Mor får ikke barn tilbake, men får mer samvær

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2014-153189

Instans Borgarting lagmannsrett – Dom
Dato 2015-04-28
Publisert LB-2014-153189
Stikkord Barnevern. Opphevelse av omsorgsovertakelse. Barnevernloven § 4-21 første ledd
Sammendrag Saken gjaldt krav om oppheving av omsorgsovertakelse og tilbakeføring til mor av en 6 år gammel gutt. Mor hadde gjennomført en vellykket rehabilitering for alvorlige rusproblemer og var i jobb. Gutten hadde bodd i fosterhjem hos tante og onkel fra han var 2 1/2 år gammel. Det var overveiende sannsynlig at moren kunne gi gutten forsvarlig omsorg. Etter en konkret vurdering mente lagmannsretten at gutten ville få alvorlige problemer ved en tilbakeføring. Det ble blant annet lagt vekt på at gutten ble vurdert å være sårbar. Han hadde vært plassert lenge i fosterhjemmet og hadde knyttet seg til fosterforeldrene. Samværet med moren ble utvidet.
Henvisninger: Barnevernloven (1992) §4-21
Saksgang Fredrikstad tingrett TFRED-2014-49664 – Borgarting lagmannsrett LB-2014-153189 (14-153189ASD-BORG/03). Anke til Høyesterett ikke tillatt fremmet, HR-2015-1441-U.
Om rettskraft
Parter A (advokat Heidi Amlie Grindem) mot X kommune (advokat Ellen Christine Riege).
Forfatter Lagdommer Svein Kristensen, konstituert lagdommer Mats Wilhelm Ruland, tilkalt dommer, tingrettsdommer Axel Slettebøe. Meddommere: lærer Anne-Berit Liudalen, psykiater Pål Abrahamsen.
Henvisninger i teksten Grunnlova (1814) §104 | Barnevernloven (1992) §4-1, §4-16, §4-19 | Menneskerettsloven (1999) BKN A3 |Tvisteloven (2005) §36-5

Saken gjelder krav om opphevelse av omsorgsovertakelse og tilbakeføring av en seks år gammel gutt til biologisk mor, jf.barnevernloven § 4-21. Videre gjelder saken spørsmål om omfang av samvær mellom gutten og mor.

Sakens bakgrunn

Innledningsvis presenteres sakens hovedpersoner.

Barnet saken gjelder, B (heretter B), er født 0.0.2008. B har siden 6. oktober 2010 bodd i fosterhjem hos sin tante og onkel, C og D, i X. Han går i første klasse ved [skole1] skole i X.

B sin mor, A, er født 0.0.1976. Hun bor i dag i Skien og er for tiden i fødselspermisjon fra sin jobb som lærer ved [skole2] skole i Skien.

B sin far, E, er født 0.0.1963. Han soner for tiden en dom på 14 års fengsel for narkotikalovbrudd i Halden fengsel. Han er bror til D, som er B sin fosterfar.

Lagmannsretten vil i det følgende gi en sammenfattende fremstilling av sakens faktum. Saksfremstillingen vil i hovedsak konsentrere seg om mor og B.

A vokste opp med sin mor, far og tre søsken i Gausdal. Hennes foreldre ble skilt i 1994, og hun ble boende sammen med sin mor. As far hadde rusproblemer, og hun ble introdusert for narkotiske stoffer av faren. Hun er beskrevet som ressurssterkt, skoleflink og musikalsk, og opptrådte under åpningsseremonien under OL på Lillehammer.

Mor har opp gjennom årene hatt en rekke store utfordringer i livet. Hun var alt i tenårene involvert i episoder og problemer knyttet rus. Hun ble også utsatt for seksuelle overgrep fra en bekjent av faren. Etter at hun ble voksen, bodde hun en periode i Oslo. Hun ble da voldtatt av to menn. Hun har senere hatt flere selvmordsforsøk. Videre har det vært hyppige kjærestebytter, der noen har vært voldelige og noen har ruset seg. Mor har også flyttet mye. Til tross for disse utfordringene har hun utdannet seg til lærer ved Høgskulen i Volda. Etter hvert ruset mor seg stadig mer, primært på amfetamin.

I 2004 fikk mor sønnen F med en afrikansk mann. Fs far var rusmisbruker og voldelig mot mor. F har bodd i fosterhjem hos sin mormor på Averøya i Møre og Romsdal siden han var seks måneder gammel. A ser for seg at han skal fortsette å bo der.

