Slakter Norges behandling av rombarn

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

NRK melder idag at Europarådet idag har kommet med krass kritikk av Norges behandling av rom, og spesielt «ekstremt» hyppig bruk av fosterhjem. Halvparten av norske rombarn bor i fosterhjem.

En liten romgutt ser opp på tre franske politimenn. Nå får Norge krass kritikk fra Europarådet for å sende altfor mange rombarn i fosterhjem. FOTO: ERIC GAILLARD / REUTERS
En liten romgutt ser opp på tre franske politimenn. Nå får Norge krass kritikk fra Europarådet for å sende altfor mange rombarn i fosterhjem. FOTO: ERIC GAILLARD / REUTERS

I en krass rapport som Europarådets kommissær for menneskerettigheter legger frem i dag, kritiseres Norge for sin hyppige bruk av fosterhjem.

En romgutt i Kosovo. Romfolket er spredt utover hele Europa, og særlig mange holder til i Øst-Europa. FOTO: ARMEND NIMANI / AFP
En romgutt i Kosovo. Romfolket er spredt utover hele Europa, og særlig mange holder til i Øst-Europa.
FOTO: ARMEND NIMANI / AFP

– Viktig å forhindre at familier går i oppløsning

Omtrent halvparten av alle norskfødte rombarn er i fosterhjem og flere risikerer å bli hentet ut av familien i fremtiden. Kommissæren, Nils Muižnieks,mener det å ta barn fra foreldrene må være siste utvei når alt annet er prøvd.

– Norske myndigheter må se på alternative omsorgsbeslutninger for å etterleve menneskerettighetene og heller støtte romforeldre i å utøve sin foreldrerolle. Å forhindre at familien går i oppløsning er også viktig for barns beste, sier kommissæren.

Rundt 600 rom er bosatt i Norge. Ifølge Europarådet er 120 rombarn mellom seks og 15 år satt i fosterhjem, eller risikerer å bli satt i fosterhjem. Det utgjør rundt halvparten av alle rombarn i Norge. Mange romkvinner tør ikke føde på sykehus av frykt for at barnet blir tatt fra dem, ifølge rapporten.

Også FN har kritisert praksisen

Det er ikke første gang at norske myndigheter får kritikk for sin håndtering av rom. For to år siden kom FN med bekymring for det økende og høye antallet barn som ble plassert i fosterhjem.

Anbefalingen da var at kommunene måtte få flere ressurser for å drive forebyggende arbeid i familier i risikosonen og følge opp barn som var plassert i fosterhjem.

Ifølge rapporten fra kommissæren for menneskerettigheter får fosterhjemsbarna bare møte foreldrene to ganger i året og de færreste får opplæring i sin kultur og språk.

Romfolk
Det ble oppstyr da en grunneier på Årvoll i Oslo ga romere lov til å slå seg ned på tomta hans sommeren 2012. FOTO: KIRSTI HAGA HONNINGSØY

Europarådet: – Norge må undersøke dette

Kommissæren for menneskerettigheter er spesielt bekymret for situasjonen til personer med rombakgrunn i Oslo. Der blir barn hyppig hentet ut av familier samtidig med at frafallet i skolen er høyt.

Romfolk diskrimineres både i jobbmarkedet og når de skal finne bolig. En handlingsplan som regjeringen satt i gang for seks år siden har bare ført til en marginal bedring

Europarådet mener norske myndigheter må finne ut hvorfor så mange barn blir omplassert, og undersøke om det gjøres i tråd med internasjonal rett.

– Fattigdom kan ikke være grunn nok til å hente ut barnet, mener kommissær Muižnieks.

Den norske regjeringen skriver i et svar til Europarådet at de ikke registrerer mennesker etter etnisk tilhørlighet, og at de derfor ikke kan kommentere på opplysningene om at nesten halvparten av alle rombarn i Norge er eller risikerer å havne i fosterhjem.

Samtidig understreker regjeringen i sitt tilsvar at barnevernsloven gjelder alle barn, uavhengig av etnisk bakgrunn.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*