Barnevernet har et rettssikkerhetsproblem

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

De som gir hjelpende tiltak bør ikke være de samme som iverksetter tvangstiltak.

Av Eivind Meland
Allmennlege og professor emeritus

Bergens Tidende fortjener takk for at de den 7. mars belyser hvordan en mor er behandlet rettsstridig etter at hun har søkt hjelp ved Bergen barn- og familiesenter, avdeling Sudmannske.

Menneskerettsjurist Gro Hillestad Thune fremholder i avisen at vi har et rettssikkerhetsproblem knyttet til tjenester som er ment å være hjelpeinstanser, men som samtidig inngår i barnevernstjenestens kontroll- og tvangstiltakskjede.

Utfordringen vi har med rettssikkerheten avsløres også ved at enhetsleder i Bufetat stiller seg uforstående til at kritisk observasjon av en forelder kan føre til at den observerte blir usikker, engstelig og mindre omsorgskompetent.

Påfølgende dag ytrer fylkesnemndens leder at medhold i tingretten for fylkesnemndens vedtak dokumenterer høy kvalitet på barnevernets vurderinger og kjennelser i fylkesnemnden. Dette er neppe den hele og fulle forklaringen.

Særdomsstolsutvalget har pekt på at kompetansen vi har i rettssystemet på det familie- og barnevernsrettslige området i dag er for dårlig, og at dette systemet har et troverdighets- og rettssikkerhetsproblem.

FOR MYE MAKT: Det er åpenbart at den maktstilling eksperter har i rettspleien representerer et problem, skriver Eivind Meland (bildet). 
Elias Dahlen

Et tiltak som kan være nødvendig er å skille den delen av barnevernet som driver kompetansebyggende og hjelpende tiltak fra den del av tjenesten som forbereder og iverksetter tvangstiltak. Eventuelt kan den sistnevnte funksjonen overlates til politiet.

Aktører som har roller i denne delen av rettspleien, som barnepsykologer, rettssakkyndige, advokater og dommere, må skoleres i kritisk vurdering av eksperters utsagn og dokumentasjon.

Når psykologiske tester brukes som dokumentasjon, må rettsinstansene få dokumentert treffsikkerheten av testene. Spesielt hvor høy risikoen er for falsk positive konklusjoner. Jurister i akademia har lenge pekt på at vi har et rettssikkerhetsproblem knyttet til at dommere i altfor høy grad lener seg til de rettssakkyndiges vurderinger.

Det er åpenbart at den maktstillingen slike eksperter har i rettspleien representerer et problem for rettssikkerheten i vårt land.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

About Eivind Meland 6 Articles
Jeg har vært allmennpraktiserende lege siden 1978 og vært fastlege siden ordningen ble innført i 2001. Jeg har arbeidet ved Institutt for samfunnsmedisinske fag siden siden 1987, de siste 8 år som professor. Jeg er styremedlem i Filosofisk poliklinikk i Bergen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*