Mor og far møtte hverandre i januar/februar 2007. På dette tidspunktet hadde begge rusproblemer. Da mor ble gravid med B, sluttet hun å ruse seg, og var rusfri en lengre periode. Far ble varetektsfengslet i juni 2009, og mor og B bodde noen måneder hos C og D. Mor kontaktet barnevernstjenesten i X høsten 2009. Barnevernstjenesten iverksatte undersøkelsessak, og det ble fattet vedtak om råd og veiledning, samt at B fikk tilbud om besøkshjem og barnehageplass. Det er noe sprikende opplysninger om når mor begynte å ruse seg igjen. Imidlertid er det uomtvistet at mor fikk rusproblemer fra sommeren 2010, og at rusmisbruket eskalerte høsten 2010.

Den 5. oktober 2010 skulle mor og B besøke familien på hytta i Alvdal. Mor og B kom imidlertid ikke som planlagt. Mormor, G, kontaktet politiet den 6. oktober 2010, da hun fryktet at mor ruset seg mens hun var sammen med B. Mor og B ble samme natt funnet av barnevernsvakten i en leilighet som tilhørte en venninne av mor. Leiligheten var kaotisk og skitten, og flere typer brukerutstyr for narkotika lå fremme. B og mor lå og sov da barnevernsvakten kom. Mor var ruset, ustelt og skitten. B hadde verken sokker eller sko og var skitten under beina. Barnevernsvakten tok med seg B, da hans omsorgssituasjon ble vurdert å ikke være tilstrekkelig.

Barnevernstjenesten i X fattet akuttvedtak samme dag, der det ble besluttet at B skulle plasseres i beredskapshjem hos sin tante og onkel, C og D. Barnevernstjenesten fremmet deretter begjæring om omsorgsovertakelse. Den 11. februar 2011 besluttet Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Østfold at barnevernstjenesten i X kommune skulle overta omsorgen for B, og at han skulle plasseres i fosterhjem. Samværsomfanget mellom mor og B ble fastsatt til seks ganger pr år á tre timer, mens far og B skulle ha samvær fire ganger pr år á to timer.

Dette samværet har i all hovedsak vært gjennomført helt siden omsorgsovertakelsen, med noen få unntak. Samværene med både mor og far har gjennomgående vært meget positive. Både mor og far har vist god samværskompetanse og ivaretatt B sine behov.

Etter fylkesnemndas avgjørelse tok både mor og far ut stevning for Moss tingrett med krav om at samværene måtte økes. Kort tid før hovedforhandlingen ble saken trukket, og den ble hevet ved kjennelse av 23. mai 2012.

Mor ble varetektsfengslet i juni 2011. Ved Oslo tingretts dom av 5. oktober 2011 ble hun dømt til fengsel i ett år for blant annet bilbrukstyveri, narkotikalovbrudd, grovt tyveri, bedrageri og vegtrafikklovbrudd.

Den 15. oktober ble fostermor kontaktet av politiet og gjort oppmerksom på at det forelå trusler mot far og B. Truslene var fremsatt av et amfetaminmiljø, og politiet tok truslene alvorlig. Av denne grunn sykmeldte fosterforeldrene seg og reiste til et landsted der de tilbrakte en uke. Det ble senere avklart at en medsiktet av far hadde fremsatt truslene for å presse han.

Met siste del av dommen ved Z. Z er en ideell organisasjon som tilbyr behandling og oppfølging for alvorlig rusavhengige. Etter endt soning fortsatte hun rusbehandlingen ved Z, og hun oppholdt seg der i perioden mars 2012 – mars 2013. Under oppholdet på Z hadde mor to «sprekker» på henholdsvis amfetamin og alkohol. Det foreligger ingen opplysninger om at hun har ruset seg etter at behandlingen ved Z ble avsluttet.

Under oppholdet på Z tok mor selv initiativ til å få arbeid ved [skole2] skole i Z. Hun hadde først praksisplass som frivillig lærer i skoleåret 2012/2013. Fra våren 2013 har hun jobbet som vikarlærer ved skolen i full stillingen. Skolen har gitt mor de beste skussmål og ønsker å tilby henne fast stilling.

Den 29. oktober 2013 fremmet barnevernstjenesten i X kommune sak for fylkesnemnda med bakgrunn i mors ønske om opphevelse av omsorgen/tilbakeføring av B. Den 18. februar 2014 fattet fylkesnemnda vedtak om at omsorgsovertakelsen skulle oppheves, og B skulle tilbakeføres til mor. Vedtaket ble avsagt under dissens. Fylkesnemndas flertall, det fagkyndige medlemmet og det alminnelige medlemmet, mente at det var overveiende sannsynlig at mor kunne gi B forsvarlig omsorg, og at det var liten risiko for at tilbakeføringen ville medføre alvorlige problemer for B. Fylkesnemndas mindretall, nemndslederen, mente det var overveiende sannsynlig at mor ikke kunne gi B tilfredsstillende omsorg, og at en tilbakeføring kunne medføre alvorlige problemer for B.

