Fratatt barn – anbefalt som fosterhjem

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

«Anne» og «Per» ble av lederne på statens fosterhjemskurs anbefalt som fosterforeldre. Kurslederne mente blant annet at paret har gode evner til å arbeide med utviklingsforstyrrelser hos fosterbarn. Selv har «Anne» blitt fratatt omsorgen for ett av barna sine. Paret ønsker å være anonyme, av hensyn til «Anne»s datter. FOTO: Rolf hman, Rolf hman
«Anne» og «Per» ble av lederne på statens fosterhjemskurs anbefalt som fosterforeldre. Kurslederne mente blant annet at paret har gode evner til å arbeide med utviklingsforstyrrelser hos fosterbarn. Selv har «Anne» blitt fratatt omsorgen for ett av barna sine. Paret ønsker å være anonyme, av hensyn til «Anne»s datter. FOTO: Rolf hman, Rolf hman

-Trebarnsmoren «Anne» ble fratatt omsorgen for et av barna sine. Ett år senere ble hun og kjæresten anbefalt som fosterforeldre av statens kursledere, skriver Osloby 31.jan. 2012

I januar 2009 skjedde det «Anne» aldri hadde trodd skulle skje. Uten forvarsel hentet barnevernet datteren hennes på skolen, og plasserte henne i et midlertidig fosterhjem. «Anne» motsatte seg avgjørelsen, og startet kampen for å få datteren, som slet med adferdsproblemer, tilbake. Men jo mer hun kjempet, jo mer følte hun at barnevernet stemplet henne som en dårlig mor.

Saken havnet i Fylkesnemnda, som konkluderte med at datteren skulle bo i fosterhjem. «Anne»s anke til tingretten førte ikke frem.

Et eksperiment

Da bestemte «Anne» og kjæresten «Per» seg for å gjennomføre et eksperiment. De meldte seg på et kurs for potensielle fosterforeldre, et såkalt Pride-kurs, i regi av Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Ville erfarne kursledere finne noen forskjeller på deres og andre pars evner til å ha omsorg for barn? «Anne» og «Per» svarte sant på alle spørsmål, men unnlot å fortelle at «Anne» var fratatt omsorgen for ett av sine tre barn.

Etter å ha gjennomført 10 samlinger og fire personlige samtaler konkluderte kurslederne med at «Anne» og «Per» har gode forutsetninger for å oppdra et fosterbarn og gi god omsorg.

«Vi som Pride-ledere vil anbefale «Anne» og «Per» som fosterforeldre, og vi støtter deres beslutning», konkluderer rapporten.

 LES HELE ARTIKKELEN HER

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

8 Kommentarer

  1. sykt,.kun sykt sier eg bare,.systemet e sykt og korupt,.og stort sett lura eg på ka folk i bv tenk ,førr innimellom store dela av tia,lura eg på om dem har nokka hjerne kapasitet i det heile tatt gitt..;(:(:(:(

  2. bv staten e og bli tell å spy ut av,..bv tenker alldri på barnets beste,. bare på penger ,.og å få mest mulig penger ut av barnehandel,.

  3. hallo,ka det e som feila systemet,.bv og etaten der borte e jo fan ikke rett i haue sitt,.da kan jo alle sammen være fosterforeldre,.berdeskaps foreldre om noen mister barna sine ,.:(:(til ettertanke..

  4. Hva sier dette oss?

    Betyr det at gode foreldre blir fratatt omsorgen for sine barn, eller betyr det at dårlige foreldre blir godkjent som fosterhjem?

    Eller betyr det at fosterforeldre ikke granskes med et negativt utgangspunkt slik at de dersom de ble gransket på samme måte som biologiske foreldre like godt kunne mistet omsorgen som å bli godkjent?

    Dette tror jeg handler om at når man havner i barnevernets søkelys, så blir man automatisk mistrodd for å ha de samme ressursene som om man blir trodd på når man skal bli godkjent fosterhjem, og dette mener jeg handler om en «ovenfra og ned» holdning som man ser i barnevernet. Her blir faktisk ikke foreldres ressurser tatt med i betraktning i det hele tatt, og det er en uskreven regel som sier at de ikke skal bli trodd. Da argumenteres det for at de ikke har selvinnsikt, eller de har urealistisk syn på seg selv.

    Her er jo et artig eksperiment :

    «– Ingen forskjell

    Nå lurer paret på om det egentlig finnes kvalitative forskjeller mellom omsorgsevnen til fosterforeldre og biologiske foreldre.

    – Jeg tror vårt eksempel viser at fosterforeldre rekrutteres fra den samme gruppen mennesker, med de samme kvalitetene, som dem som opplever å miste omsorgsretten for sine barn, sier «Anne».
    Hun opplever at barnevernet ikke prøvde å sette inn hjelpetiltak i hjemmet før de hentet datteren og plasserte henne i fosterhjem. Men i fosterhjemmet mangler det hverken på bistand eller ressurser til å hjelpe datteren hennes.

    – Hvem vet? Dersom fosterfamilien og jeg hadde byttet plass, ville kanskje fosterfamilien opplevd å bli fratatt barn, mens jeg ville blitt godkjent som fostermor, sier hun.»

    «Ifølge Elisabeth Backe-Hansen, forsker ved NOVA, finnes det ingen objektive kriterier som avgjør om et menneske er en dårlig omsorgsperson eller ikke.»

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*