Klage på politiadvokat Ellen Mellemstrand Gimre

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

fra: Tonje Omdahl <tonje4815@gmail.com>

til: per-willy.amundsen@stortinget.no,

dato: 14. nov. 2023, 23:01

emne: Vdr klage på politiadvokat Ellen Mellemstrand Gimre

Att: leder for justiskomiteen,

Per-Willy Amundsen

samt komiteen øvrige medlemmer

Kopi: offentlig

Klage på politiadvokat Ellen Mellemstrand Gimre

Jeg har gjennom mange år som barnevernsaktivist og menneskerettighetsforkjemper blitt trakassert av politiet i Stavanger og Sandnes, i forbindelse med mitt aktivistarbeid. Jeg opplever at politidistriktet har en personlig agenda mot meg på bakgrunn av at jeg bruker ytringsfriheten min til å uttale meg om barnevernets mange lovbrudd, saksbehandlingsfeil og kritikkverdige forhold. Jeg har selv vært barnevernsbarn og har erfart systemet fra innsiden, derfor jobber jeg fulltid med aktivismen i fritiden min. For å hjelpe andre barn og ungdom som er i lignende situasjoner og det er stor pågang i unge mennesker som tar kontakt og er i desperate situasjoner. Jeg vil da hjelpe dem med å hevde sine menneskerettigheter i barnevernssakene. Det er et veldig stort problem fordi mange av dem bor på institusjon og får ikke den hjelpen de trenger. Så aktivistarbeidet innebærer også å møte opp på institusjoner, i forkant har jeg snakket med den aktuelle ungdommen.

Jeg mener de publiseringene som jeg har gjort via mine medieplattformer er vernet av ytringsfriheten, grunnloven § 100, EMK art 8 og FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter art 17 og FNs verdenserklæring om menneskerettighetene art 19

hvor enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. I boken til tidl. tingrettsdommer Tor Bertelsen, om kommentarer til EMK – Europeiske Menneskerettskonvensjonen (2011), side 245, går det klart frem at:

Under EMK art 10 er det slått fast at personer i offentlige stillinger må finne seg i nesten enhver ytring som har betydning for debatten om utføring av en slik stilling, selv om det er liten tvil om at det dreier seg om utsagn som kan virke personlig sterkt belastende. Dette poeng illustreres bl.a. i Tuomela og andre mot Finnland (2010).

En dom fra Borgarting lagmannsrett som vises av LB-2019-111926 som gjaldt blant annet brudd på håndverksloven § 104. Retten til eget bilde hvor lagmannsretten fastslår at dersom avbildningen har aktuell og allmenn interesse kan bildet brukes uten samtykke (§ 45c første ledd bokstav a).

Dermed vil avbilding av barnevernsansatte ha aktuell og allmenn interesse, men det har også et opinionsdannende formål.

Datatilsynet med (ref. 2004/423-4, 2004/447-9, 2004/612-5, 2004/832-2) har slått fast at publiseringer av personopplysninger på internett der barnevernsansatte identifiseres med navn og arbeidssted er lovlig, også sidene som inneholder opplysninger om og karakteristikker, av personer som har hatt befatning med konkrete barnevernssaker. Datatilsynet har også foretatt en avveining mellom retten til å ytre seg til opinionsdannende formål, og retten til privatliv. Slik personvernnemnda ser det må personopplysningsloven § 7 tolkes og forstås i samsvar med Grunnloven § 100 og EMK art 10. Personvernnemnda har i sakene PVN-2005-03 og PVN-2007-05 konkludert med at ytringsfriheten i en rekke tilfeller vil gå foran personvernet ved ytringer på forum og blogger. Disse avgjørelsene gjaldt rekkevidden av ytringsfriheten på nettsider hvor offentlig ansatte og fosterforeldre ble sterkt kritisert.

Jeg opplever etter å blitt plaget av politiet i noen år at politiadvokat Gimre ikke går på sak og karakter, men fysisk på meg som person. Fordi jeg viser stor misnøye mot barnevernet og politiet, hvor jeg skriver innlegg om barnevern og fremlegger dokumentasjon som beviser og skildrer det jeg publiserer av saker. Jeg har vært utsatt for noen intensive politietterforskninger og grove inngrep i privatlivet mitt. Jeg får ikke fred og det påvirker også familien min. Under ransaking blir min far svært lite imøtekommet av politiet og han har fra før av veldig dårlig erfaring fra dem i forbindelse med vår tidligere barnevernssak. Politiet krenker vårt privatliv og familieliv. De behandler oss som kriminelle og tror de bare kan gjøre hva de vil bare fordi de er i uniform. Det er trakassering av et inkomptent politidistrikt.

