Norske Silje Garmo har søkt asyl i Polen – Det er fullstendig absurd

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

En Norsk avis, Norge Idag, publiserte en artikkel om Norske Silje som rømte fra Norge med barna og søkte asyl i Polen. Men avisen fikk trusler og bestemte seg for å gi etter og ta vekk artikkelen fra nettet. Men vi har sikret oss en kopi, og papirutgaven er ute. Løp og kjøp avisen Norge Idag og les den utrolige og absurde historien som er spekket med offentlige lovbrudd!

 

Screendump av nettutgaven som ble tatt ned etter trusler.

Nettutgaven som ble slettet etter trusler:

Historien til «Siri» er som hentet ut av en krimbok. Problemet er bare at dette er ikke en roman, det er den brutale virkelighet.

«Siri» er en ressurssterk, ung kvinne, med norsk universitetsutdannelse som statsviter. Hun har aldri hatt problemer med å klare seg selv, eller vært borti ulovligheter. Likevel skulle hun ende opp som forfulgt av barnevernet og ettersøkt av norske myndigheter – i en offisiell eksiltilværelse i Polen. Norge IDAG intervjuet henne, fra hennes skjulested i det østeuropeiske landet.

– Hvordan føles det å måtte flykte fra Norge, et av de land mange flykter til?

– Det er fullstendig absurd. Og jeg tar meg selv fremdeles daglig i å måtte påminne meg om realitetene – fordi det til tider fortsatt føles som en vond drøm.

Frihetsberøvelse i Spania
Det hele starter for litt over tre år siden, etter at «Siris» eldste datter forteller at hennes far utsetter henne for seksuelle overgrep. Faren begynner da en kamp om å overta omsorgen for datteren. Han sender en bekymringsmelding til barnevernet, som responderer med å hente datteren på skolen og plassere henne hos faren, uten forvarsel eller forutgående prosess.

Datteren forteller gjentatte ganger om fars overgrep, men blir ikke hørt av myndighetene. Mor, som fortsatt har den rettslige omsorgen for datteren, tar henne med seg til en slektning i Spania i mai 2015, for å få henne evaluert av norsk helsepersonell og være i trygghet der.

«Siri» blir likevel etterlyst av INTERPOL som om hun hadde kidnappet sin egen datter. Dette fordi barnefar i fellesskap med barnevernet inngir falsk anmeldelse til politiet på Majorstua. Mor blir arrestert av spansk politi, og datteren blir sendt på et spansk barnehjem. Mor blir satt i en celle hun må dele med både kvinner og menn. Det er bare et hull i gulvet de bruker som toalett. Det er svært varmt, og vannet de får, tør ikke «Siri» å drikke, for hun ser at vokterne spytter i det. Hun er dermed sterkt dehydrert når hun endelig får slippe ut, og veksler mellom å være våken og bevisstløs, hun blør og har nesten ikke klær.

Norske myndigheter ber om at hun holdes i varetekt, men spanske myndigheter trosser dem og setter «Siri» fri. Passet er fratatt henne, slik at hun ikke kan reise noe sted. Den norske ambassaden nekter å hjelpe henne, enda de ser at hun blør etter politivolden, har ingen penger, mat eller pass.

Datteren har i mellomtiden blitt hentet fra det spanske barnehjemmet av to representanter fra det norske barnevernet, som gir jenta streng beskjed om at hvis hun ikke er medgjørlig, vil hun aldri få se sin mor igjen. Denne «kidnappingen» fra barnevernet, er imidlertid slettet fra alle dokumenter.

Tapte rettssak uten at hun var til stede
Mens «Siri» sitter fast i Spania, uten pass, fremmer hennes tidligere partner barnefordelingssaken for retten og vinner. Mor, som er forhindret av norske myndigheter fra å møte, taper saken og blir dømt til å betale alle saksomkostningene. Disse pengene blir trukket fra hennes konto.

«Siri» får først flere uker senere returnere til Norge etter at to tidligere polititopper på ferie i Spania tar affære overfor norske myndigheter.

Når «Siri» anker saken, er hun gravid med sin andre datter. Far til eldste datter sender da bekymringsmelding om at hun tar for mye smertestillende, lever en kaotisk livsstil og er mye trøtt. Når hun skal føde, tropper barnevernet opp på fødeavdelingen og vil ta barnet, men helsepersonell stopper dem i døren. Kort tid etter blir hun tvunget av barnevernet til å takke ja til mødrehjem med sin nyfødte datter.

«Siri» har hele tiden hatt støtte fra den tidligere politioverbetjenten Finn Abrahamsen, og når han skal i møte med barnevernet sammen med hennes advokat, blir møtet plutselig avlyst.

De fatter da mistanke om at noe er galt, og etter råd fra blant andre psykologspesialist Einar C. Salvesen, som har god kjennskap til barnevernet og vurderer «Siris» foreldreferdigheter som gode, tar hun med seg datteren og flykter til Polen til venner der.

Foreløpig asyl i Polen
Dette har fått norsk politi til å ettersøke henne gjennom Schengen Information System. Dette på tross av at det aldri har vært gjort noe lovlig vedtak fra barnevernets side i forhold til «Siris» datter. Ifølge konsulterte juridiske eksperter er dette dermed åpenbart rettsstridig.

Den øverste sjef for de polske utlendingsmyndigheter, som er underlagt innenriksministeren, har konkludert med at Norge har brutt menneskerettighetene, blant annet EMK art 6, retten til rettferdig rettergang samt art 8, retten til familieliv.

– Du er selv utdannet statsviter, hvordan har du opplevd rettssikkerheten i Norge?

– Den vil jeg si har vært ikke eksisterende på alle nivå hva angår mine saker, hvilket gjenspeiles i etterforskningen og den knusende konklusjonen fra polsk UDI. De har konkludert med brudd på EMK art 6 vedr prinsippet om «fair trial». Jeg vil også legge til at det vil være særdeles naivt å tro at den påviste manglende rettssikkerheten utgjør et enkeltstående tilfelle, snarere snakker vi om konturene av et enormt problem Norge som stat ikke kan være bekjent av, sier «Siri».

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*