Barnevernet fikk fengslet en 76 årig bestefar

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Av RUBEN Agnarsson, Inblicks.se

Ragnar Ebbessen har hatt rollen som direktør, egen gründer og IT-sjef i større selskaper i løpet av hans 76 år lange liv. Han har aldri før hatt noen problemer med rettsvesenet, så nær som et par fartsbøter. Men i begynnelsen av dette året havnet 76-åringen i fengsel takket være Barnevernet.


Etter at en medisinsk undersøkelse fant at hans alder ikke utgjorde en hindring for et fengselsopphold, ble Ragnar Ebbessen fengslet i en måned i Gjøvik fengsel i Norge.

I mellomtiden hadde han brev- og besøksforbud.

Den norske pensjonistenes forbrytelse besto i å ha barnevakt barnebarna sine – og forsørget datteren og barna hennes.

I dramatiske former ble Ragnar arrestert på begynnelsen av året da tre politibiler med 6-7 politi stoppet ham utenfor Oslo og tok ham med til politistasjonen for avhør.

Årsaken til Ragnar Ebbessens fengsling er at Barnevernet – Norges sterkt kritiserte autoritet for tvungen varetekt – er på krigsstien mot datteren Solveig, som Inblick skrev om i begynnelsen av oktober.

Mobbing ble forsømt

Det hele startet en dag i begynnelsen av januar 2016 da Ragnar Ebbessens ni år gamle dattersønn plutselig nektet å gå på skole på grunn av langvarig mobbing.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjennomførte en etterforskning som viste at Ragnars datter Solveig og mannen hennes var helt enige om at sønnen «har hatt en lang periode med mobbing og utenforskap på skolen».

Fylkesmannen uttalte da at skolen ikke har oppfylt sin aktivitetsplikt etter skoleloven.

I stedet for å la sønnen bytte skole, henvendte skolen seg til Barnevernet for å avhøre varsleren.

Snart vendte hele avhørene seg mot Solveig. Det var hun – ikke skolens mislykkede mobbestrategi – som ifølge skolen var årsaken til sønnens problemer.

Våren 2018 innså Solveig at Barnevernet planla å plassere barna sine i fosterhjem. Hun flyktet derfor med sønnen og lillesøsteren hans til Sverige.
Hun ble arrestert i Sverige på begynnelsen av året og ble varetektsfengslet i nesten fem måneder, slik at hun i dag bare kan møte barna sine i to timer hver tredje uke.

Hva skjer med et barn som er blitt mobbet da han i tillegg blir dratt brutalt til en politibil mot sin vilje for å – helt skremt – bli skilt fra moren, Barnevernet og politiet ser ikke ut til å ha reflektert over .

Absurd møte

Bestefar Ragnar Ebbesen var opprinnelig ganske skeptisk til å engasjere seg i datterens konflikt med barnevernet.

Han ble til slutt enige om å være en støtteperson for Solveig i forbindelse med at hun møtte to personer på Barnevernet.

Det som skjedde på møtet gjorde ham sjokkert.

Det ble en helt urimelig situasjon. Samtalen, som utartet til et rent intervju, ignorerte fakta. Det opprinnelige problemet – angående mobbing på skolen – var at de var helt uinteresserte. I stedet for en samtale om sønnen skulle bytte skole, ble Solveig avhørt som forelder, sier Ragnar Ebbesen når vi møtes i en hotellobby i Nord-Oslo.

Det var mobbing rett opp i ansiktet, legger Ragnar til.

Min mening er at de prøver å holde liv i denne tingen, bare for å få det til med Solveig, sier den norske pensjonisten.

Jeg ba om å få en rapport fra det nåværende møtet, men fikk beskjed om at «Du har ingen rett til å få et papir, men det har Solveig – hvis det ikke er noe papir nå». De har dermed møter uten å skrive referat og uten å følge opp fra møte til møte.

Hørt skrekkhistorier

Etter dette møtet begynte Ragnar Ebbesen å tenke på hvor tragisk det ville være for denne lille gutten hvis han skulle bli fratatt familien. Han hørte også noen skrekkhistorier om hvordan Barnevernet handlet.

