Norske advokater går til aksjon

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

STREIKER I AUGUST: Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen mener at myndighetene har bygd ned norsk rettspraksis over tid. Nå har advokatene fått nok. Foto: FRODE HANSEN, VG
STREIKER I AUGUST: Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen mener at myndighetene har bygd ned norsk rettspraksis over tid. Nå har advokatene fått nok.
Foto: FRODE HANSEN, VG
Publisert 26.06.2015 på VG av Camilla Huuse
I august vil advokater i flere norske byer nekte å stille til fengslingsmøter i en uke. Det gjør de i protest mot lave salærer.
Det forteller generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith til VG. Hun sier at så langt er det advokater i Bergen og Oslo som skal streike, men at aksjonen kan bli utvidet til å gjelde flere byer.

– Vi mener at myndighetene har bygget ned ordningen med fri rettshjelp over tid. Dette er derfor ikke bare en streik mot lave salærer, men også en aksjon for folks rettssikkerhet, sier Smith.

Smith: – Et klasseskille i norske rettssaler

Hun forklarer at streiken ikke er ment å ramme advokatenes klienter. Derfor vil advokatene tilby gratis rettshjelp til publikum under streikeuken 24.-29. august i byer som Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

– Vi vil stå utenfor tinghusene og svare på spørsmål folk måtte ha hver dag mellom ni og fire, sier Smith.

– Hvorfor streiker dere?

– Se for deg dette: Det hender man må gå til sak mot staten, eksempelvis i barnevernssaker. Da får man dekket bare et bestemt antall timer med fri rettshjelp og en timepris på 970 kroner. Vi mener dette er urettferdig fordi staten selv velger advokater som tar høyere timepriser. Hvorfor skal vår sats ligge på et nivå som staten ikke vil ha? Det skaper et klasseskille i norske rettssaler.

Smith forklarer at målet med streiken er økt advokatsalær. Et salær vil si betaling for den tid en advokat bruker til å utføre et oppdrag.

Krever salær på 1220 kroner

– Vi krever at salæret skal opp på nivået den ville vært på om satsen hadde fulgt vanlig lønnsutvikling, altså 1220 kroner. Vi krever også en annen forhandlingsløsning med staten, sier hun.

Advokatforeningen har fått støtte fra de 16 største advokatfirmaene i Norge.

– Dette handler om mer enn salærsatsen – det handler om rettssikkerheten til de svakeste i samfunnet. Den har en pris – som det er verdt å betale for. Alternativet er ulikhet for loven – og det er ikke akseptabelt i rettsstaten Norge.

<p>UHELDIG: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet sier han ikke ønsket en slik aksjon. Han legger til at det kan være vanskelig å finne en løsning før budsjettet diskuteres til høsten.<br/></p>
UHELDIG: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet sier han ikke ønsket en slik aksjon. Han legger til at det kan være vanskelig å finne en løsning før budsjettet diskuteres til høsten. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

Håper på en enighet før streiken

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen syntes aksjonen er uheldig.

Han håper partene kan komme til en enighet før august og vil ha møte med foreningen før sommeren.

– Jeg syntes det høres merkelig ut at de skal stå utenfor tinghusene og gi råd til publikum. Det er personer som skal ha sin straffesak oppe for retten som vil bli rammet av streiken, og jeg tviler på at de møter disse menneskene utenfor Tinghuset.

– Hva tenker du om at staten skaper et klasseskille i norsk rettsvesen?

– Når staten ikke bruker egne advokater må vi ut på det frie markedet og betale markedspris. Satsen som advokatforeningen her kritiserer er snakk om betalingen til advokater som brukes av parter som får fri rettshjelp – altså gratis hjelp. Det hadde vært interessant å vite om advokatforeningen mener at det skal være full markedspris på denne tjenesten, sier Brein-Karlsen.

Tidligere i vår gikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ut med et forslag om å innføre en prøveordning med hurtigdomstol i Oslo tingrett. Målet er at straffesaker skal etterforskes, påtales og pådømmes i løpet av tre dager.

1. november 2016 skal Straffeprosesslovutvalget, som ble nedsatt 20. juni i fjor, komme med sine endelige konklusjoner hvordan domstolsbehandlingen av straffesaker kan bli. Det ble nylig flertall i Stortinget om å fjerne juryen fra rettssaker.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*