Mentalisering

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Hva er mentalisering?

Mentalisering er et nytt ord for kjente fenomener, og er et samlebegrep om implisitt og eksplisitt å fortolke egne og andres handlinger som meningsfulle ytringer av indre liv (eks. behov, ønsker, følelser og fornuft). Evnen til å forstå sine egne og andres følelser, tanker og motiver viser seg gjennom solid vitenskapelig empiri å være grunnleggende for så vel hverdagslivets velfungering, samt hverdagens komplikasjoner som misforståelser og konflikter, men især for utvikling av psykopatologi. Mentalisering spiller en nøkkelrolle i organisering av selvet og i utvikling av affektregulering.

Gode evner til å mentalisere kan beskrives som sinnets immunapparat. Det kan bety å sette skråsikkerhet i parentes, føle klarere, og således hjelpe oss til å få tingene mer på plass. God forståelse av vårt eget og andres sinn henger sammen med evnen til å regulere og tåle egne følelser, samt opplevelsen av egen identitet.

Mentalisering er mye brukt begrep for å for å beskrive foreldrenes evne til å forstå og leve seg inn i andres følelser og tanker. Det handler også om evne til å operere på et abstrakt nivå og forholde seg til abstrakte fenomen. Det handler også om evne til empati og evne til å tenke rundt og forholde seg til andres følelser

Dårlig mentaliseringsevne er relatert til dårlig sosial fungering og psykiske plager.

Når mentalisering svikter blir det ofte misforståelser og i psykiatrien er det mange misforståelser i betydningen sterke symptomer. Svært mye psykiatri kan forstås som sviktende mentalisering.

Vi mister alle mentalisering når det er sterke følelser på gang.

Så, når barnevernet forteller deg at de vil ta dine barn og du reagerer på det med fortvilelse, kan det være at saksbehandler legger til at «mor viser sviktende mentaliseringevne» i journalen.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*