Jeg så foran meg to politifolk dra et skremt barn mellom seg mens barnet skriker «Jeg vil ikke forlate moren min!», Sier Ragnar Ebbessen.

Som bestefar har jeg opp gjennom årene hjulpet og støttet min datters familie og hennes barn, akkurat som alle andre besteforeldre gjør, fortsetter han, og beskriver hvordan det alltid har vært en selvfølge å hjelpe til med barnevakt og praktisk hjelp.

Siden Solveig alltid har tatt stort ansvar for sine fem barn, har vi besøkt familien hundrevis av ganger gjennom årene, legger han til.

At dette engasjementet fra bestefar og bestemor skulle fortsette under Solveigs opphold i Sverige var ganske åpenbart.

Vi hjalp Solveig og barna betydelig mer før konflikten med Barnevernet, konstaterer han.

God behandling

Ragnar Ebbessen klager ikke over fengselsoppholdet etter den massive politioperasjonen.

De tok godt vare på meg hele tiden, det er sjelden at så gamle mennesker havner i fengsel, sier han og ler.

Da blir ansiktet alvorlig igjen.

Da jeg satt i fengsel, ble jeg så sur når jeg tenkte på hvor svake bevisene er. Politiet hadde bedt om kontoutskrifter fra banken vår, som viste at jeg hadde byttet 14.000 norske kroner i svensk valuta. Det var lett å vise at hjemmet vårt i Trysil ligger 32 kilometer fra svenskegrensen der det er et stort kjøpesenter.

Nordmenn omsetter for 14,3 milliarder svenske kroner hvert år i den svenske grensehandelen, og så avhører politiet at jeg tar ut svenske penger.

Økonomiske fordeler

Jeg er helt overbevist om at det er de som har en økonomisk fordel med å holde disse barna under barnevernets omsorg, sier Ragnar Ebbessen.

Noen må tjene penger på dette. I datterens tilfelle er det ansatt mange konsulenter for å erstatte Solveigs fravær i familien. Nylig har medier i Norge avslørt hvordan Barnevernet plasserer barn på institusjoner der de er isolert og føler seg syke. De som bestemmer over disse investeringene er de samme menneskene som deretter leverer tjenesten og tjener penger på disse investeringene, sier Ragnar Ebbessen, og legger opp en avisoppslag på bordet.
Det er den norske tabloide Verdens Gang (VG) fra 13. oktober i år.

VG har gått gjennom disse tingene og hver gang de gjør en slik plassering får de 200-300.000 svenske kroner per barn, forklarer Ragnar Ebbessen.

Da jeg kom ut av fengselet, fikk jeg se bevisene som politiet hadde samlet. Det var en stor haug med dokumenter der hele livet mitt var kartlagt. Der så jeg også noe de to kvinnene på Barnevernet hadde skrevet. De hadde formulert en forferdelig inskripsjon på tre og en halv A4-side om Solveig. Øverst i høyre hjørne sto det «Dette papiret må ikke henvises til, på grunn av lov si og så«.

Dette lå i bevisene slik at alle myndigheter som leste denne artikkelen ville få et forutinntatt bilde av Solveig.

Personlige oppfatninger

Oppgaven inneholdt personlige oppfatninger og synspunkter, uten objektivitet og dypere faglig kompetanse. Fakta i referatet som ikke stemte overens med barnevernets synspunkt var fjernet.

– «Ikke henvist til» …

Ragnar Ebbessen suger på ordene og rister på hodet.

I min verden lukter dette veldig dårlig. Det ser ut som om barnevernet styres av eksterne økonomiske krefter. Jeg tror det er mennesker i bakgrunnen som kontrollerer alt dette. Hensikten med å hjelpe en familie er å sørge for at den blir en hel familie igjen. I dette tilfellet har Barnevernet delt familien utelukkende til deres egen beste, avslutter den lovlydige 76-åringen som drøyt ti år etter at han ble pensjonist opplevde den første fengselsstraffen i livet sitt.

Anne-Karin Andvik, driftsleder for barnevernet i Asker har lest gjennom Inblicks intervju med Ragnar Ebbessen. Hun har en kommentar:

Ingen barnevern i Norge har myndighet til å fengsle folk, det er det tingretten, lagmannsretten som muligens gjør det.

RUBEN AGNARSSON

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*