På bakgrunn av fylkesnemndas avgjørelse besluttet barnevernstjenesten å iverksette månedlige samvær mellom B og mor.

Barnevernstjenesten brakte saken inn for Fredrikstad tingrett. Tingretten oppnevnte psykologspesialist Målfrid Kvam som sakkyndig, og Kvam avga en sakkyndig rapport datert 3. juni 2014. 

Fredrikstad tingrett avsa 5. august 2014 dom med slik domsslutning:

1. Vedtak av 18. februar 2014 fra Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker, Østfold, oppheves.
2. As krav om tilbakeføring av omsorgen for B tas ikke til følge.
3. B skal ha samvær med A fire ganger i året av tre timer hver gang.
4. Barneverntjenesten gis adgang til å føre tilsyn under samværene. 

Tingretten var enig med fylkesnemndas mindretall, og mente det var overveiende sannsynlig at mor ikke kunne gi B tilfredsstillende omsorg, og at en tilbakeføring kunne medføre alvorlige problemer for B. Tingrettens dom var enstemmig.

For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.

I november 2014 fødte mor datteren H. De bor i dag i en sokkelleilighet på Gulset i Z. Mor er for tiden hjemmeværende i fødselspermisjon med datteren. Barnevernstjenesten har ikke iverksatt noen tiltak mot mor og H, og det er ikke uttrykt noen bekymring for Hs omsorgssituasjon.

Mor har anket tingrettsdommen til Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten oppnevnte psykologspesialist Hans Moen som sakkyndig. Moen avga sin rapport 25. mars 2015. Ankeforhandling er holdt 15. – 17. april 2015 i Borgarting lagmannsretts hus. Mor møtte sammen med sin prosessfullmektig og avga forklaring. Far fulgte forhandlingene og avga forklaring via videolink, mens hans prosessfullmektig møtte for lagmannsretten. Torunn Anita Hansen møtte som partsrepresentant for X kommune etter fremlagt fullmakt, sammen med kommunens prosessfullmektig. Den sakkyndige fulgte forhandlingene og avga forklaring. For øvrig ble det avhørt 12 vitner. Om bevisføringen vises til rettsboken.

Den ankende part, A, har i hovedtrekk anført:

Lagmannsrettens avgjørelse skal bygge på hva som er til barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1.

Det biologiske prinsippet er førende, og utgangspunktet er at en omsorgsovertakelse er midlertidig. Et vedtak om omsorgsovertakelse skal oppheves når foreldrene kan ivareta omsorgen for barnet.

Barnevernstjenesten har ikke oppfylt plikten til oppfølging av mor etter barnevernloven § 4-16. Barnevernstjenesten har vist liten interesse for mors rehabilitering og fremgang. Dette illustreres ved at det kun har vært praktisert minimumssamvær. Z har bekreftet at dialogen med barnevernstjenesten har vært vanskelig. B har ikke kunnet besøke mor i Z. Fylkesnemndas mindretall har også gitt uttrykk for at oppfølgingen av mor har vært mangelfull. Dette er årsaken til mors «sinne» mot barnevernstjenesten. Barnevernstjenesten har gitt mor beskjed om at hun måtte være rusfri i minst 2 år. Situasjonen blir vanskelig for mor når hun har vært rusfri i tre år uten at det gjøres noen endringer.

Det er til B sitt beste å flytte hjem til mor. Vurderingen er konkret og skal ta utgangspunkt i dagens situasjon. Fylkesnemnda kom til at en tilbakeføring til mor var til B sitt beste.

Ved tingrettsbehandlingen forelå det en usikkerhet hvorvidt om B hadde særlige behov. Dette er avklart i dag. Skolen beskriver B som en helt vanlig gutt, og dette bekreftes av fostermor. Usikkerhet rundt mors graviditet er heller ikke noe problem.

Det er overveiende sannsynlig at mor er i stand til å gi B forsvarlig omsorg. Hun har god omsorgskompetanse, og hun kan gi han god materiell og praktisk omsorg. Mor har også god sosial omsorgsevne og kan yte god kognitiv omsorg. Lagmannsretten kan legge Moens beskrivelse av B til grunn. B er sårbar fordi han har med seg en historie. Denne sårbarheten/utfordringene preger ikke hverdagen til B.

Lagmannsretten må også se på tilknytningen mellom B og mor. Det første vedtaket fra fylkesnemnda illustrerer at B og mor har en sterk tilknytning. Det ble lagt til grunn at B var et velutviklet barn. Dette underbygges av Moens rapport, og han har lagt til grunn at B sannsynligvis etablerte en adekvat tilknytning til mor frem til han var rundt 1 ½ år. Moen ga i sin forklaring uttrykk for at tilknytningen som etableres mellom barn og forelder det første leveåret er særlig viktig. Mor begynte ikke å ruse seg før sommeren 2010. Det var da en god og trygg tilknytning mellom mor og B, men situasjonen etter sommeren 2010 var ikke grei.

