Rømmer fra barnevernet i Vennesla

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Hvert år velger flere familier å pakke sakene sine og forlate bygda fordi de vil komme seg vekk fra barnevernet, skriver Vennesla Tidende.

Heidi Salvesen er ansatt som ny leder av barneverntjenesten i Vennesla og Iveland kommuner fra 22.08.12 Hun er utdannet sosionom og holder på med en master i ledelse. Heidi Salvesen kommer fra stillingen som gruppeleder i Barnevern Sør.

– I år har vi omkring fem barn som foreldrene har flyttet fra bygda med, som vi vet nokså sikkert at dro fordi de ville komme vekk fra barnevernet, sier leder i barnevernet i Vennesla, Heidi Salvesen.

Ifølge Salvesen har dette tallet ligget nokså stabilt de siste årene.

Når foreldrene velger å ta barna med seg og flytte, er det ikke alltid barnevernet får beskjed.

– Vi har jo nær kontakt med disse familiene, så noen ganger sier de det til oss at de vil flytte, men ved andre tilfeller dukker de ikke opp, og så finner vi det ut via folkeregisteret, forteller Salvesen.

Hun mener det er beklagelig at noen familier drar fra Vennesla fordi de vil komme vekk fra barnevernet.

– Det som er frustrerende for oss, er at vi har satt inn hjelpetiltak som vi mener fungerer, og som bidrar positivt, og så stoppes denne positive utviklingen når de velger å flytte.

– Vi ber dem da om å ikke flytte barna, sier hun.

Orienterer nytt barnevern

Når foreldrene «rømmer» fra barnevernet, vil barnevernet i Vennesla i mange tilfeller orientere barnevernet i familiens nye hjemkommune.

– Dersom det er alvorlige saker, så sender vi en melding om at vi er bekymret for familien, og at vi har fulgt den opp, sier Salvesen, og legger til at det ikke alltid er slik at barnevernet orienterer den nye kommunen.

Selv om den nye kommunen har fått informasjon, har de ikke plikt til å følge opp saken, selv om familien ble fulgt av barnevernet i Vennesla.

Hvert år kommer det også familier til Vennesla, som ifølge Salvesen har flyttet for å komme vekk fra barnevernet i sin kommune. I noen tilfeller går barnevernet inn i disse sakene, uten å ha fått bekymringsmelding.

– Det er ikke ofte det skjer, men det kan vi gjøre, sier Salvesen, som leder en etat som sliter kraftig med å holde budsjettene.

Underskudd på fem millioner

Til tross for at rammene for barnevernet ble økt med tre millioner kroner i 2015, øker utgiftene, og rådmannen vil i neste møte ha en egen orientering for politikerne i plan- og økonomiutvalget.

Underskuddet fra 2014 på fem millioner kroner, gjør ikke saken bedre med tanke på å få budsjettet i balanse.

– Vi har 100 barn som mottar hjelpetiltak i hjemmet. I fjor var dette tallet 86, sier Salvesen.

Per dags dato har barnevernet i Vennesla omsorgen for 44 barn, mens man på samme tid i fjor hadde omsorgen for 40. Ett barn er på barnevernsinstitusjon, mens det i fjor var fem stykk på institusjon.

Salvesen sier hun er trygg på at barnevernet i Vennesla ikke fremmer sak om omsorgsovertakelse for raskt, fremfor å tilby hjelp i hjemmet, og hun sier det er bregrenset med muligheter for å redusere utgiftene.

– Vi kan jo kutte i hjelpetiltakene, men disse skal jo medvirke til at vi ikke må overta omsorgen, så det hjelper ikke på lang sikt, sier Salvesen. Hovedutgiften er når barn er plassert i fosterhjem, og kommunen må lønne fosterforeldrene for å være hjemme på heltid for å ta seg av barnet.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*