Er det meningen at politiet skal straffeforfølge innbyggerne sine for å bruke sin grunnlovsfestede rett til ytringsfrihet? Fordi gjennom hele mitt aktivtarbeid har jeg kun interesse av å varsle allmennheten om maktmisbruk begått av staten. Vi har alle rett til ytringsfrihet, og det er grunnlovsstridig å straffe noen for å utøve sine rettigheter. Jeg mener derfor at Sør-Vest Politidistrikt bryter menneskerettighetene og med det, vil jeg derfor klage inn politiadvokat Ellen Mellemstrand Gimre fordi hun har vært påtaleansvarlig i de siste sakene. Jeg opplever ikke politiet som nøytrale parter.

Jeg var under tiltale i Stavanger tingrett den 13.04.2023 for hensynsløs adferd som gjaldt fem tiltalepunkter av konkrete barnevernssaker, hvor jeg meldte om mitt fravær for å møte i hovedforhandlingen grunnet at påtalemyndigheten ville lukke dørene under bevisførselen. Det mener jeg er en svært inngripende og destruktiv tilnærming til rettssikkerhetsprinsippet. Påtalemyndigheten fikk medhold av tingretten og lagmannsretten. Det ble også fremsatt innsigelser på dommerens habilitet, som ble avvist i lagmannsretten nesten samme dag det ble fremsatt, også samme dag som rettssaken var berammet, hvor jeg ikke hadde muligheten til å anke disse avgjørelsene videre så rettssaken ble avholdt under ankeprosessen og i mitt fravær. Jeg mener derfor at EMK art 6. retten til en rettferdig rettergang ble brutt.

Gjennom dette brevet vil jeg forklare viktigheten av en åpen rett for nasjonal rettssikkerhet og offentlig åpenhet i rettspleien. Det er ikke riktig at politimyndigheten eller domstolen prøver å legge begrensninger på hvem som kan følge en rettssak og hvordan offentligheten skal få vite hva som skjer.

Prinsippet om offentlighet i rettspleien er nedfelt i domstolloven § 124. Dette er et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, jf. blant annet Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 6 nr. 1 og FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter artikkel 14 nr. 1. Formålet med dette prinsipp er blant annet å sikre offentlig kontroll med og mulighet for kritikk av rettergangen, jfr. Rt-2007-521 avsnitt 12. At rettsforhandlingene skal gå for åpen rett er videre ansett som så viktig i et demokratisk samfunn at det er fastsatt i Grunnloven. Det må foreligge vektige grunner før det er anledning til å foreta innskrenkninger i offentlighetsprinsippet, jfr. Grunnlovens § 100 femte ledd: «Enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer. Det kan i lov fastsettes begrensninger i denne rett ut fra hensyn til personvern og av andre tungtveiende grunner.»

Dersom offentlige ansatte hevder seg «krenket» er det en dom fra EMD av 5 mars 2019, som kan tvinge norske domstoler til å se annerledes på dette. Følgelig må den som mener seg krenket også dokumentere følgene av en slik krenkelse, ikke bare hevde den overfor domstolene som så legger den ukritisk til grunn.

Videre mener jeg at politiet har brutt EMK art. 8 som gjelder privatlivets fred, grunnloven §102 som sier veldig tydelig at enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon. Arrestasjon og ransaking som har blitt gjennomført som er uforholdsmessig og unødvendig, og straffeprosessloven § 200.

Som nevnt er det et stort omfang av unge personer som kontakter meg og ofte skriver sine historier med barnevernet. Eller forteller om konkrete situasjoner som ofte har skjedd på institusjoner. Barn har rett til å uttale seg og medvirke i egen sak som er en menneskerettighet nedfelt i både grunnloven § 104, barnekonvensjonen artikkel 12 og barnevernloven § 6-3. De som kontakter meg fordi de søker hjelp, råd eller trygghet burde ikke bli straffet for å snakke om barnevernssaken sin eller for å møte en aktivist. Denne straffereaksjonen bør ikke ramme meg heller, men det gjør det. Politiet vil få meg dømt for ytringer som åpenbart ikke er i strid med loven.

Med

vennlig hilsen

Tonje Omdahl

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*