Mors personlige egenskaper viser at hun kan gi B forsvarlig omsorg, jf. barnevernloven § 4-21 første ledd første punktum. Vitnene har beskrevet at hun er godt likt, og at hun i jobben følger opp barn med spesielle behov. Mor kan gi B den omsorgen han har behov for, og hun er bedre rustet enn mange andre.

Det er ikke sannsynlig at en tilbakeføring kan føre til alvorlige problemer for B, jf. barnevernloven § 4-21 første ledd andre punktum. Det skal ikke skje en tilbakeføring der det er en reell fare for skadevirkninger av betydning. Det må være tale om alvorlige problemer. B har hatt det godt i fosterhjemmet. A er imidlertid hans biologiske mor. En tilbakeføring vil kunne medføre frustrasjon og sinne hos B, men dette vil være i en overgangsfase. Mor klarer å mestre disse problemene og vil kontakte nødvendige hjelpeinstanser ved behov.

B er skolemoden og har ingen spesielle behov. Moen vurderte at B ikke har behov for henvisning til BUP eller PPT. Han er fortsatt et lite barn og har ikke etablert noen varig tilknytning til fosterhjemmet. Fritidsaktiviteter kan følges opp i Z også. En tilbakeføring vil ikke medføre et totalt brudd med fosterhjemmet. Fosterforeldrene har gitt uttrykk for at de vil støtte opp om B. Alle ønsker å opprettholde kontakten. En tilbakeføring vil også medføre en fordel for B, ved at han ikke vil være et fosterbarn.

Lagmannsretten må også ta hensyn til B sine behov og ønsker. B har en lengsel etter moren på grunn av den gode tilknytningen de har. Ved en tilbakeføring vil han få muligheten til å vokse opp med sin lillesøster. Det fremgår av Moens rapport at B har gitt uttrykk for at han både ønsker å bo hos mor og hos fosterforeldrene. Det biologiske prinsippet tilsier at søskenkontakt med lillesøsteren og storebroren F er viktig. B er ikke avvisende til å flytte til mor.

Dersom lagmannsretten kommer til at omsorgsovertakelsen ikke skal oppheves, anfører mor subsidiært at samværet må økes. Lagmannsretten må foreta en konkret vurdering der det legges stor vekt på Moens sakkyndige rapport. Fastsettelse av samvær er en begrensning i en rettighet. Samværet bør utvides med overnattingssamvær og til skoleferier. Ved vurderingen kan lagmannsretten legge til grunn at B er mer robust enn hva som tidligere har vært antatt. Under enhver omstendighet er mor positiv til at tilsyn under samvær bortfaller. 

Det er nedlagt slik påstand:

Prinsipalt:

1. Omsorgsovertakelsen oppheves og omsorgen tilbakeføres til A.

Subsidiært:

2. Samvær mellom A og B fastsettes etter rettens skjønn.

Ankemotparten, X kommune, har i hovedtrekk anført:

Hensynet til barnets beste skal være utslagsgivende. Barnevernstjenesten mener en tilbakeføring av B til mor ikke vil være til hans beste. Barnevernstjenesten tror ikke B vil tåle en slik flytting.

Mor har omsorgsevne. Vurderingen er imidlertid fremtidsrettet, og det er vanskelig å mene noe sikkert om fremtiden. Mor har levd i en vanskelig livssituasjon i mange år, og hennes sårbarhet og skade er til stede. Lagmannsretten må ta i betraktning at kun ca. 1/3 av de som gjennomfører behandling for rusproblemer blir rusfri. Barnevernstjenesten er bekymret når mor ikke tar helt avstand fra å drikke alkohol, til tross for hennes tidligere rusmisbruk. Dette må sees i sammenheng med hvor mye som står på spill for henne. Mor har også tidligere i livet hatt gode perioder, for så å «sprekke». Barnevernstjenesten er bekymret for om mor vil holde motivasjonen oppe til å holde seg rusfri, og om hun vil be om hjelp ved behov.

Selv om mor har vært til behandling, tok hun imot mindre behandling enn hva som ble anbefalt. Barnevernstjenesten mener rammene rundt mors liv er usikre. Det vises til at hun nå kanskje skal være hjemmeværende i ett år til.

B har et spesielt behov for kontinuitet. Dette behovet kan bare fosterforeldrene dekke, da det er hos dem han har sin tilknytning. B bærer på en sårbarhet som følge av bruddet med mor. Han er oppmerksomhetskrevende, og oppgaven kan bli for stor for mor. Mor vil ikke klare å møte hans emosjonelle behov. Videre er det ikke sikkert at B vil profittere på ikke å være det minste barnet.

