Mødrehjem er overvåking på KGB nivå

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnevernet overser forvaltningslov og menneskerettigheter i sin maktsyke iver etter småbarn

Helsesøster sendte en bekymringsmelding til barnevernet etter å ha fått opplysninger om at mor kunne ha psykiske problemer. De nybakte foreldrene fikk tilbud om et opphold på Buskerud barne- og familiesenter (Børresen).

De trodde at de skulle få veiledning og hjelp, men oppholdet var en utredning bestilt av barnevernet.
Foreldreparet forteller at de opplevde oppholdet på Børresen som kaotisk.

– Vi ble stresset av situasjonen og det ble gjort små feil, men er det nok til å miste omsorgen for barnet, spør faren.

Sletting av dokumentasjon

Samspillet mellom foreldrene og gutten ble videofilmet mens de var på institusjonen. Det ble også skrevet daglige logger.

Foreldrene har i forbindelse med at barnevernet har gått inn for omsorgsovertakelse bedt om å få utlevert denne dokumentasjonen. Barnevernet ville ikke legge fram notatene. Først etter en lengre dialog med foreldrenes advokat gikk Børresen likevel med på å gi innsyn i de interne arbeidsdokumentene denne uken. Alle videoopptakene har imidlertid blitt slettet.

– Jeg mener sletting av dokumentasjon strider mot loven, sier jussekspert Mons Oppedal ved Universitetet i Oslo.

Barnevernet fattet akuttvedtak om å plassere gutten i fosterhjem. I rapporten som dannet grunnlaget for vedtaket i fylkesnemnda skriver psykologen på Børresen at de ansatte på institusjonen opplevde gutten som et alvorlig barn. Han smilte ikke så mye, og lagde mindre lyd enn forventet. Om foreldrene skriver psykologen at de virker usikre. Bufetat mener foreldrene hadde så store problemer med å tolke gutten at han tok skade av det.

Anket til Tingretten

Foreldrene anket avgjørelsen til tingretten. Dommen derfra slår fast at det er så store mangler i utredningen fra Børresen at den ikke kan legges til grunn for akuttvedtaket.
● Retten mener det er svært uheldig at observasjoner og samtaler med mor skjedde uten tolk. Hun snakker ikke norsk, og far måtte oversette. Dermed snakket foreldrene i munnen på hverandre. Dette har Børresen oppfattet som krangling.
● Det er ikke gjort noen undersøkelser av mors psykiske helse. I rapporten står det at hun framstår som kaotisk og usammenhengende. Det finnes ingen dokumentasjon på at moren har psykiske problemer.
● Far fortalte om en volds-episode i 2008. Psykologen på Børresen la til grunn at far utførte legemsbeskadigelsen. Faktum var at far ble utsatt for volden. Etter rettens syn underbygger dette bekymringen for kvaliteten på kommunikasjonen mellom foreldrene og de ansatte på Børresen.
● Tingretten er kritisk til at dokumentasjon har blitt slettet, og mener foreldrene skulle hatt innsyn i interne dokumenter før akuttsaken ble behandlet i fylkesnemnda.
● Barnet er ikke undersøkt av sakkyndig lege, psykolog eller fysioterapeut under utredningen.

– Vi jobber for at disse barna skal ha det bra. Barn har få rettigheter i dette landet, og det biologiske prinsipp står sterkt, sier enhetsleder Maria Kiraly.

– Vi har gjort en god faglig dokumentasjon og utredning ut fra det barneverntjenesten har bedt oss om å gjøre, sier enhetsleder på Børresen, Maria E. Kiralay.

Ifølge tingretten la ikke barneverntjenesten fram nok bevis under behandlingen i saken som overbeviste retten om at det var grunnlag for å opprettholde akuttvedtaket.

– Jeg ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men vi konstaterer at retten hadde et annet syn på om vilkårene for akuttplassering var oppfylt enn fylkesnemnda. På generelt grunnlag kan jeg si at hva gjelder vilkårene for omsorgsovertakelse er disse ikke sammenfallende med vilkårene for akuttplassering, sier kommuneadvokat Thalina Kofoed Skramstad.

