JENTE ENDTE I OVERGREPSHELVETE: Overgrepsdømt fosterfar var ikke godkjent som fosterfamilie

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

ÅLESUND (TV 2): Barnevernet i Ålesund overlot omsorgen for jenta til en fosterfamilie som ikke var godkjent. Der ble hun voldtatt og utsatt for grove seksuelle overgrep av fosterfar.

I en oppsiktsvekkende granskingsrapport slår Fylkesmannen fast at barnevernet i Ålesund har begått en rekke lovbrudd, og det er funnet alvorlig svikt i barnevernstjenesten sitt arbeid de 12 årene jenta bodde i fosterhjemmet.

Granskingen startet etter at politiet i Ålesund rullet opp den omfattende overgrepssaken i fosterhjemmet i fjor vår. Funn av en liten minnebrikke ble gjennombruddet i saken som bekreftet jentas grusomme historie.

Misbrukt i tre år

I sommer dømte Frostating lagmannsrett mannen til fengsel i seks år og seks måneder for voldtekt og grove seksuelle overgrep mot barnet han var fosterfar for. Overgrepene startet da jenta var 12 år gammel og pågikk til hun var 15 år.

– Retten vil i skjerpende retning vektlegge den kynisme og mangel på empati som tiltalte har utvist. Tiltalte har derfor i de fire årene overgrepene foregikk begått et grunnleggende, og for fornærmede, brudd på den trygghet et fosterhjem skal utgjøre overfor et barn, heter den knusende dommen fra lagmannsretten.

Var ikke godkjent

Men nå viser granskingen fra Fylkesmannen at den tilliten aldri var gitt lovlig fra samfunnet side. Ifølge rapporten har tilsynet avslørt at fosterfamilien aldri var godkjent som fosterhjem for jenta.

Dette er lovbruddene som er avdekt.

  • Fosterfamilien var ikke godkjent som fosterhjem.
  • Det ble ikke gjennomført tilstrekkelig tilsyn.
  • Det ble ikke gjennomført oppfølgingsbesøk i henhold til regelverket.
  • Barnevernet sikret ikke at barnet fikk medvirke i sin egen sak på en forsvarlig måte.

Droppet tilsynsbesøk

– Vi har funne store mangler i barnevernstjenesten sin oppfølging av det fosterbarnet som var plassert i den fosterhjemmet. Barnevernsloven har klare krav til kommunene må følge opp når barn er plassert i fosterhjem. Det skal være minst fire tilsynsbesøk i året og minst fire oppfølgingsbesøk i året, og ikke noe av dette var fylt opp i de årene hun bodde der, opplyser seniorrådgiver Heidrunn Avdem hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal til TV 2.

Seniorrådgiver Heidrunn Avdem hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal
Seniorrådgiver Heidrunn Avdem hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

– Hvordan er det mulig at barnevernet kan sende et barn til en fosterfamilie som ikke er godkjent?

– Nei, det er jo alvorlige mangler her. Det er sørgelig, sier Heidrunn Avdem.

– Jenta er utsatt for grove seksuelle overgrep. Kunne disse ha vært forhindret hvis barnevernet hadde gjort jobben sin?

– Det kan vi naturligvis ikke si noe om. Men sjansen for at ting blir avdekt på et tidlig tidspunkt er jo større hvis et fosterbarn vet om andre de har tillit til og kan fortelle, sier Avdem.

Ålesund kommune er tilbakeholden med å kommentere tilsynsrapporten.

– Nå er vi klar over at det har kommet en tilsynsrapport som konkluderer med alvorlige mangler. Men jeg har ikke fått tatt dette opp med barnevernstjenesten i kommunen, slik at det er vanskelig å gå inn å kommentere dette nå, sier advokat Kristin Otterlei i Ålesund kommune.

Tar foreløpig ikke selvkritikk

Hun vil ikke svare på spørsmål om hvordan barnevernet kunne sende jenta til en fosterfamilie som ikke var godkjent.

Advokat Kristin Otterlei i Ålesund kommune
Advokat Kristin Otterlei i Ålesund kommune Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

– Men jenta blir altså utsatt for grove seksuelle overgrep i et fosterhjem som ikke var godkjent. Hvordan er det mulig?

– Det er en av de tingene vi må se veldig nøye på. Vi tar vi dette på største alvor og det er dypt tragisk det som har skjedd med denne jenta. Men igjen; det er for tidlig for meg å gå ut å kommentere dette når jeg ikke har gått igjennom dette med barnevernet i kommunen, svarer Kristin Otterlei.

– Tar kommunen selvkritikk på noe av det som kommer frem i rapporten?

– Hvis det er grunnlag for kritikk så tar kommunen selvsagt kritikk. Nå er det nødvendig å gå gjennom grunnlaget for konklusjonene og se nøye på dette, og se om noe skal rettet opp, sier advokat Otterlei.

Den fornærmede fosterjentas bistandsadvokat Trine Vabø, ønsker ikke kommentere tilsynsrapporten på nåværende tidspunkt.

– Vi er i dialog med Ålesund kommune om saken og hvordan jenta best mulig kan ivaretas, skriver Vabø i en epost til TV 2.

Kilde: TV2

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*