Ole Martin Hejll

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Ole Martin Hejll FOTO: SCANPIX Foto: Espedal Jan Tomas

Hvem er Ole Martin Hejil?

Ole Martin er født i 1962 og bor i Tønsberg. Han eier 2 firmaer, Uma AS og Linnom Invest AS, som han er daglig leder og styrets leder i med 100% eierskap.

Uma AS ble stiftet i 1998 og arbeider med rådgiving og tiltak innen barnevernet og i sosialsektoren. Driftsinntekter var 3.611.000 kr i 2019 og 2.489.000 kr i 2020 og har 4 ansatte. Tlf 3 37 64 50 og adressen er Kilengaten 18, 3117 Tønsberg. Mob: 913 12 530 Epost: omh@uma.no

Linnom Invest AS ble stiftet i 2015 og arbeider med eiendomshandel og utleie. Driftsinntekten var ca 12 mill i 2018 og ca 8 mill i 2019 har ingen ansatte. Adresse er Mortens vei 8A, 3114 TØNSBERG, hjemmeadressen til Ole Martin Hejll, et stort hus med svømmebasseng (se foto under).


Mortens vei 8A, 3114 Tønsberg

I følge Uma sin hjemmeside, tar selskapet oppdrag for barneverntjenestene i kommuner over hele landet knyttet til saksbehandling, herunder partsrepresentant for kommunene i fylkesnemnd, herredsrett og lagmannsrett. Samtidig har selskapet gjennom mange år kunnet tilby stabile og robuste fosterhjem til ungdom.

Ole Martin Hejll har blitt millionær på få år ved å tilby tjenester til barnevernet. (Foto: TV 2)



Flere har satt spørsmålstegn på denne dobbeltrollen som selskapet har ved å saksbehandle for barnevernet i omsorgsovertakelser samtidig som selskapet tilbyr fosterhjemsplasseringer. En skulle tro at en slik sammenblanding av roller er uheldig og burde medfører inhabilitet.  Eskild Freibu skriver i fagbloggen førlgende: «En fundamental forutsetning for at et vedtak skal bli fattet på bakgrunn av korrekt saksbehandling, faktumbedømmelse og lovanvendelse, er at saksbehandleren er uhildet, eller habil som vi gjerne kaller det. Vedkommende saksbehandler og hans overordnede, må ikke ha en slik tilknytning til saken at det kan trekkes i tvil om avgjørelsen er truffet på et objektivt og uhildet grunnlag.»

Hvem omfattes av inhabilitetsreglene?

Forvaltningsloven § 6, 1. ledd slår fast at inhabilitetsreglene gjelder for «offentlig tjenestemann».
Med «offentlig tjenestemann» menes en som er ansatt i stat eller kommune.
Offentlig tjenestemann vil også omfatte innleide personer være som er med på å legge grunnlaget for et vedtak. Dette kan eksempelvis være innleid saksbehandler i Barnevernet, eller foretak som utfører skjenkekontroller for kommunen.

Forvaltningsloven § 10 klargjør at «foruten for offentlige tjenestemenn gjelder bestemmelsene i kapitlet her tilsvarende for enhver annen som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan. Bestemmelsene gjelder ikke statsråd i egenskap av regjeringsmedlem.».

Forvaltningsloven § 6(1) fastslår at inhabilitet omfatter både når den offentlige tjenestemannen;

  • «tilrettelegger grunnlaget for en avgjørelse» og/ eller
  • «treffer avgjørelse i en forvaltningssak»

Dette vil i praksis si at både det å utarbeide et saksfremlegg og det å treffe selve vedtaket, er omfattet av habilitetsreglene. Det er dog unntak for ren faktainnhenting, uten nærmere bearbeidelse mv.

Konsekvenser av inntrådt inhabilitet

En beslutning som ikke avbrytes når inhabilitet oppdages, kan være ugyldig i henhold til forvaltningsloven § 41. Dette vil si at vedtaket er en «nullitet», det vil si ikke har noen bindende juridisk kraft, og kan utløse erstatningsansvar for det offentlige.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*