Barnevernet manglet internkontroll

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

SYSTEMSVIKT: Administrasjonssjefen i samkommunen, Rønnaug Aaring, orienterte alle kommunestyrerepresentantene i Namsos, Fosnes, Namdalseid og Overhalla om den vanskelige barnevernssaken. Hun slo fast at systemet sviktet, og at man ikke hadde nødvendig internkontroll.
SYSTEMSVIKT: Administrasjonssjefen i samkommunen, Rønnaug Aaring, orienterte alle kommunestyrerepresentantene i Namsos, Fosnes, Namdalseid og Overhalla om den vanskelige barnevernssaken. Hun slo fast at systemet sviktet, og at man ikke hadde nødvendig internkontroll.

Rønnaug Aaring slår fast at det var systemet som sviktet i barnevernet, bare dager etter at hennes nestkommanderende sa det motsatte til formannskapet i Namsos.

LES OGSÅ43 barn «glemt» av barnevernet – En utrolig trist og lei sak – Tre av fire saker over fristen 

NAMSOS: Administrasjonssjefen i Midtre Namdal samkommune orienterte samtlige kommunestyremedlemmer i de fire kommunene torsdag. Der slo hun fast at det var systemet som sviktet da barnevernet henla sakene til fire barn på grunn av at sakene var gamle. At formannskapet i Namsos fikk beskjed om at dette ikke var noen systemsvikt på tirsdag, handler bare om et definisjonsspørsmål, sier Aaring.

– Jeg definerer dette som systemsvikt. Innholdet i orienteringene er det samme, sier hun.

Mangel på internkontroll

– Henleggelsene er brudd på lovverket, og vi skulle hatt internkontroll som plukket opp dette. Det skjedde ikke, sier Aaring. Og slår dermed fast at systemet sviktet.

Aaring påpeker at alle kan gjøre feil. Men i barnevernet skal man ha på plass et system for å plukke opp når dette skjer.

– Vi kan ha forskjellige definisjoner av hva som er systemsvikt og ikke. Men mangel på internkontroll, eller svikt i denne, definerer jeg som systemsvikt, sier hun.

I de tilfellene Namdalsavisa tidligere har omtalt, var det altså ingen internkontroll som fanget opp at fire barns saker ble ulovlig henlagt.

I rute

Barnevernet har hatt fristoverskridelser på 129 saker fra 2011 og 2012. Fylkesmannen ba samkommunen se på alle disse sakene. Det arbeidet er allerede unnagjort.

– Vi har hatt møte med Fylkesmannen hvor vi har gått gjennom brevet, og fått svar på nøyaktig hvilke opplysninger de ønsker. Vi er godt i rute, sier Rønnaug Aaring.

Samkommunen fikk brevet torsdag, og gikk gjennom sakene i helga. Allerede til neste uke kan de ha svaret klart til Fylkesmannen, som ga frist til 30. september.

– Vi vil ikke ha noen problemer med å holde oss til denne fristen. Vi har respondert kjapt – av hensyn til alvoret i denne saken, sier hun.

Godt samarbeid

Fylkesmannen har stilt seg til rådighet for å bistå samkommunen med arbeidet. Det setter Aaring stor pris på. Senest onsdag hadde de møte med Fylkesmannen.

– De har vært veldig hjelpsomme, og har stilt seg til disposisjon. Vi har fått tilbud om veiledning og hjelp. Fylkesmannen har vært både ryddig og konstruktiv, sier hun.

Selv om man er i rute med å håndtere denne saken, kan det være store utfordringer for samkommunen med å håndtere utfordringene med fristoverskridelser.

– Jeg har aldri lagt skjul på at vi har utfordringer vi må ta fatt på. Men disse vil vi komme tilbake til når denne saken er ferdigbehandlet, sier Aaring.

Publisert 07.09.2012 i Namdalsavisa

Hvorfor viser vi denne artikkelen på Barnefjern.org?

  • Namdalsavisa har ikke kommentar felt.
  • Vi samler alle barnevern relaterte artikler på ett nettsted.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*