Midlertidige fosterhjem er forferdelig for barna

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

mona-solheim
TAR KONTROLLEN: Barnevernsleder i Alta, Mona Solheim, tror barnevernsbarn får det bedre når kommunen får styringa. FOTO: HANNE LARSEN

Barnevernsbarn skal slippe å gå på omgang rundt i fosterhjem – hvis barnevernsleder Mona Solheim lykkes.

1. april skal Alta kommune overta flere av oppgavene som det statlige barnevernet Bufetat til nå har stått for. Blant annet skal Alta kommune selv sørge for fosterhjem.

– Den store bøygen er å finne løsninger raskt når barna trenger det. Vi kjenner de lokale forholdene best og det vil gå raskere når vi slipper å gå hjennom en lang søknadsprosess via staten, sier leder for det kommunale barnevernet i Alta kommune, Mona Solheim.

Ikke fornøyd

Hun ønsker ikke kritisere Bufetat direkte, men sier at kommunen ikke har vært fornøyd med hvordan særlig fosterhjemsberedskapen har vært løst.

– Det har vært vanskelig å få til de tiltakene vi har ment har vært best for barna, og altfor ofte har det endt med at barn må i midlertidige fosterhjem, og det er helt forferdelig for barna, sier Solheim.

10 fosterhjem

Målsettingen er å ha en base med fosterhjem, eksempelvis ti hjem.

– Slik at det enkelte barn kan komme til et hjem som passer for nettopp seg, sier Solheim.

– Hvordan skal dere klare å rekruttere flere fosterhjem, når staten ikke har klart det?

– Det må vi få lov til å bruke litt tid på, men du må gjerne følge med oss fremover, sier barnevernslederen.

Ikke tilfedlig

Sammen med Nøtterøy og Røyken har barne- og likestillingsdepartementet valgt Alta til å delta i det fireårige prosjektet, som 13 kommuner meldte sin interesse for. Barne- og likestillingsminsiter Solveig Horne, som var i Alta mandag, sier til Altaposten at Alta ikke er tilfeldig valgt ut.

– De har et godt tverrfaglig samarbeid mellom de ulike instansene som barnevern, PP-tjenesten, rehabilitering og helsesøster, og de leverte en veldig god søknad, sier Horne, som mener at kommunene er tettere på både foreldre og barn, og dermed best kan treffe de rette tiltakene.

Brukerne viktigst

Direktør for Bufetat Region Nord, Pål Christian Bergstrøm, vil ikke gå inn på hvorvidt de har gjort jobben godt nok eller ikke, siden Alta kommune nå velger å kutte flere av båndene til staten.

– Det viktigste for oss er at brukerne av tjenestene, det vil si barna, ikke får et dårligere tilbud. Vi er opptatt av et godt samarbeid med Alta kommune slik at overgangen ikke skaper risiko for barna, ikke bare i Alta kommune, men også i de andre kommunene hvor vi yter tjenester. Dette er er sårbar gruppe og vi er nødt å gjøre alt vi kan for å gjøre prosessen best mulig, sier direktøren.

Slekt viktig

Bergstrøm tror at Alta kommune også skal få merke hvor vanskelig det er å rekruttere tilstrekkelig med kvalitetsikrede fosterhjem.

– Samtidig har kommunene både et større ansvar og muligheter for å utnytte potensiale i slekt og nettverk, slik at barna slipper på reise vekk til en annen kommune. Å ha barnet i nærheten vil også gi bedre mulighet for oppfølging, mener direktøren, som sier at Bufetat har brukt enorme ressurser på å markedsføre behovet for fosterhjem, og at mye av disse pengene blir nå overført Alta kommune.

– Må Bufetat si opp folk nå som dere mister oppgaver til kommunen?

– Nei, men vi må omorganisere oss. Vi har blant annet et MST-team, som står for multisystemisk terapi, som er et kunnskapsbasert team som går inn med tiltak i familier der ungdommer har store adfersdproblemer. Dette teamet har fire årsverk, de sitter på verdifull kompetanse og har eksistert i Finnmark i 15 år. Så her må vi inn å se på hvilke oppgaver dette teamet nå skal ha, sier direktøren.

– Hvis dette er unik kompetanse, hvordan tror du kommunen skal få tak i denne kompetansen?

– Om kommunene i forsøket klarer dette er en av tingene de som skal følge prosjektet gjennom forskning skal gi svar på. Her er også hvorvidt brukerne av barnevernstjenestene får et kunnskapsbasert tilbud, et kriterie for evalueringen .

Flere muligheter

Fra 1. april sitter Alta kommune med begge hendene på rattet og kan bestemme seg for om de vil stå for alle tjenestene selv, samarbeide med Bufetat om enkelte tjenester eller gå ut å kjøpe tjenestene eksternt.

– Når vi vet hva kommunen bestemmer seg for, vil vi kunne tilpasse vår drift deretter, sier direktøren.

Kilde: Altaposten

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*