Mer redde for barnevernet i Florø enn krigssonen i Syria

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Florø: Minst 4 familier fra arabiske land har flytta fra Florø fordi de er redde for barnevernet i kommunen, skriver Firdaposten.

Mohammad Arafat

Tre av de har flytta fra landet, mens en familie har flytta til Oslo. Det hevder Mohammad Arafat. Han er leder for den arabiske foreningen i Florø som har omkring 100 medlemmer fra ulike arabiske land. Han forteller at en familie med 5 barn har tilogmed flyttet tilbake til Syria. De valgte å heller flytte tilbake til krigssonen enn å miste barna sine til barnevernet i Florø. Dette er til og med en familie som er under spesielt vern som FN-flyktninger, forteller Arafat.

Han kommer med dette midt i en tid da barnevernet i Naustdal og andre steder i Norge har fått internasjonalt lys på seg, noe som igjen har ført til mobilisering av store demonstrasjoner i utlandet.

Møter barnevernet

Denne uken har lederen for den arabiske foreningen avtalt et møte med tjenesteleder Gry Ommedal i tjenesten for barn og unge, som således er øverste leder for barnevernet i Florø. Arafat håper på en bedre dialog med barnevernet i Florø, som i fjor omplasserte 5 barn i kommunen.

Folk i barnevernet oppfører seg som veldig hyggelig. Men så skifter de hele tiden mening og sier at de gjør det for å beskytte barna. Det virker som at mange har et for dårlig bilde av oss som kommer fra arabiske land. Det gjør ting vanskelig for oss, slik mange av oss opplever situasjonen. Mange har også en forestilling om at alle arabere slår barna sine.

– Men aksepterer alle du representerer at det er forbode i Norge mot å slå barn?

– Det godtek vi. Vi veit at dette er norsk lov. Men nokre møter også andre problem, som ymt om seksuelt misbruk. Det vert veldig feil. I høve til religionen vår har vi ikkje eingong lov til å tenke slik, svarar Arafat.

Roe ned

Arafat sier og at ett klart mål med den dialogen han nå håper å kunne få til med det lokale barnevernet i Florø, vil hjelpe til med å roe ned de arabiske innvandrerne som bor her. De er blitt veldig skeptiske til barnevernet etter det de hører i miljøet.

– Selvsagt må barn vernes. Men barnevernet må lære oss å kjenne og gi oss rett informasjon, sier Arafat. og streker under:

– Aller helst skulle jeg ønske meg at barnevernet i Flora hadde noen som kjenner arabisk kultur og religion, og som ikke tror så mye rart om oss, sier han.

Jeg prøver å være positiv. Min jobb er også å hjelpe til å få til en god blanding mellom det norske og det arabiske.

Tar på alvor

Barnevernssjefen i Flora vil gjøre alt hun kan for å snu oppfatningen hos innvandrerne om at barnevernet er farlig.

Barnevernet i Flora hadde et møte med lederen i Arabisk forening for et tid siden, og hadde et nytt møte i går, der de også hadde bedt leder Mohammad Arafat om å ta med seg flere andre.

– Vi er kjent med at det er mange i dette miljøet som er redde for barnevernet. Vi håper å ta ned denne uroen. Dette er noe vi tar på høyeste alvor, sier tjenestelederen for barn og unge i Flora kommune, Gry Ommedal om det som ser ut som en tillitskrise mellom det arabiske miljøet i Florø og barnevernet.

Å informere om barnevernet er noe de gjør fast i forbindelse med introduksjonsprogrammet til alle innvandrere.

Hun understreker at i den grad de går til omplassering av barn, er dette det sterkeste tiltaket de kan gjøre. Det skjer veldig sjelden og først etter at de har prøvd alle andre hjelpetiltak i hjemmene, uten å se noen utvikling. I fjor gjennomførte barnevernet fem slike omplasseringer, uten at hun vil inn på hvilke som gjelder innvandrerfamilier.

– Dette handler og om å klare å forstå hverandre. Det kan være vanskelig når to grupper ikke snakker samme språk. I bunnen av god kommunikasjon må det også ligge respekt for kverandre, sier Ommedal.

KILDE: Firdaposten.no

Gry Ommedal

53 år Gry Ommedal f. 1962, som har bakgrunn som førskolelærer og barnehageleder, har vært leder for tjenesten for barn og unge siden 2011. Hun ble dengang ansatt av rådmann Terje Heggheim. Hun bor i Digreneset 25, 6900 Florø og har email gry.ommedal@flora.kommune.no og  telefon: 57756800 (privat 901898804). Hun har også en Facebook side

 

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*