HVOR ER DE ANSVARLIGE?

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Etter å ha fulgt debatten om barnevern over lengre tid, melder behovet seg for å skrike høyt.

HVOR ER DE ANSVARLIGE? Barn blir uskyldige tapere p.g.a. de voksnes manglende forstand på hva som er riktigst for god utvikling og vekst.

Kjærlighet, trygghet og tillit. Hva som gjemmer seg bak disse tre ordene, bør plukkes fram, belyses, diskuteres og brukes aktivt for hvert enkelt barn i fosterhjem.

Så tilbake til ordet tilsyn: Jeg er selv berørt av barnevernet, og føler sterkt på kroppen hvor viktig det er for et barn å ha noen trygge, gode, nære og kjente å snakke sant til. Jeg har gjentatte ganger tatt dette opp med barnevernet. De har lyttet, men har ment at tilknytning til fosterhjemmet er viktigst.

1. februar 2014 kom jeg over en artikkel i Fagbladet under temaet «Tilsyn i fosterhjem». Det framkommer av artikkelen, at det er et meget skiftende og ustabilt tilsyn, og at over 800 barn i Norge mangler tilsynsfører. Artikkelen handler om to jenter, Yee (16 år, fosterhjem hele livet) og Sofie (18 år, fosterhjem i 10 år). De kaller seg «Barnevernsproffene», og de har vært med å starte en stiftelse, Forandringspakken, som jobber for at barn og unge skal bli lyttet til i hjelpeapparatet.

Både Yee og Sofie har byttet tilsynsførere mange ganger. De er begge kritiske til hvordan ordningen fungerer i dag. De mener det er svært vanskelig å «åpne» seg for en person de ser maks fire ganger i året.

Under den rødgrønne regjeringen ble innspill fra Barnevernsproffene i Forandringspakken for første gang tatt med i en stortingsmelding. Noe av det de påpekte, og som de ble hørt på, var at barnevernet må sikre at barn og unge har noen de tør snakke sant til. De mener at alle barn og unge bør få en tillitsperson i barnevernet, en de selv kan velge. Det kan være en lærer, en tante, slektning eller en bestemor, som barnet har tillit til fra før, som vi kan og tør åpne oss for på en helt annen måte, sier Yee og Sofie. En slik tillitsperson vil aldri slutte å bry seg. Jentene er svært glade for at dette har kommet fram i loven.

De nye forskriftene trådte i kraft fra 1. februar 2014. Endringene i barnevernslovens § 4–22 om tilsyn med barn i fosterhjem, er vedtatt og tilhørende forskrifter endres også. De trådte i kraft 1. februar i år.

Fagbladet har gjennomgått helsetilsynets rapporter om tilsyn i fosterhjem i 66 kommuner. 50 av kommunene bryter en eller flere bestemmelser. Dette er noen av lovbruddene:

  • Barn får færre besøk enn de har krav på.
  • Individuelle planer for barna mangler.
  • Samtaler med barna dokumenteres ikke.
  • Dårlig journalføring uten barnevernsfaglige vurderinger.
  • Kommunens egne kontrollrutiner er for dårlige.

Jentene sier at det verste er om fosterhjemmet er uten kjærlighet. Å leve i kulde gir varige skader. Så kjærlighet er et nøkkelord. Uten kjærlighet er det umulig, fastslår Barnevernsproffene.

Jeg er svært glad og takknemlig for denne nye loven. Jeg sender en varm klem og stor takk til disse to sterke, flotte jentene, som har klart å endre lovverket til noe bedre for barn og unge.

Marit Rognstad, mormor

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*