Uskyldige Oddbjørn ble dømt for incest og rømte Norge i 13 år. Nå får han 4,6 mill. i erstatning

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

HADDE RETT TIL Å RØMME: Oddbjørn Kvam var hjemme på Levanger i Nord-Trøndelag i går. Han har krav på 4,6 millioner i erstatning selv om han flyktet fra en lang fengselsstraff? Foto: GEIR OTTO JOHANSEN
HADDE RETT TIL Å RØMME: Oddbjørn Kvam var hjemme på Levanger i Nord-Trøndelag i går. Han har krav på 4,6 millioner i erstatning selv om han flyktet fra en lang fengselsstraff? Foto: GEIR OTTO JOHANSEN
LEVANGER (VG) Oddbjørn Kvam (60) rømte fra Norge til et liv som fattig maisbonde på Filippinene. Nå får han 4,6 millioner kroner i erstatning.

Flukten fra et rikt land til den tredje verden var en nødvergehandling, ifølge Stjør- og Verdal tingrett.

Den daværende småbarnsfaren hadde rett til å beskytte seg og familien mot overgrep fra staten – i form av en feilaktig dom for incest.

Derfor skal han ha full erstatning, selv om han stakk av i stedet for å sone en lang dom.

Uenig

Det har den norske stat vært uenig i. Staten hevder at Kvam kun har krav på 105 700 kroner til tross for at han ble uskyldig dømt for incest og levde et liv i landflyktighet. Flukten var såkalt «rettsstridig». Han må selv ta det økonomiske tapet, mener regjeringsadvokaten.

– Meningsløst, skriver Stjør- og Verdal tingrett om statens holdning. Domstolen tilkjenner Kvam en knusende seier.

– Hvis dommen blir stående, kan vi etablere oss i Norge igjen. Det har vært drømmen og målet hele tiden, sier Kvam til VG.

Han levde 13 år i eksil. Kona og fire barn bor fortsatt på Filippinene. Selv har han oppholdt seg i fedrelandet i perioder siden 2004.

Foran det første besøket solgte han to vannbøfler, to hester og en ku for å få råd til flybilletten.

Mot datter

Historien om Oddbjørn Kvam er som hentet ut av en roman. Men dette er virkeligheten – i kortform:

1989: Kvam blir anklaget for incest mot en datter fra sitt første ekteskap. En lege på sykehuset i Levanger mener å se skader etter overgrep. Kvam blir sykmeldt og havner på attføring.

1991: Frostating lagmannsrett dømmer ham til fengsel i to år og åtte måneder. Samme dag kommer barnevernet og henter de to småbarna han har med sin nye kone.

1991: Etter forslag fra hans nye kone flykter paret og de to barna til Filippinene, hvor hun opprinnelig kommer fra. De har 35 000 kroner.

Den første tiden bor familien i en bambushytte. Nordmannen jobber som maisbonde og minibussjåfør. Paret får to barn til.

Oddbjørn Kvam tror at dommen blir foreldet først etter 15 år. Da har han planlagt å vende tilbake til Norge for å få saken gjenopptatt.

Det riktige er ti års foreldelse.

2001: I Norge har tidligere lagdommer Trygve Lange-Nielsen startet jakten på uriktige incestdommer. Han finner Kvams sak i et arkiv og sporer opp nordmannen. Kvam får vite at saken allerede er foreldet.

2004: Oddbjørn Kvam kommer tilbake til Norge for første gang etter flukten.

2007: Den såkalte Justismordkommisjonen bestemmer at Kvams sak må gjenopptas. Det er grunn til å tro at dommen var feil. Eidsivating lagmannsrett avsier deretter en frifinnende dom.

2008: Oddbjørn Kvam krever erstatning og oppreisning på grunn av justismordet. Han har mistet hus, hjem og jobb i Norge.

Staten (justissekretariatene) mener enkelt sagt at han kan takke seg selv fordi han rømte. Kvam får 100000 kroner i generell oppreisning og 5700 for å ha sittet noen dager i varetekt. Det er ikke nok til å få familien tilbake til Norge.

Ankes?

– Barna mine er norske statsborgere. Jeg flyktet ikke bare for å slippe fengsel, men for at ungene skulle slippe å vokse opp et sted der faren deres var stemplet som incestforbryter, sier Kvam til VG.

2009: Stjør- og Verdal tingrett bestemmer at Oddbjørn Kvam har beholdt sine økonomiske rettigheter fordi om han stakk av fra et justismord uten å sone straffen.

– Jeg håper dette er over nå. Da skal jeg begynne å se meg om etter hus i Norge, sier mannen som rømte for 18 år siden.

– Staten har ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, opplyser advokat Helge Røstum hos Regjeringsadvokaten.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*