Her kan du høre hele folkemøtet om barnevernet

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Det var fullt hus da kulturhuset Sølvberget og Stavanger Aftenblad inviterte til folkemøte om barnevernet onsdag.

Dørene måtte stenge da de 170 plassene var besatt, og rundt 30 publikummere hørte debatten over høytaleren i bliblioteksområdet utenfor storsalen.

I debatten barket familie- og likestillingsminister Solveig Horne sammen med en av sine argeste kritikere på barnevernsfeltet, Gro Hillestad Thune, tidligere medlem av Den europeiske menneskerettskommisjon.

Men det var flere deltakere som skapte temperatur og ga innsikt. I panelet satt:

  • Victoria, 23 år, som har vokst opp  på barnevernsinstitusjon og nå er erfaringskonsulent i Sola kommune.
  • Gunnar Toresen, barnevernsjef i Stavanger kommune.
  • Arnhild Skretting, advokat med lang erfaring med barnefordelings- og barnevernsaker.
  • Og i salen: Ingunn Studsrød, professor og barnevernsforsker ved Universitetet i Stavanger.
  • Innledningsvis ble journalist Thomas Ergo intervjuet av ordstyrer, kulturredaktør Solveig Grødem Samuelson om reportasjen Glassjenta.

Du kan høre hele debatten på denne podkasten (god lydkvalitet):

Her noen utdrag fra hva som ble sagt under den halvannen time lange debatten (enkelte sitater er fra før debatten tok til):

Victoria (23):

– I barnevernet trenger vi folk som tør å være folk.

Solveig Horne:

– I departementet lo de litt av overskriften i avisa i dag (Solveig Horne er lammet, red. anm.). Nå har de pisket oss rundt i to år, og så står det at vi har gjort deg handlingslammet, sa de.

Gro Hillestad Thune:

Hillestad Thune sa at det i dag er slik at en barnevernssjef kan signere et hastevedtak om å ta et barn ut av hjemmet, og så tas barnet ut av barnehagen, skolen eller hjemmet – før rettssystemet kvalitetssikrer barnevernssjefens beslutning.

– Jeg vil ha en rettslig kvalitetssikring før barnevernet flytter barnet. Når barnet først er blitt flyttet, kan det bli traumatisert.

Barnevernssjef Gunnar Toresen:

– Når du sier du har møtt en fylkesnemndsleder som ikke har gjort jobben sin, må du stille ham for riksrett og ikke meg!

Solveig Horne:

– Jeg får ikke tak i hva Gro Hillestad Thune mener om det med rettssystemet. (…) Barnevernet har mye makt, og hvis det er noe galt med fylkesnemnda og domstolene må dere si klart at det er det dere mener.

– Fokuset må være på kommunene. De ulike instansene må samarbeide. Vi må få mer hjelp i hjemmene. Målet må være å unngå omsorgsovertakelser.

Horne sa hun var enig i tanken om å dele hjelpen til familier i to. Mange kommuner har allerede gjort dette, sa hun. De har for eksempel et familiens hus hvor familier kan få hjelp.

– Så klarer de kanskje å hjelpe uten at barnevernet må gå inn. Mange kommuner gjør det sånn.

– Hvorfor har vi så mange omsorgsovertakelser? Dette må en del kommuner se på nå.

– Politikerne i kommunene må begynne å engasjere seg. De må forsikre seg om at barnevernet følger loven.

Professor Ingunn Studsrød:

– Jeg mener de som jobber i barnevernet bør være fagpersoner. Det du må gjøre, Solveig Horne, er å legge inn krav til kompetansen til ansatte i barnevernet. Det er i dag krav til kompetansen i barnehager og til lærere. Dere må legge inn krav til kompetansen i barnevernet. Og det må dere gjøre fort. Det holder ikke med en treårig bachelorutdanning. Det bør være en femårig utdanning.

Advokat Arnhild Skretting:

– Hvis barnet vil vekk fra foreldrene, og er enig med barnevernet, så vet barnet sitt beste. Hvis barnet vil ha samvær eller flytte tilbake til foreldrene, da vet ikke barnet lenger sitt beste.

Gunnar Toresen:

– Vi kan ikke basere utviklingen av barnevernet på myter.

Gro Hillestad Thune:

– Dere i barnevernet må ta inn over dere at folk mange steder er livredd for barnevernet. Og det er ikke vår skyld. Det er barnevernets feil at mange er redde.