Fosterforeldrene er hans psykologiske foreldre, og barnevernstjenesten mener mor ikke kan gi B tilstrekkelig emosjonell oppfølgning. Det er ikke overveiende sannsynlig at mor kan gi B forsvarlig omsorg.

Lagmannsretten må vurdere B sin tilknytning til fosterhjemmet. B er et lite barn, som hele tiden er i utvikling og endring. Dette illustreres ved at han fremstår som mer trygg i år enn i fjor. Han har vært heldig som har kommet til en kjent familie. B har hele tiden vært «ønsket» i fosterhjemmet, og de har gode forutsetninger for å hjelpe han. Likevel strever B med å finne sin plass etter mange år. Selv om han har hatt en positiv utvikling, er han fortsatt et barn med særlige behov. Hans gode hverdagsfungering er skjør, og han tåler endringer dårlig. I fosterhjemmet blir han møtt og trygget av fosterforeldrene.

B er observert som flyktig og urolig i samvær, og han har vist en tendens til å være ukritisk overfor fremmede. Han har videre hatt store reaksjoner på små ting/hendelser. B har knyttet seg til fosterforeldrene og miljøet rundt, og han vil ikke tåle et brudd. En tilbakeføring vil medføre alvorlige problemer for B, som ikke er av forbigående art.

Ved fastsettelsen av samvær må lagmannsretten legge til grunn at plasseringen er langvarig og vil vare ut oppveksten. Omfanget av samværet må være til B sitt beste, og den totale samværsbelastningen må tas i betraktning. Lagmannsretten skal fastsette et minimumssamvær. Barnevernstjenesten mener at overnattingssamvær på det nåværende tidspunkt er for utrygt, og det er vanskelig å vite når B faktisk er «klar» for dette. Minimumssamværet bør derfor fastsettes til 4 ganger pr år á 3 timer. Samværet lagmannsretten fastsetter bør ikke være for rigid og eksplisitt utformet. Det er ikke lenger grunnlag for tilsyn under samværene.

Det er nedlagt slik påstand:

1. Det skal ikke være tilsyn under samvær. For øvrig forkastes anken.

Privat part, E, har i hovedtrekk anført:

En tilbakeføring av omsorgen til mor er ikke til B sitt beste. En tilbakeføring er risikofylt.

Når det gjelder mors omsorgsevne, har hun god kontroll på livet i dag, noe far er glad for. Det avgjørende må likevel være B sitt behov.

Lagmannsretten må legge Moens sakkyndige vurdering til grunn. Moen har gitt uttrykk for at samvær mellom mor og B er til beste for han, men at en flytting vil reise helt andre utfordringer. B vil være krevende. Moen har også gitt uttrykk for at B vil være en adekvat utviklet gutt, forutsatt at han får vokse opp i fosterhjemmet. B har også et behov for å bli sett, noe som blir utfordrende når mor har et nytt barn. Oppgaven med å få tilbakeført B vil bli for stor for mor, som er i en rehabiliteringsprosess og alene med et lite barn.

B sin tilknytning til fosterhjemmet må få avgjørende betydning. Det vil være opprivende for han dersom han tas bort fra fosterhjemmet. B har en relasjonell sårbarhet. Fosterforeldrene er hans primære omsorgspersoner og hans mamma og pappa. Han har i tillegg en biologisk mamma og pappa. Det vil gå bra med han dersom han ikke opplever nye brudd. En tilbakeføring til mor vil på ingen måte være til beste for B, og trolig vil han få alvorlige problemer.

Samværene bør økes, og ikke gjennomføres på en så rigid måte som tidligere.

Det er nedlagt slik påstand:

1. Anken forkastes hva gjelder kravet tilbakeføring av B, for øvrig fastsettes samvær med mor etter rettens skjønn. 

 

Lagmannsretten bemerker:

Innledning

Lagmannsretten har kommet til samme resultat som tingretten når det gjelder spørsmålet om tilbakeføring, men på et annet grunnlag. Lagmannsretten mener det er overveiende sannsynlig at A kan gi B forsvarlig omsorg, jf. barnevernloven § 4-21 første ledd første punktum. Imidlertid mener lagmannsretten at B har fått en slik tilknytning til fosterforeldrene og miljøet der, at en tilbakeføring kan føre til alvorlige problemer for han, jf. barnevernloven § 4-21 første ledd andre punktum. Lagmannsretten finner videre at samværet mellom B og mor skal utvides.

Spørsmålet om oppheving av vedtaket om omsorgsovertakelse.

