Vil stille strengere krav til barnevernsansatte

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Barnevernspedagogene Heidi Ingebrigtsen og Liv Diesen ved Søndre Nordstrands barnevernkontor viser hvordan de arbeider når de skal kartlegge et barns behov. De tror strengere krav til felleskompetanse blant barnevernsansatte, vil kunne heve kvaliteten i barnevernet. FOTO: Ingvild Fjelltveit
Barnevernspedagogene Heidi Ingebrigtsen og Liv Diesen ved Søndre Nordstrands barnevernkontor viser hvordan de arbeider når de skal kartlegge et barns behov. De tror strengere krav til felleskompetanse blant barnevernsansatte, vil kunne heve kvaliteten i barnevernet. FOTO: Ingvild Fjelltveit

(Aftenposten): Barnevernspedagoger mener kompetansen blant barnevernsansatte er for sprikende. Barneminister Solveig Horne (Frp) ser behovet for å gjøre noe.

På Søndre Nordstrands barnevernkontor tegner barnevernspedagog Heidi Ingebrigtsen Bordi omrisset av et barn på en hvit tavle. Rundt barnet skriver hun opp barnets alder, familierelasjoner og andre faktorer som påvirker hvordan et barn har det.

– Barnets beste må hele tiden stå i sentrum for alle vurderinger vi gjør, sier Bordi og peker på barnet i midten av tavlen.

– Det er kjempeutfordrende å jobbe i barnevernet, og det er ekstremt viktig at vi er så godt rustet som mulig for sikre at barn blir ivaretatt på en god måte, sier Liv Diesen som er barnevernsleder på samme kontor.

Bordi og Diesen har over ti års erfaring fra arbeid i barneverntjenesten, og forteller at de opplever at kompetansen til ansatte i barnevernet varierer.

– Vi merker at det er stor forskjell på kunnskapsgrunnlaget og arbeidsmetoder ut i fra hvilken utdanning man har og hvilken høyskole man er utdannet fra, sier Diesen.

Etterlyser strengere regelverk

Aftenposten har tidligere fortalt om flere saker der barnevernet får krass kritikk for sin saksbehandling. I juni kom et opprop fra 150 fagfolk som var bekymret for at familier ble utsatt for overgrep fra barnevernets side.

Nå etterlyser en gruppe barnevernspedagoger selv strengere kompetansekrav for å få jobbe i barnevernet.

– Barnevernsloven sier ikke noe om hvilke kvalifikasjoner en saksbehandler i barnevernet skal ha. Det gjør at det er veldig stor forskjell på hvilken kompetanse ansatte i barnevernet har, sier Anne Grønslund, leder av barnevernspedagogene som er organisert i Akademikerforbundet (BiA).

Hun mener Barnevernloven sier for lite om hva barnevernsansatte skal kunne, og at tydelige kompetansekrav må inn i lovverket.

– Innenfor skole- og helsevesenet er det en del kompetanse som det kreves at alle som jobber innen sektorene har. Slik burde det også være i barnevernet, sier Grønslund.

Åpner for endringer i Barnevernloven

Mye tyder på at barneminister Solveig Horne (Frp) er blitt forledet, skriver Fridtjof Piene Gundersen. FOTO: Terje Pedersen, NTB scanpix

Barne- , likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier at hun ser behovet for mer kompetanse i barnevernet.

– Det er bekymringsfullt at det er forskjeller på kompetansen til ansatte i barnevernet. Vi ser at det er et behov for en mer tidsriktig Barnevernlov, og at det er viktig at vi tar grep for å heve kompetansen blant dem som jobber i barnevernet, sier Horne.

Hun sier at et lovutvalg nå går gjennom Barnevernloven, og skal komme med sine anbefalinger for hvordan den bør se ut i fremtiden i løpet av 2016. Statsråden utelukker ikke at nasjonale krav til kompetanse, slik barnevernspedagogene etterlyser, kan bli en del av loven.

– Det er viktig at de alle som jobber i barnevernet har solid kompetanse. Felles nasjonale retningslinjer kan være en løsning som sikrer dette, sier hun.

Les også: Etterlyser et mer lydhørt barnevern

Ble etterlyst allerede i 2009

Barnevernspedagogene mener også at felles retningslinjer for kompetanse må inn i barnevernsutdannelsene. Dette ble etterlyst av Befring-utvalget, som var nedsatt for å se på hvordan man skulle heve kompetansen i barnevernet, allerede i 2009.

Horne sier at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen og Kunnskapsdepartementet nå skal se på hva som kan gjøres for å sikre at utdanningsinstitusjonene som tilbyr barnevernsutdanningene, i større grad gir studentene utdanninger som møter praksisfeltets behov.

– Forskjellene i kompetansen og utdannelsene ble påpekt i 2009, hvorfor har man ikke gjort noe med dette tidligere?

– Slike ting tar tid, men jeg er glad for at vi nå har begynt arbeidet med å sikre at studentene som går ut av utdanningen skal være godt rustet for arbeidet som venter dem, sier hun.

Mener utdannelsen er for kort

For å sikre solid kompetanse, er det også nødvendig at flere ansatte i barnevernet har en lengre utdannelse enn 3 år, mener BiA.

– Vi mener det er behov for en 5-årig utdannelse for barnevernspedagoger. Dette er den største yrkesgruppen innen barnevernet og derfor er kompetansen til vår yrkesgruppe ekstra viktig, sier Grønslund.

Grønsund trekker frem at slik utdanningssytstemet er i dag, kan man være ferdig utdannet barnevernspedagog som 21-åring.

– Mange takler dette, men det kan også være svært krevende å bli ansatt i barnevernstjenseten og skulle håndtere kompliserte saker når man er såpass ung og ikke har mer enn tre års utdannelse bak seg, sier hun.

Barneminister Horne sier at departementet ikke har tatt stilling til om barnevernspedagogutdannelsen bør bli lenger.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*