Om meldeplikt til barnevernet. Er det nok å være bekymret?

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Av Bente K. Fremmerlid

Vi, Skodje kommune, Fylkesmann og mange flere er med i en fagbok om meldeplikt til barnevernet!

Om «meldeplikt til barnevernet. Er det nok å være bekymret?» spør forfatterne Bente Ohnstad og Ylve Gudheim.

Nei, det stilles selvfølgelig strengere krav enn det før offentlig ansatte har meldeplikt.

I denne fagboken gis nødvendig og god informasjon om regelverket. Boken inneholder i tillegg eksempler på grunnløse meldinger til barnevernet. Vår sak er altså også omtalt.

Min opplevelse er at offentlig ansatte har en slags «diplomatisk immunitet». Maktmisbruk, og da er det ikke snakk om «feil», får absolutt ingen konsekvenser.

I vårt tilfelle var det utrolig nok hverken mistanke eller bekymring om alvorlig omsorgssvikt i det hele tatt. Det var jeg, mor, som ble meldt til barnevernet på grunn av det rektor kalte «et høyt konfliktnivå». Når rektor blir bedt om å eksemplifisere dette konfliktnivået, er det våre spørsmål om mer utfordringer i matematikk for sønnen vår som er problemet. Sønnen vår visste ikke en gang om barnevernsundersøkelsen mens den pågikk siden undersøkelsen ikke dreide seg om ham. Likevel fremmes kommunen senere usannheter om sønnen vår for å forsvare og bortforklare den grunnløse meldingen.

Det finnes likevel ingen å klage til, i alle fall har ikke Fylkesmannen som klageinstans fungert i vårt tilfelle. De som leser denne boken, vil finne ut mer om Fylkesmannens rolle. Boken inneholder nemlig flere forhold som ikke er blitt fortalt før nå. Min opplevelse er at offentlig ansatte har en slags «diplomatisk immunitet». Maktmisbruk, og da er det ikke snakk om «feil», får absolutt ingen konsekvenser.

Jeg har dessuten lyst til å føye til at det ikke er «min sannhet» som står omtalt i boken. Etter at TV 2 fortalte om saken vår opplevde vi at mange faktisk trodde tv-kanalen fortalte min sannhet, men det stemmer ikke. Det som ble presentert på tv var den sannheten TV 2 fant etter å ha lest alle sakens dokumenter og hatt møter med ordfører, rådmann, sosialsjef, barnevernssjef og rektor. Alle hadde mulighet til å uttale seg.
Likevel leste jeg mange innlegg på facebook og andre steder, gjerne skrevet av mennesker jeg hverken har møtt eller aner hvem er, som mente å kjenne vår sak inngående. Nok til å påstå at sannheten TV 2 presenterte var feil og ellers hva disse måtte gulpe opp av negativiteter om oss.

Ingen har noen gang tatt oss i å fortelle usannheter i denne saken. Ansatte i Skodje kommune derimot, ja, jeg vet ikke en gang hvor jeg skal begynne…

Jeg håper boken fører til saklig debatt og at det skjer en endring i en utvikling som er riv ruskende gal. I dag sendes det flere bekymringsmeldinger til barnevernet årlig enn det fødes barn. Svært mange av disse meldingene er grunnløse. Dette går utover oss som rammes, men kanskje viktigst av alt, praksisen går utover barn som virkelig trenger hjelp siden ressurser brukes feil.

«Boken henvender seg til offentlig ansatte og personer med profesjonsbestemt taushetsplikt som gjennom sitt virke er i kontakt med barnefamilier, samt til foreldre som søker kunnskap om regelverket», står det på bokomslaget.

Boken bestilles via vanlige bokhandlere.

Del gjerne.

 

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

  1. Den viktigste tommelfingerregelen er riktig for privatlivet og familielivet (jf. EMK artikkel 8).
    For å overstyre retten til privatliv til fordel for informasjonsplikt om barnevern, må denne inngripen i privatlivet være nødvendig i et demokratisk samfunn (jf. Fortsatt artikkel 8 i EMK). Derfor må det være en nøye balansering av grunnleggende friheter, hvis det virkelig er en overordnet interesse for barnesikkerheten, hvis barnet er i overhengende og alvorlig risiko osv.
    I tilfelle det ikke er noen klar bevis for tvingende interesse, skal retten til privatliv respekteres. Så lenge vi snakker om et demokrati med hensyn til menneskerettigheter og vi ikke snakker om stalinisme, selvfølgelig …

    I følge Grunnloven respekterer Norge internasjonal menneskerettighetslov, og det har ratifisert EMK for flere tiår siden. Ingen hjemmelov har lov til å overstyre beskyttelsen av privatlivet uten nødvendighet i et demokratisk samfunn. Alle myndigheter som ignorerer dette, er i strid med demokratiets viktigste juridiske garantier

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*