Oppheving av vedtaket om omsorgsovertakelse reguleres i barnevernloven § 4-21 første ledd første punktum. Etter denne bestemmelsen kan et vedtak om omsorgsovertakelse oppheves dersom det er overveiende sannsynlig at foreldrene kan gi barnet forsvarlig omsorg. I lovens formulering «overveiende sannsynlig» ligger et skjerpet beviskrav, jf. Ot.prp.nr.69 (2008-2009) side 25. Det nærmere innholdet i bestemmelsen er utdypet i Ot.prp.nr.69 (2008-2009) punkt 3.1 side 19 under punktet «Gjeldende rett» der det står:

Utvalget har i utkastet til lovtekst (se § 6-22) valgt å ta utgangspunkt i at vedtak om ansvarsovertakelse skal oppheves når foreldrene vil kunne gi barnet forsvarlig omsorg. Avgjørelsen skal likevel ikke oppheves dersom barnet har fått slik tilknytning til mennesker og miljø hvor det er, at det etter en samlet vurdering kan føre til alvorlige problemer for barnet om det flyttes.

Grunnvilkåret etter dette utkastet er at foreldrene må være i stand til å gi barnet et alminnelig godt hjem. Det må legges vekt på om situasjonen antas å bli stabil. Er barnet særlig hjelpetrengende, må det vurderes om foreldrene vil kunne mestre en slik særlig utfordring. De problemer som generelt oppstår når barn skal flyttes, må trekkes inn i vurderingen, og særlig hvis barnet har spesielle problemer må det vurderes om foreldrene vil mestre situasjonen.

I den siste av de høyesterettsdommer som er referert foran, er det lagt til grunn som lovens utgangspunkt i dag at barn bør vokse opp hos sine biologiske foreldre. Etter utvalgets oppfatning bør en holde fast ved dette utgangspunkt. Det ligger i vår samfunnsordning at foreldrene oppdrar sine egne barn. Tilknytning til de biologiske foreldre er i seg selv en ressurs for barnet. Den omstendighet at foreldrene en gang har vært i en situasjon hvor de ikke maktet sin oppgave, skal ikke i seg selv diskvalifisere dem på lengre sikt. I den konkrete sak må vurderes om en overvekt av momenter taler for at vedtak om ansvarsovertakelse ikke oppheves…»

Når det gjelder grunnvilkåret i § 4-21 første ledd første punktum om at foreldrene kan gi barnet forsvarlig omsorg, skal det ved vurderingen både ses hen til om foreldrene kan ivareta de ytre rammene for forsvarlig omsorg, slik som bolig, klær, hygiene og nødvendig oppfølging i forhold til skole og fritid, samt om foreldrene kan ivareta barnets behov for følelsesmessig kontakt og trygghet. Det skal foretas både en nåtids- og en framtidsvurdering. Hva som anses som forsvarlig omsorg, må vurderes i hvert enkelt tilfelle ut i fra hva det enkelte barn har behov for. Der barnet har særlig hjelpebehov vil det derfor kunne være slik at alminnelig god omsorgsevne ikke er tilstrekkelig. Det skal imidlertid ved vurderingen tas hensyn til om de behov barnet ikke kan få ivaretatt av foreldrene er av en slik art at de kan avhjelpes ved tiltak i hjemmet, og om foreldrene i så fall vil nyttiggjøre seg slike. Dette følger av det mildeste inngreps prinsipp, som er et av de prinsipper barnevernloven bygger på, og av rettspraksis.

I barnevernloven § 4-21 første ledd andre punktum oppstilles det et tilleggskrav, ved at tilbakeføring ikke skal skje dersom «barnet har fått slikt tilknytning til mennesker og miljø der det er, at det etter en samlet vurdering kan føre til alvorlige problemer for barnet om det blir flyttet».

Lagmannsretten skal legge avgjørende vekt på hva som er til barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1. Det samme prinsippet følger avgrunnloven § 104 andre ledd og FNs barnekonvensjon artikkel 3.

Lagmannsretten har kompetanse til å prøve alle sider ved fylkesnemndas vedtak, og er ikke bundet av partens påstander og påstandsgrunnlag, jf. tvisteloven § 36-5 tredje ledd. Lagmannsrettens vurdering skal basere seg på forholdene på domstidspunktet.

Den første problemstillingen lagmannsretten må ta stilling til er om det er overveiende sannsynlig at mor kan gi B forsvarlig omsorg, og om dette kan antas å være en varig situasjon. Dette spørsmålet står i en noe annen bevismessig stilling for lagmannsretten enn for tingretten. Som alt nevnt ovenfor, mener lagmannsretten at dette grunnvilkåret er oppfylt.

