Nesten 500 barn rømte fra barnevernet i fjor

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

I 2022 rømte 491 barn fra barnevernsinstitusjoner i Norge.

Av HANNE HATTREM og RUNA VICTORIA ENGEN

Rømning er alt fra å ikke møte opp til avtalt tid til situasjoner hvor politiet må påkalles.

– I Norge er det ikke adgang til å iverksette fengselslignende tiltak. Derfor er tvangstiltak som innlåsing skjerming fra andre svært begrenset og alltid midlertidig, opplyser Kjetil Andreas Ostling, divisjonsdirektør i Bufdir i en melding til VG.

Han sier at institusjonene i utgangspunktet er åpne.

– Dette gir best grunnlag for å utvikle seg positivt.

Det er klare rutiner for hvordan institusjonene skal opptre hvis en ungdom forlater institusjonen og hvordan politiet skal involveres i slike tilfeller.

– Der alvorlig rus er begrunnelsen for institusjonsplassering, er det anledning til å begrense bruk av telefon, bevegelsesfrihet og til å gjennomføre rustesting under gitte vilkår, sier Kjetil Andreas Ostling.

Meldt savnet

Natt til søndag 8. januar døde tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) på en privat adresse i Spydeberg i Østfold, trolig etter en overdose.

En tredje jente i tenårene overlevde og ble sendt til sykehus. Hennes bistandsadvokat sa torsdag til VG at jenta er knust og fortvilet.

Alle de tre jentene hadde tiltak gjennom barnevernet.

Ifølge politiet var tvillingene meldt savnet fra en institusjon de bodde på i barnevernets regi, kort tid før de døde.

MANGE ÅRSAKER: – Ofte er det flere årsaker til at barn og unge bor på barnevernsinstitusjon og problematikken er sammensatt. Fra og med i år vil det føres mer nøyaktig statistikk over dette fra barnevernstjenestene, opplyser Kjetil Andreas Ostling, divisjonsdirektør i Bufdir. Foto: Bufdir

Antall barn som ble registrert med rømning fra en barnevernsinstitusjon i 2019 var 484.

I 2020 var det 520 og i 2021 var det 543.

Tallene er for antall barn som er registrert med rømning, ikke nødvendigvis bare én.

Tallene er rådata og ikke hentet fra en offentlig rapport. Tallene omfatter ikke enslige mindreårige asylsøkere.

Rusinstitusjoner

Når det er rus involvert, jobbes det med ungdommen selv og systemene rundt, blant annet familie, nettverk, skole og sosiale relasjoner.

– Behandlingen har som mål at ungdom skal oppnå ønske om endring og oppleve mestring av sitt utviklingsarbeid. En stor andel trenger samtidige tjenester fra ungdomspsykiatri, annet helsetilbud og noen et tilpasset skoleopplegg. Enkelte har også samtidig oppfølging fra kriminalomsorgen.

Antallet ungdom som bor i rusinstitusjoner var i fjor 123, ifølge fagsystemet til Bufdir.

Tallet omfatter ikke barn som tilhører Oslo, som plasseres gjennom Barne- og familieetaten i Oslo.

– Dette er ungdom med vedvarende rusmisbruk, der hovedfokus ved institusjonsoppholdet er å behandle rusavhengigheten, opplyser Bufdir.

Dette ikke er det samme som antall barn med rusproblemer i institusjon, ettersom også ungdom i andre typer institusjoner har rusproblemer.

Tvillingene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) begraves onsdag 25. januar i Askim kirke, klokken 10.30. Kirken vil være åpen.

En mann i 20-årene er siktet for uaktsomt drap etter dødsfallene. Det var hjemme hos ham de 16 år gamle tvillingene ble funnet døde natt til søndag.

En annen mann er siktet for å ha solgt narkotika til jentene og for å ha hensatt jentene i hjelpeløs tilstand.

Begge nekter straffskyld.

Barnevernet har varslet en bred gransking av om det offentlige sviktet i oppfølgingen av tvillingene som døde på Spydeberg. Både helse og skole skal involveres.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har varslet full gjennomgang av alle dødsfall knyttet til barnevernsinstitusjoner de siste fem årene.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*