Barnevernet vil nå overta omsorgen for gutten permanent, og den saken behandles i fylkesnemnda 9. og 10. februar.

-Stor øking av omsorgsovertakelser

I 2012 anbefalte et utvalg at barnevernet måtte gripe inn raskere ovenfor spedbarn, for å hindre årelang omsorgssvikt.

Samme år økte omsorgsovertakelser av spedbarn med 40 prosent. I Bergen opplevde et foreldrepar å bli fratatt sin datter på samme måte som i denne saken. Da gikk flere eksperter ut og advarte mot hastverksarbeid. Ekspertene konkluderte med både lovbrudd og brudd på menneskerettighetene. Advokat Marie Sølverud representerer moren i saken fra Buskerud barne- og familiesenter. Hun mener at menneskerettighetene er brutt også i denne saken.

– Partene i en sak har rett til innsyn i dokumentene og barneverntjenesten har en selvstendig plikt til å gjøre partene kjent med dokumentene ifølge Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Når dette ikke blir lagt fram tar en ikke hensyn til menneskerettighetene. Det er umulig å ettergå bevisene. I stedet for å kunne vise retten nøytrale logger og filmer, sitter vi igjen med en rapport, skrevet av en psykolog og hennes syn, sier advokat Marie Sølverud.

Advokat Skjalg Jarnang representerer barnefaren.

– Jeg reagerer på måten dette har blitt håndtert på. Dette danner grunnlaget for en utredning barnevernet har bestilt. Rapporten blir vektlagt mye av barneverntjenesten og av domstolene. Når dokumentasjon blir slettet blir foreldrene frarøvet grunnlaget for å ettergå rapporten og imøtegå den i retten, sier Jarnang.

-Dette gjør vi i alle saker

Ved Buskerud barne- og familiesenter blir det tatt videoopptak av samspillet mellom foreldre og barn som en del av utredningen. Videoene tas blant annet opp for å gi institusjonen et bedre grunnlag for rapporten som utarbeides om foreldrenes omsorgsevne.
Institusjonen ser på disse dokumentene som interne, og enhetsleder Maria E. Kirlay, forteller at institusjonens retningslinjer sier at all intern dokumentasjon skal slettes når familien forlater institusjonen.
– Disse dokumentene er ikke en del av bestillingen fra barnevernet og slettes med en gang familien flytter ut. Det skjer automatisk, sier hun.
Dette er praksis ved flere barne- og familiesentre i Norge. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) ser nå på rutiner og praksis når det gjelder dokumentforvaltning ved etatens barne- og familiesentre.
– Bufdir vil ha en gjennomgang for å forsikre oss om at rutiner og praksis er i tråd med regelverket. Praksis må her vurderes opp mot blant annet arkivloven, offentlighetsloven, forvaltningsloven og personopplysningsloven. Vi kan ikke si når dette arbeidet vil foreligge, skriver avdelingsdirektør Hege Hovland Malterud i Bufdir i en e-post til Drammens Tidende.
I 2014 fikk det statlige barnevernet et nytt fagsystem. Dette innebærer en standardisering og lik praksis for arbeid med barn og familier i institusjoner.
– Dette gjelder også standardisering av krav til skriftlig dokumentasjon av arbeid som utføres, skriver Hovland Malterud i e-posten.
– Jeg er glad for at det arbeides med nye retningslinjer, og mener dette er noe som det er nødvendig å diskutere, sier enhetsleder Maria E. Kiraly.

Erik Børresen Familiesenter

Ellen Andersen
Ellen Andersen Enhetsleder ellen.andersen@bufetat.no Tlf: 466 16 159
Besøksadresse
Wildhagensvei 17, 3019 Drammen
Postadresse
Postboks
2233, 3103 Tønsberg
Telefon
466 17 820
Epost
buskerud.barneogfamiliesenter@bufetat.no

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*