Gro Hillestad Thune i samtale med Dag Thomas Rogstad i Podcasten Uten Navn om det uangripelige barnevernet

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Menneskerettighetsjurist Gro Hillestad Thune, tidligere dommer i Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, i samtale med podcasster Dag Thomas Rogstad om barnevern.

Thune forteller litt om hva EMD er og hva den gjør. Hun forteller at Norge er dømt særdeles mange ganger i EMD i barnevernssaker (Red anm: 15 ganger siden september 2018).

Thune forteller at noe av problemet med Norges barnevernsystem er at man har overlatt systemet til seg selv, at det har vært for dårlig innsikt, for dårlige kontrollordninger og for dårlig korrigering av dårlig praksis og at det enkle svaret på hva som er galt er makt. Hun forklarer videre at når en gir makt til å bestemme over menneskers liv, sånn som barnevernet har, så kan slik makt bli misbrukt og brukes feil og at slike situasjoner vil kunne få mange konsekvenser. Det er alvorlig hvis en griper feil inn i familielivet til mennesker og tar grep som ikke er bra for unger.

Hun mener videre at det er mange grunner til at det er blitt som det er og at det ikke er blitt slik det opprinnelig var tenkt å bli. Barnevernet ble jo laget for at myndighetene skulle hjelpe familiene til å ta bedre vare på ungene sine, som et hjelpesystem. Og så vil man i et slik system av og til se at her er det ikke hjelp som må til. Her må barnet ut av den situasjonen. Her er det så dårlige forhold. Det kan være feks vold, rus osv. Så her må det gripes inn, men det er unntaksvis. Hovedoppgaven har vært å hjelpe foreldre til å ta seg bedre av barna sine og gi dem støtte og avlastning.

Og så har dette fått lov til å utvikle seg av forskjellige grunner og blitt et system hvor en istedenfor å hjelpe foreldrene, opptrer som en slags offentlig kontrollør, foreldrekontrollører, hvor man går inn og ser om du har den riktige blikk-kontakten, om du håndterer barnet riktig osv. Og så har man fått disse sakkyndige ved sin side som går inn og sjekker om foreldrene er egnet eller ikke.

I stedet for å være et hjelpesystem som kommer og hjelper deg når du trenger det, er dette systemet blitt et skremsel som man er redd for, sier hun.

Videre forteller hun at istedenfor å lære av feil, så går barnevernet i forsvar når det stilles kritikk.

Thune forteller så om hvordan hun kom borti norske barnevernssaker som var kritikkverdig behandlet av Norske myndigheter. Hun forteller også at skandinaviske land har en ideologi om at samfunnet, altså staten skal ta seg av barn i stedet for å hjelpe, samarbeide og støtte opp om familier som trenger hjelp og at det var Svenske saker som hun først fikk kontakt med i EMD. Sverige ble dømt i mange saker. Så kom det en norsk sak på nitti-tallet hvor Norge ble dømt.

Thune forteller også hva hun drev med før hun kom til EMD, og hvordan hun endte opp dit som eneste kvinne.

Å bli behandlet med respekt av barnevernet, uansett hvilke problemer man har, er det viktigste utfordringen sett ifra EMD sin side, forteller hun. Hadde man fått til det i alle barnevernssaker, hadde mye vært gjort, konkretiserer hun.

Dette kan du høre om og masse mer fra menneskerettighetseksperten i videoen under.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*