Barnevernstjenestens avvergingsplikt

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnevernstjenesten har plikt til å prøve å hindre visse former for alvorlige straffbare handlinger. Dette kalles avvergingsplikt.

Straffeloven § 196

Straffeloven § 284 om plikten til å avverge kjønnslemlestelse

Barnevernstjenesten har avvergingsplikt blant annet i saker om:

Når barnevernstjenesten skal vurdere om avvergingsplikten gjelder, skal de vurdere om det fremstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen er eller vil bli begått.

Brudd på avvergingsplikten er straffbart.

Når har barnevernstjenesten en juridisk plikt til å politianmelde et forhold?

Barnevernstjenesten har plikt til å varsle politiet om et forhold dersom de har informasjon om at et barn kan være utsatt for en straffbar handling, og ikke kan avverge handlingen på annen måte. Barnevernstjenesten må da dele alle relevante opplysninger i saken med politiet.

Forutsetninger for å anvende avvergingsplikten:

  • Barnevernstjenesten vurderer det som sikkert eller mest sannsynlig at en straffbar handling som beskrevet i straffeloven § 196 vil bli begått eller fortsette (Barnevernstjenesten skal veie vurderingen av om det er mer sannsynlig at den alvorlige straffbare handlingen blir begått opp mot sannsynligheten for at den ikke er begått)
  • Når det foreligger opplysninger om at barnet kan være utsatt for en straffbar handling som det fremdeles er mulig å avverge.
  • Når barnevernstjenesten ikke har mulighet til å avverge den straffbare handlingen på annen måte

Avvergingsplikten går foran taushetsplikten

Dersom det foreligger avvergingsplikt for barnevernstjenesten, er barnevernstjenesten fritatt fra taushetsplikten som de er pålagt etter barnevernloven.

Når forbrytelsen allerede har skjedd

Barnevernstjenesten har bare avvergingsplikt når de fremdeles kan avverge eller forebygge nye straffbare handlinger, eller følgene av disse.

Unntak fra avvergingsplikten

Det foreligger ikke en juridisk plikt til å anmelde forholdet i tilfeller der barnevernstjenesten

  • vet at en straffbar handling allerede er begått
  • følgene av handlingen ikke er inntruffet
  • det ikke er sannsynlig at handlingen vil gjentas

Dersom barnevernstjenesten har kunnskap om at et barn har blitt utsatt for alvorlige straffbare handlinger, bør de anmelde saken til politiet – selv i de tilfellene barnevernstjenesten ikke rammes av avvergingsplikten.

Er det fare for gjentakelse?

Når barnevernstjenesten skal vurdere om det er fare for at handlingen vil gjentas, må de legge til grunn at det ofte vil være en risiko for at nye straffbare handlinger kan bli begått i saker som handler om vold i nære relasjoner.

Straffeloven § 282 Mishandling i nære relasjoner

Barnets helse og utvikling kan være i fare hvis barnet blir værende hos en omsorgsperson som har begått vold eller overgrep mot et barn.

Brudd på avvergingsplikten

Brudd på avvergingsplikten straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Det er også straffbart å medvirke til brudd på avvergingsplikten, for eksempel ved å overtale noen til ikke å melde fra til politiet.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*