Hva er egentlig Barnets Beste og hva er risikoen/effekten av omsorgsovertagelse?

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnas-besteI Norge er det aldri målt effekten av omsorgsovertagelse eller hvorvidt dette hjelper den det er ment å hjelpe. Allikevel øker denne formen for «tiltak» i både omfang og varighet. Ikke minst kostnader.
Danmark har publisert en samling forskning og studier på de ulike risikofaktorer som har betydning for hvordan barn klarer seg i voksen alder – med ulike belastningfaktorer, det vi i dag kaller sosial arv. Dette er rusmisbruk, tidlig død, psykiske lidelser, selvmordsforsøk, arbeidsledighet og voldskriminalitet. Alle de tingene samfunnet legger ned masse ressurser for å hindre skal skje.

Vidensopsamling om social arv

Hva er mest skadelig for barn? Hva er egentlig barnets beste og hvem definerer det?
«En undersøgelse, der indeholder oplysninger om alle børn født i 1966, og som har fulgt dem i perioden 1979 til 1993 viser bl.a., at risikoen for vold i familien er 4 gange større i familier, hvor faderen har været langtidsledig, at risikoen for at et barn anbringes udenfor hjemmet er 6 gange større i opløste familier, at risikoen for selvdestruktiv adfærd (narkomani, selvmordsforsøg) er mellem 2 og 3 gange større for børn af misbrugere, at risikoen for selvdestruktiv adfærd er dobbelt så stor for børn af forældre med mentale lidelser, og at risikoen for selvdestruktiv adfærd er 3-4 gange større for børn, der har været udsat for vold i deres barndom.»
 
Det er å vokse opp med foreldre som er tungt rus belastet, arbeidsledighet, mishandling, vold og overgrep i barndommen, fattigdom, psykisk syke foreldre og ustabile familierelasjoner. Hvor store sjansene er for disse barna og utvikle destruktiv adferd som unge voksne.
Sammenlignet med hvor stor risikoen er for å utvikle destruktiv adferd i voksen alder dersom staten har overtatt omsorgen, hvor selve bruddet mellom barn og foreldre er ansett som risikofaktor, og ikke den materielle kvaliteten på oppvekst i statens omsorg.
RISIKOEN VED OMSORGSOVERTAGELSE (anbragte børn)
-og hvor stor er risikoen for at barna får problemer som unge voksne, som listet opp under ift resten av befolkningen.
  • Død før fylte 27 år         4,7
  • Narkomani                     12,9
  • Får psykiske lidelser         9,0
  • Selvmordsforsøk             6,2
  • Voldskriminalitet              5,4
RISIKOEN MED NARKOMANE/ALKOHOLIKERE
Ett av eksemplene – hvor foreldrene er alkoholikere og/eller en av de er narkomane (registrerte), og man kan sammenligne med tabellen over.
-hvor stor er risikoen for at barna får problemer som unge voksne.
  • Død før fylte 27 år          1,9
  • Narkomani                      3,6
  • Får psykiske lidelser          2,5
  • Selvmordsforsøk              2,0
  • Voldskriminalitet              2,5

Det er utvilsomt større risiko for å utvikle et destruktivt liv som voksen når barnevernet drar barna ut av hjemmet – enn ved å forbli i hjemmet selv ved tungt rusmisbruk.

Utdrag fra kap 3.»
Man kan sammenfattende ud fra disse resultater med entydighed sige, at tidligere anbragte børn som unge voksne socialt bliver en uforholdsmæssigt dårligt stillet gruppe. Tendensen er entydig i metodologisk velgennemførte effektstudier. Tendensen er også klar, uanset hvilke udfaldsmål de enkelte undersøgelser interesserer sig for. Det dårlige udfald for gruppen af anbragte børn gælder uanset, om der er tale om skolegang eller mere ekstreme udfaldsmål som dødelighed.»
(anbragte børn = barn under statlig omsorg)
Utdrag fra kap 7.
«Når hertil lægges, at deres opvækst også har været karakteriseret ved det brud, som en anbringelse udenfor hjemme udgør, er slutresultatet, at deres statistiske risiko for at udvikle selvdestruktiv adfærd – og sandsynligvis bl.a. som en følge heraf deres statistiske risiko for ikke at overleve deres 27 års fødselsdag er mange gange større, end den er for jævnaldrende.»

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*