Pensjonistpartiet vil øke familienes rettigheter ved tvangssaker

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

akuttvadtak
ER TVANG. Rapport Bufdir nylig presenterte viser stor økning i akutte tvangsplasseringer siden 2008

Vi i Pensjonistpartiet er opptatt av å fremme en politikk som skal styrke familiens ressurser og rettsikkerhet. Dette for at flere barn får nødvendig hjelp og oppfølging i familien.

Det sier leder for Sør-Trøndelag Pensjonistparti, Harald Fagervold. Partiet stiller fire krav som skal sikre at familiens juridiske rettigheter er tilstrekkelig ivaretatt i tvangssaker.

– Bakgrunnen for disse kravene er rapporten som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) nylig la frem, som viser en alvorlig økning i akuttplasseringer av barn de siste fem årene, sier Fagervold.

Markant økning siden 2008

Den landsomfattende BUF-rapporten Fagervold henviser til ble lansert i juni. Her kommer det frem at omfanget av akuttvedtak øker i Norge, særlig blant barn under seks år: ”Akutte tvangsplasseringer har økt betydelig siden 2008. Økningen er langt større enn den øvrige tiltaksveksten i barnevernet og er størst for de minste barna under seks år,  skriver Bufdir.

– Akuttplasseringer kan være skadelig for barn og det er et mål at man så langt som mulig forebygger akuttplasseringer. Når barn akuttplasseres må det arbeides for å få frem avklaringer så raskt som mulig. Gode systemer og godt planlagte tiltak er viktig for å forebygge omsorgssvikt, sier Mari Trommald, direktør i Bufdir I pressemelding tilknyttet rapporten.

 

Mari Trommald, direktør i Bufetat.

Bufdir skal nå utarbeide felles veileder hvor kommunene inviteres inn for å løfte fram kommuner som har god praksis, for å forhindre flest mulig akuttplasseringer, ifølge Trommald.

Tvangssaker ut av fylkesnemnda

På bakgrunn av dette ønsker Pensjonistpartiet at barneverntjenesten må lovforpliktes til å kartlegge familiens nettverk i forbindelse med omsorgsovertakelse. Som igjen må dokumenteres i en eventuell rettsbehandling.

Dessuten må  berørte familier få nødvendig juridisk bistand i tvangssaker. Minimum det samme omfang som barnevernet selv har, med maksramme på syv  bistandstimer, ifølge Pensjonistpartiet.

– Vi krever også at tvangssaksbehandling må bringes ut av dagens fylkesnemdsordning, og inn for ordinær tingrettsbehandling, sier Harald Fagervold.

Fylkesnemnda skal evalueres

Det tar over tre måneder fra fylkesnemndene mottar sak til forhandlingsmøte. Advokatene som opptrer i nemndene, etterlyser mer aktive nemndsledere. Nå skal ordningen evalueres.

Bryter retningslinjene

Riksrevisjonen har vært kritisk til at nærmere 90 prosent av sakene i nemndene tar lenger tid å behandle enn barnevernlovens mål på fire uker.

Nå skal hele ordningen evalueres for første gang siden starten i 1993. Evalueringen blir viktig for å vurdere om det skal opprettes en særdomstol.

– Evalueringen skal ta for seg ressursbruk, produktivitet, kvalitet, effektivitet og organisering. Jeg har lenge vært opptatt av om fylkesnemndene fungerer etter hensikten, og om barna blir ivaretatt slik de skal, sier barneminister Solveig Horne til Advokatbladet.

 

UNDER LUPEN. Barneminister Solveig Horne sier hun er opptatt av om fylkesnemndene fungerer etter hensikten, og om barna blir ivaretatt slik de skal. Nå blir fylkesnemndene evaluert

Rom for forbedringer

Statsråd Horne mener det er rom for forbedringer både av organiseringen og ressursutnyttelsen.

– Men også kvaliteten på det arbeidet som gjøres i nemndene, blant annet hvordan barns rettsikkerhet ivaretas og hvordan fagkyndighetsfunksjonen fungerer. Vi snakker her om sårbare barn og familier, sier Horne.

Hentet fra Byavisa

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*