Det er påtalemyndighetens og domstolens oppgave å oppdage når forvaltningsorganene gjør feil

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Av Irene Hov

Dette er en skandale sier Jan FridthjofBernt. 48 personer er feilaktig dømt for trygdesvindel fordi nav har misforstått reglene. Det er ikke det verste, men at feil navvedtak har gått knirkefritt gjennom nåløyet til politiet og blitt gransket i full bredde i domstolene er en skandale. Like fullt er det dette som skjer hver dag i en rekke forvaltningssaker, og spesielt i barnevernsaker. At politiet aldri sjekker lovligheten av et forvaltningsvedtak før de aksjonerer mot lovlydige borgere.

Jeg har savnet en tydelig rollebeskrivelse av politiet når de opptrer som forvaltningsassistenter. Altså når de bistår forvaltningen som feks barnevernet i å hente barn i akuttvedtak eller mattilsynet i å beslaglegge husdyr. Det handler om hvordan politiet skal forholde seg til et forvaltningsvedtak.

Har politiet egentlig lov til å agere bare på et vedtak? Grunnlovens § 102 sier at politiet ikke kan trenge inn i det private hjem uten at det foreligger mistanke om kriminelle handlinger.

Det er sjeldent eller aldri snakk om at foreldrene har gjort noe straffbart når politiet slår inn døra og river barna ut av armene på mor og far i akuttvedtak. Allikevel tar politiet 5 barn om dagen for barnevernet i rollen som forvaltningsassistenter.

Jeg har spurt lovavdelingen i justisdepartementet om hva slags myndighet og hvilke plikter overfor sivilbefolkningen har en forvaltningsassistent? Har de uinnskrenket rett til å trenge inn i det private hjem? Har de full politimyndighet? Hvor mye ressurser i politiet går med til forvaltningsassistanse?

Det fikk jeg aldri svar på. Jeg har spurt juridisk fakultet og flere juss professorer om det samme. Aldri fått svar fra noen. Ingen kan svare på det.

Vi har altså et politi som ukritisk utfører ordre basert på vedtak fra en etat som har verdensrekord i klager til EMD. Et politi som ukritisk straffeforfølger folk uten å undersøke lovligheten av et simpelt vedtak. Og domstoler som gir medhold til vedtakene i over 90 prosent av rettssakene. Kan det kalles en rettsstat?

«Det er påtalemyndighetens og domstolens oppgave å oppdage når forvaltningsorganene gjør feil . Her har de åpenbart ikke tatt sin oppgave som garanti for enkeltmenneskers rettssikkerhet tilstrekkelig alvorlig. Det er oppsiktsvekkende at ingen i påtalemyndigheten eller domstolene har oppdaget de åpenbare feilene ved hvordan Nav har forstått reglene.»

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

2 Kommentarer

  1. Akkurat det poenget der vil jeg også ha svar på. Vil tro at politiet har mye å stå til ansvar for. Hei, Knut Myrebøe, intressert i informasjon du snakker om. Rene kidnappninger dem holder på med.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*