Det avgjørende for denne vurderingen er om mor har tilstrekkelig omsorgskompetanse til å ivareta B sitt omsorgsbehov, jf. Rt-1997-170 der førstvoterende uttaler på side 175:

Lovens uttrykk «forsvarlig omsorg» må relateres til de utfordringer omsorgen i det konkrete tilfelle reiser – hvor omsorgskrevende barnet er.

Det er på det rene at B var utsatt for grov omsorgssvikt på tidspunktet for omsorgsovertakelsen i 2010. Opplysningene om mors rusmisbruk og forfatningen B var i da barnevernsvakten hentet han i Oslo, illustrerer med tydelighet dette. Fosterforeldrenes beskrivelse av B når han kom til dem, samt deres og barnehagens beskrivelse av B sin atferd, tilsier at omsorgssvikten må ha vart over lengre tid.

Den rettsoppnevnte sakkyndige for tingretten, psykologspesialist Målfrid Kvam, har i sin erklæring av 3. juni 2014 i punkt 6.2 «Vurdering av mors evne til å gi barnet forsvarlig omsorg både på kort og lang sikt» gitt uttrykk for:

Det er dokumentert at mor har vist god omsorgskompetanse når hun er rusfri, og at hun har gitt B god omsorg i hans første 1 ½ leveår. Det er også dokumentert at mor har utøvd grov omsorgssvikt overfor gutten og seg selv fra gutten var 1 ½ til 2 ½ år, noe som har skapt både utrygghet og forvirring hos gutten.

Mor har levert urinprøver fra slutten av 2013, og de to første prøvene i januar -14 var for tynne til at resultatet var gyldig. Det er et faktum at mor har hatt et mangeårig rusbruk, med «rene» perioder, fra hun var ganske ung. Det vil bestandig være fare for «sprekk» og tilbakefall etter gjennomført behandling, men risikoen minker til lengre tid som går siden siste rusperiode. Man regner ofte med et tidsperspektiv fra 2 til 5 år etter avsluttet behandling. For mors del er det nå gått 1 år siden avsluttet oppfølging fra Z (tiltaksperioden fra Z varte ut skoleåret 2012/2013). Først fra høst – 13 har mor vært i en vanlig arbeidssammenheng.

Det er et risikomoment ved mors forhold til «vanlig» alkoholbruk. I tillegg mener jeg at det er bekymringsfullt at mor ikke ser behovet for oppfølging fra DPS. Aktuelt i dag er også at mor venter et nytt barn nov – 14. Ved tilbakeføring av B, vil mor få svært store omsorgsoppgaver, både med en utrygg, relasjonsskadet 6-åring ved skolestart, tilpasning til nytt miljø, nye mennesker og ukjente barn; og i forhold til et spebarn.

Mor har heller ikke en medvoksen i sitt liv som kan gi støtte og bidra i hverdagen, etter det opplyste.

Det er dokumentert at mor har vist god samværskompetanse. Dette er ikke direkte overførbart til omsorgskompetanse, fordi daglig omsorg krever større evne til utholdenhet, til tålmodighet, og til god evne til stabil egenregulering av affekter og impulser.

Mor har fått diagnosen ADHD på Z. Det vi vet, er at impulstrykk, tankekjør og affektkontroll er svært utfordrende i dagliglivet når en ikke har hjelp av medisiner. På grunn av graviditet må mor klare seg en lengre periode uten ADHD medisiner. Diagnosen ADHD i seg selv er ikke til hinder for å kunne gi en god nok omsorg for et barn med vanlig omsorgsbehov.

Når det gjelder B, er han et barn med spesielle behov for trygghet, stabilitet og vern mot forandringer i sitt liv. Han bør ikke oppleve et nytt relasjonsbrudd til sine stabile tilknytningspersoner. Han er så heldig at han bor sammen med voksne omsorgspersoner som han alltid har kjent og alltid har vært trygg i forhold til.

Jeg stiller meg tvilende til om mor, med sin sårbarhet og sine egne store utfordringer, vil klare å gi B den vedvarende emosjonelle utviklingsstøtten han er i behov for både på kort og lang sikt. Trolig er dette en altfor stor oppgave for ett menneske. I fosterhjemmet er det to voksne til å dele på arbeidet. Mor forutsetter også at onkel og tante vil kunne opprettholde sin relasjon til B ved tilbakeføring til henne. Avstanden mellom X og Z er stor for de voksne. Den vil utgjøre et alvorlig hinder for forutsigbar og hyppig kontakt.

I tillegg vil B, ved en flytting tilbake til mor, oppleve hele miljøet som nytt. Han vil ikke ha godt av, trolig ikke tåle, så omfattende forandringer i fysisk miljø, til ukjent barnegruppe og bare ukjente voksne.