Gunnar Toresen:

– Dere er ganske frimodige. (…) Basert på enkelterfaringer sier dere: «Sånn er det,» sa han og viste til at barna han har møtt gjennom stiftelsen Forandringsfabrikken trekker fram det å fjerne foreldres automatiske innsynsrett som ett av sine viktigste forslag for et bedre barnevern. Det må til for at barna skal våge å fortelle om vold og overgrep, uten at foreldrene automatisk får lese anklagene.

– Dere vil kanskje si at disse barna er manipulert? Nei, de er ikke det. De mener dette er én av de viktigste utfordringene i barnevernet nå.

Arnhild Skretting:

Hennes råd til klienter som har barn og har samlivsproblemer eller sliter med å takla barna eller liknende, var å kjøpe hjelp fra psykolog, hvis de har råd. Hvis ikke; å oppsøke hjelp andre steder, som det lokale helsesenteret.

– Men hold dere vekke fra barnevernet, var hovedsbudskapet til klientene.

– Og hvis dere går til barnevernet, ha med dere advokat, eller sørg for å ha med noen som skriver referat. For referatene barnevernet skriver er ikke til å kjenne igjen.

– Er du fra en annen kultur, er det enda verre, sa Skretting og fortalte om foreldre som var blitt fratatt sitt spedbarn på fødestua, uten tolk til stede.

– Med en annen etnisk tilhørighet vil du møte holdninger som ikke tåler dagens lys.

– Vi snakker om Glassjenta; men vi advokater vet at det hun opplevde er nesten ingenting i forhold til virkeligheten.

Victoria:

– Hadde barnevernet vært slik Arnhild Skretting sier, hadde jeg vokst opp hjemme og daua av rus.

– Barnevernet har gjort en masse dårlige avgjørelser for meg. Men til sjuende og sists var det barnevernet som var der for meg da jeg trengte hjelp.

Gunnar Toresen:

– Debatten om barnevernet må ta utgangspunkt i fakta. Nå er det for mye synsing og enkeltsaker. Det er grunn til kritikk av barnevernet. Men generaliseringer blir håpløst. Det er det ikke grunnlag for.

– Vi kan godt ta en diskusjon om foreldres rettssikkerhet. Men da må vi også ta en diskusjon om rettssikkerheten til barna.

– Men en ting er jeg enig i: Vi har ikke vært flinke nok til å lytte til barna – og til foreldrene.

– Den største feilen barnevernet gjør i sånne saker som går feil, er at de ikke klarer å danne en allianse med glassjenta.

– Men jeg mener dere tar opp foreldres rettsikkerhet, ikke barnas rettsikkerhet. Og det er ikke det samme.

Solveig Horne:

Solveig Horne mente det nå var for mange kjente enkeltsaker hvor ting har gått galt, til at de kan avfeies.

– Derfor skal vi nå gå gjennom et utvalg saker og se hvor det svikter. Men så har vi og de sakene hvor barnevernet kommer inn for sent.

Victoria:

– Jeg hører veldig mye foreldre og system. Jeg hører veldig lite barn. Dere må høre hva slags system ungene ønsker.

– Mange av de som jobber i systemet er dyktige. Jeg er uenig i at målet må være at det ikke er omsorgsovertakelser. Ofte er forholdene hjemme så dårlige at det beste er at barnet tas ut av hjemmet.

Alexander (21):

Fra stiftelsen Forandringsfabrikken, fikk ordet fra salen:

– Hvordan skal barnevernet være slik at barna opplever det som trygt? Det må barne få si sin mening om.

– Vi har ikke bare én glassjente hos oss. Vi har ti. Og mange ganger er svaret: Barnevernet kommer for sent!

– Det er mange voksne som uttaler seg i denne debatten. Men den nye barnevernloven må handle om barna. Hvis ikke får vi et foreldrevern, og ikke et barnevern. Det må du love, Solveig!

Hilde Slotnes:

Leder av FO Rogaland, fikk ordet fra salen:

– Når krybben er tom bites hestene, og vi gjør en jævlig dårlig jobb.

Gro Hillestad Thune:

– Vi som står bak bekymringsmeldingen ønsker en dialog med departementet. Vi har blitt avspist med et møte hvor vi omtrent ikke hadde talerett. Du lovet dialog, Horne, og det har vi ikke fått.

Solveig Horne:

– Kommunene må bli flinkere til å lytte til barna.

Victoria:

– Barnevernet må begynne å lytte til barna, ikke bare snakke om å lytte til barna.

Kilde

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*