43 barn «glemt» av barnevernet

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

ALVORLIG: Velferdsdirektør i Nord-Trøndelag, Erik Stene, og administrasjonssjef i samkommunen, Rønnaug Aaring er enige både om situasjonen, alvorlighetsgraden, omfanget, og vegen videre for barnevernet i samkommunen, hvor omfattende systemsvikt har ført til at 43 barns saker har blitt henlagt uten gyldig grunn. FOTO: BJØRN TORE NESS
ALVORLIG: Velferdsdirektør i Nord-Trøndelag, Erik Stene, og administrasjonssjef i samkommunen, Rønnaug Aaring er enige både om situasjonen, alvorlighetsgraden, omfanget, og vegen videre for barnevernet i samkommunen, hvor omfattende systemsvikt har ført til at 43 barns saker har blitt henlagt uten gyldig grunn. FOTO: BJØRN TORE NESS

Barnevernssaken i Midtre Namdal samkommune viser seg å være langt mer alvorlig enn først antatt. I alt har 43 barns saker blitt henlagt uten gyldig grunn.

NAMSOS: Fylkesmannen og samkommunen har hatt en gjennomgang av alle henleggelser i barnevernet, og kommet fram til at totalt 43 saker har blitt henlagt, uten at barna har blitt undersøkt på skikkelig måte. Sakene er av varierende alvorlighetsgrad, men i de alvorligste sakene skal det dreie seg om rus, vold og mangelfull omsorg.

Fylkesmannen grep fatt i saken allerede i april, etter at barnevernet i samkommunen besluttet å ikke undersøke saker som hadde blitt meldt inn fra ei anna barnevernsavdeling i fylket.

Da Fylkesmannen utførte tilsyn og stikkprøvekontroller oppdaget de en større systemsvikt. Det ble først antatt at de ugyldige henleggelsene gjaldt fire barn, men etter en grundig gjennomgang av alle sakene viser det seg at omfanget er langt mer omfattende.

Brudd på barnevernsloven

Sakene skal ha blitt henlagt uten begrunnelse, eller med begrunnelse i manglende sakskapasitet, mangelfull undersøkelse, eller på grunn av at sakene har gått over fristen. Fristoversittelser er et generelt problem for barnevernet i samkommunen, hvor 73 prosent av alle saker hvor det fattes vedtak om undersøkelse går over fristen. Fylkesmannen vurderer at denne praksisen er i strid med barnevernsloven.

– Fra vår side kan vi bare si at dette er totalt uakseptabel praksis, uansett alvorlighetsgrad i sakene, sier velferdsdirektør i Nord-Trøndelag, Erik Stene.

Tar grep

Som NA tidligere har omtalt, har samkommunen satt i gang et arbeid for å sørge for at slike henleggelser ikke skjer igjen. Dette dreier seg om gjennomgang av systemet, og internkontroll. Denne gjennomgangen blir også mer omfattende.

– Vi skal gjennomføre et omfattende prosjekt hvor vi skal utvikle organisasjonen og kompetansen i barnevernet. Vi søker om eksterne midler for å finansiere dette arbeidet. Omfanget av dette blir større enn det vi først forventet, sier administrasjonssjef Rønnaug Aaring i samkommunen.

– At de selv griper fatt i problemer knyttet til internkontroll og systemet gjør at man reduserer sjansen for at slikt skjer igjen, sier Erik Stene.

Toårig prosjekt

Samkommunen tar høyde for et toårig prosjekt hvor kompetanse, organisasjonsutvikling og internkontroll blir sentrale elementer. Administrasjonssjefen ønsker ikke å si om saken får konsekvenser for barnevernsledelsen i samkommunen.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har heller ikke noen forklaring på nøyaktig hvorfor disse henleggelsene har blitt gjort. I ettertid er det lett å spørre seg hvordan slike feil kan ha blitt gjort, men nå er vi opptatt av å skape et system som fanger opp når noen gjør feil, sier Aaring.

Heller ikke Fylkesmannen ønsker å gå nærmere inn på hvordan slike saksbehandlingsfeil kan ha blitt gjort.

– Vi har konstatert fakta, og må forholde oss til det. Etterpåklokskap og hvorfor denne situasjonen har oppstått er ikke like interessant for oss som vegen framover, sier Stene.

Barnevernsleder Karin Bergstrøm er for tida sykmeldt, og samkommunen har konstituert Aina Tetlien Sellæg som ny leder. Bergstrøm ønsker ikke å gi noen kommentar i forhold til hvorvidt hun returnerer til lederstillinga eller ikke.

Betryggende

Velferdsdirektøren påpeker at arbeidet som samkommunen legger ned i forhold til organisering og system er betryggende.

– De har vært god med å gi oss det vi har trengt i perioden hvis vi har fulgt disse sakene, det er betryggende. Nå tar de grep i forhold til systemet som vi mener må til for å få skikk på barnevernet. Vi vil følge opp arbeidet de gjør i forhold til organiseringa, og bistå der vi kan. Det viktigste for oss er å sikre rettssikkerheten til barna, sier Stene.

Behandler sakene

Samkommunen er i gang med å behandle alle de 43 barnas saker, og har sendt handlingsplaner for alle barna til Fylkesmannen.

– Vi begynte å jobbe med disse med en gang saken ble kjent for oss. Vi er godt i gang med arbeidet, og har kommet et stykke. De blir prioritert i forhold til alvorlighetsgrad, sier Rønnaug Aaring.

I de alvorligste sakene vil også Fylkesmannen følge behandlinga nøye.

– Mens samkommunen går gjennom disse sakene vil vi følge de. Vi kan åpne tilsyn i enkelte saker som er av stor alvorlighetsgrad, for å følge disse tett, sier Stene.

Publisert 26.10.2012 i Namdalsavisa

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*