutsetninger for å takle også hverdagslig stress. Det vises til forklaringene fra psykologspesialist O og psykiatrisk sykepleier J. Lagmannsretten finner det videre bevist at B mangler innsikt og forståelse for As alvorlige kroniske diagnose og dens betydning for hennes fungering og omsorgsevne. Det vises til forklaringene fra lege Ms og psykologspesialist O. Som eksempel nevner lagmannsretten at B ikke ser noen utfordring ved at A skal være alene med barnet dersom han får seg arbeid. Lagmannsretten har videre kommet til at det er usikkerhet også knyttet til Bs evne til å takle stress og uforutsette utfordringer i hverdagen. Det vises til N vitneforklaring.

Lagmannsretten legger til grunn at foreldrene viste god omsorg for barnet på sykehuset. Det vises til forklaringene fra sykepleier G, sykepleier/jordmor H og overlege I. Videre vises det til sykehusets epikrise av 3. september 2013. Lagmannsretten bemerker at omsorgsutøvelse på en barneavdeling ikke er sammenlignbart med den hverdagslige omsorgsutøvelsen i et hjemmemiljø. I tillegg bemerkes at vitnene fra sykehuset kun observerte foreldrene sporadisk og i en kort periode. På denne bakgrunn er forklaringene til de sykehusansatte ingen tung faktor i lagmannsrettens vurdering av foreldrenes omsorgskompetanse.

Lagmannsretten har etter dette – som flertallet i tingretten – kommet til at det er alvorlige og fremtredende mangler ved foreldrenes evne til å yte sensitiv omsorg for det barnet saken gjelder.

Lagmannsretten finner at det er høy grad av sannsynlighet for at barnet – ved flytting til sine biologiske foreldre – både på kort og lang sikt vil bli utsatt for alvorlig omsorgssvikt ved den kontakt og trygghet som barnet trenger ut fra sin alder og utvikling. Det er solid barnepsykologisk dekning for at dette vil påvirke barnets psykiske- og fysiske helse, medføre redusert selvfølelse og medføre redusert evne til å etablere tillit til andre.

Hjelpetiltak

Omsorgsovertakelse skal ikke finne sted dersom det kan skapes betryggende forhold for barnet ved hjelpetiltak, jf. barnevernloven § 4-12 annet ledd annet punktum, jf. § 4-4. Dette er et utslag av «mildeste inngreps prinsipp».

Barneverntjenesten har vurdert hjelpetiltak.

Når det gjelder hjelpetiltak slutter lagmannsretten seg uforbeholdent til psykologspesialist Os sakkyndigutredning av 23. februar 2015, hvor hun uttaler: 

Min vurdering er at hjelpetiltak ikke vil være tilstrekkelig for å avhjelpe de påpekte manglene i foreldrenes omsorgsevne, da manglene vurderes å være uttrykk for personlighetsmessige og evnemessige varige begrensninger hos foreldrene. Foreldrene har heller ingen opplevelse av at de har noen begrensninger eller er i behov for hjelpetiltak. 

Lagmannsretten finner det bevist at det ikke vil være tilstrekkelig med hjelpetiltak i denne saken og trenger derfor ikke ta stilling til om foreldrene reelt ønsker å motta hjelpetiltak fra barneverntjenesten.

Omsorgsovertakelse

Med dette som bakgrunn har lagmannsretten kommet til at vilkårene for omsorgsovertakelse, jf. barnevernloven § 4-8 annet ledd, jf. § 4-12 første ledd bokstav a, er oppfylt. Vitneforklaringene fra to av As søstre – E og F – er ikke egnet til å rokke ved lagmannsrettens konklusjon.

Det er hevet over tvil at barnet har det bra i fosterhjemmet. Siden plasseringen har gutten hatt en positiv utvikling. Hensett til guttens sårbarhet finner lagmannsretten at omsorgsovertakelse er til barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1.

Samvær

Samværsspørsmålet er ikke omfattet av anken.

I medhold av barnevernloven § 4-19 første ledd, har barn og foreldre som utgangspunkt rett til samvær med hverandre. Dette er et utslag av «det biologiske prinsipp». Lagmannsretten er enig med tingretten i at det ikke er grunnlag for å fravike dette utgangpunktet i denne saken. Lagmannsretten er videre enig med tingretten i at fosterhjemsplasseringen sannsynligvis blir langvarig, slik at samværets formål er begrenset til å ivareta barnets tiltakende behov for kjennskap til sitt biologiske opphav, jf. Rt-2012-1832 med videre henvisninger. Det samvær fylkesnemnda fastsatte – tre ganger årlig à to timer – er tilstrekkelig for å dekke dette behovet. Et slikt samværsomfang er i samsvar med hensynet til barnets beste. Det er heller ingen grunn til å endre ordningen med at en av fosterforeldrene deltar som trygghetsperson for barnet under samvær.

Etter dette er det ikke grunnlag for å foreta noen endring i den etablerte samværsordningen.

Avslutning

Anken blir etter dette å forkaste.

Staten bærer kostnadene ved saken, jf. tvisteloven § 36-8.

Dommen er enstemmig.

Som følge av påskeferie og andre presserende gjøremål blant rettens medlemmer er dommen avsagt dagen etter utløp av lovens frist. 

 

Domsslutning 

Anken forkastes.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*