De tar barn som har fått blåmerker under helt vanlig lek

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Advokat Pål A. Eide kritiserer barnevernet: – Stadig flere barn tas bort fra foreldrene på feil grunnlag. Forklaringen kan være så banal som blåmerker etter et fall på sykkelen, sier advokaten til Agderposten.

Kritisk til barnevernet




– Jeg har hatt en god del saker den senere tid, hvor barnevernet gjør helt feilaktige vurderinger, sier advokat Pål A. Eide fra Grimstad.

Eide har drevet allmennpraksis som advokat i 30 år, og er opprørt over det han opplever som en økning i feilaktige omsorgsovertakelser.

– Barnevernet har ikke grunnlag eller bevis i forhold til de kravene som stilles. Jeg er veldig overrasket over mangelen på kvalitetssikring. Barnevernet har lite å fare med i mange tilfeller, erfarer Eide som opplever en økning av denne typen saker i Arendal, Grimstad og Lillesand.

Blåmerker

Advokaten vil ikke kommentere konkrete saker, men gir det han betegner som et typisk eksempel:

«Personalet oppdager blåmerker på et barn i barnehagen, og rapporterer til barnevernet. Barnevernet tror foreldrene har slått barnet, mens det i virkeligheten har falt i lek.

Etter omsorgsovertakelsen settes det i gang et ganske stort apparat med blant annet avhør av barnet. Barnet tilbakeføres til foreldrene.»

– At barna har merker på kroppen, er helt naturlig i de fleste tilfeller. Barn beskyttes mot mange ting, men noen foreldre er opptatt av at barn skal leke, falle av sykkelen og slå seg histen og pisten. Foreldre er ikke slemme selv om dette skjer. Det er sjeldent at foreldre bevisst er slemme mot barna sine, og bryter loven, sier Eide.

– Store konsekvenser

Den erfarne advokaten påpeker at sakene hvor barn feilaktig blir plassert i midlertidige fosterhjem i to-tre måneder, får store konsekvenser for barna og foreldrene.

– Det oppleves forferdelig for foreldrene å gå gjennom en slik prosess. Foreldre blir sykemeldte og klarer ikke å fokusere på annet. De blir mistenkt for å mishandle det kjæreste de har, nemlig barna, forteller Eide.

Barnevernslederen i det kommunale barnevernet kan, når det er fare for at et barn blir vesentlig skadelidende ved å forbli i hjemmet, fatte midlertidig vedtak om akuttplassering utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke. Vedtaket blir sendt til fylkesnemnda, som enten godkjenner eller avviser vedtaket innen 48 timer.

– Merker stor økning

Fylkesnemnda i Agder fattet 68 akuttvedtak i fjor. 43 akuttvedtak ble påklaget. 14 av klagene endte i tingretten for rettslig prøving. Tall fra fylkesnemnda viser at saker i tingretten har vært stabilt de siste tre årene

Når sakene bringes inn for domstolen, og det igangsettes en omfattende etterforskning, kan vedtaket bli omgjort.

Fylkesnemnda har ikke statistikk som viser utfallet av sakene i tingretten.

– Jeg har ikke drevet forskning på dette, men merker en stor økning i omsorgsovertakelser som er gjort på feil grunnlag, hevder advokat Pål Eide. 

– Tolker foreldrene feil

Foreldre har rett til advokat betalt av staten i alle saker som fylkesnemnda behandler.

– Fylkesnemnda er også for lite kritisk. Samfunnet bruker enormt med offentlige ressurser på dette, påpeker Eide.

Advokaten mener barnevernet mangler kompetanse.

– Det er mangel på fagpersoner som psykologer og sosionomer. Ofte tolkes foreldres oppførsel i feil retning. Å snakke med barn om hva som har skjedd, krever erfaring og kunnskap. Barn kan ikke alltid skille mellom fantasi og virkelighet, sier advokaten.

– Alvorlige relasjonsbrudd

I fjor leverte en gruppe profilerte fagpersoner en bekymringsmelding om barnevernet til Regjeringen.

– Jeg har alltid engasjert meg i dette saksområdet, og har flere slike saker i året. Min bekymring går generelt på at vi har et system som svikter i den innledende fasen der foreldrene trenger hjelp, og de ikke får det. Så får problemene lov til å utvikle seg, og det kommer til omsorgsvedtak som kanskje kunne vært unngått, sier kjendisadvokat Brynjar Meling til Aftenposten.

Han er en av initiativtakerne til bekymringsmeldingen.

– En omsorgsovertakelse er et relasjonsbrudd som er betydelig mer alvorlige for foreldre og barn enn man kanskje tar inn over seg, sier Meling.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier til Aftenposten at hun får fortvilte henvendelser, både fra foreldre om omsorgsovertakelser de mener er foretatt på feil grunnlag, og fra barn som mener de burde vært hentet ut fra familiene sine tidligere.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*