Kvam har uttalt følgende om B sine behov og utfordringer:

Slik jeg oppfatter B ut fra egenobservasjon og beskrivelse fra fosterforeldre, barnehage og foreldre, er dette en utrygg gutt med særskilt behov for emosjonell trygging. Han har en dyptliggende utrygghet i seg i forhold til sin mor, som utsatte han for grov omsorgssvikt fra han var i hvert fall halvannet til to og et halvt år. Det er fosterforeldrene som er hans trygghetspersoner nå. Gutten fremstår og beskrives i dag som sårbar, skjør og med ekstraordinære behov for stabilitet, forutsigbarhet og ro i sine oppvekstbetingelser, og har til dels sterke reaksjoner på endringer i rutiner og samværsfrekvensen med sin mor. Hans utrygghet og usikkerhet har økt i alarmerende grad etter fylkesnemndsvedtaket om at han skal flytte til sin mor, og etter økning av samværshyppighet med sin mor fra mars/april dette år.

Gutten har, etter beskrivelse, vært i en god tilknytningsprosess til sitt fosterhjem frem til fylkesnemndsvedtaket. Men nå beskrives at hans modning og utvikling holder på å stagnere, og han viser økt emosjonell labilitet både i barnehage og i fosterhjem. Gutten har behov for ro, for terapi. Brudd med fosterforeldrene nå vil kunne føre til alvorlig skade for guttens videre personlighetsutvikling, i og med at hans dype indre utrygghet er blitt aktivert.

Slik jeg vurderer aktuell situasjon, har gutten nå fått slik tilknytning til sitt fosterhjem at et brudd vil kunne føre til alvorlig skadevirkning på hans videre personlighetsmessige utvikling. Jeg vurderer videre at økningen av samværshyppigheten setter guttens indre begynnende emosjonelle balanse ute av spill, og fører til risiko for uopprettelig skade i guttens dype trygghetssystem, i og med at gutten reagerer med full emosjonelle og full kroppslig alarmberedskap. Guttens behov for stabilitet, trygghet og forutsigbarhet er ikke tilstrekkelig ivaretatt i dag.

Den barnesakkyndige kommisjon hadde følgende merknad til Kvams rapport:

Kommisjonen savner en grundigere redegjørelse for punkt to i mandatet («vurder mors evne til å gi barnet forsvarlig omsorg både på kort og lang sikt»). Dette punktet er noe mangelfullt besvart. Den sakkyndige har i liten grad utredet mor, både ved samtaler og kliniske vurderinger av henne, og det er snakket med få komparenter vedrørende mor.

Den sakkyndige bes om å bidra til opplysning av nevnte forhold gjennom utdypende forklaring under rettsmøtet. 

Den rettsoppnevnte sakkyndige for lagmannsretten, psykologspesialist Hans Moen, skriver i sin erklæring i punkt 6 «Vurderinger» på side 17:

Mor bor i en relativt liten, men grei sokkelleilighet i et etablert boligområde på Gulset utenfor Z. Med eventuelt ansvar for to barn kan leiligheten på 50 m2 fremstå som noe liten, men den inneholder 2 soverom og er ellers praktisk innredet. Under den sakkyndiges besøk i hjemmet har den fremstått ordnet og ren, og det foreligger heller ingen andre opplysninger i saken som skulle tilsi at dette er et tema av betydning. A er i jobb, og ut fra signalene fra rektor på skolen, så tyder det på at hun har en relativt trygg inntekt i tiden fremover selv stillingen hennes ikke er fast … For den sakkyndige tilsier det ovennevnte at mor har tilstrekkelig ressurser til å kunne yte god materiell og praktisk omsorg.

Mor virker å ha relativt nær kontakt med sin mor, som også er fostermor til hennes eldste barn, og sine to brødre. Disse har imidlertid i liten grad hatt kontakt med B. Hun har også etablert et vennenettverk som er løsrevet fra hennes tidligere rushistorie, og som således fremstår som ressurssterke. Ut fra de komparenter den sakkyndige har snakket med innehar mor også god støtte i kollegaer og i tidligere behandlingskontakter i Z-systemet. Dette viser etter den sakkyndiges vurdering at mor evner å etablere, og over tid inngå i vennerelasjoner der hun får støtte og hjelp når hun trenger det. I dette ligger også en forventning om at hun vil kunne mestre det å hjelpe egne barn ut i verden, og støtte dem i deres sosiale etableringer. I den sammenheng er det også positivt at hun selv har interesser innen musikk og dans. Den sakkyndige vurderer at mor ut fra dette har vanlig god sosial omsorgsevne.

B fremstår som et normalbegavet barn som vil ha behov for vanlig oppfølgning og stimulering i forhold til videre kognitiv og intellektuell utvikling. Som utdannet lærer har naturlig nok A gode forutsetninger for å kunne yte dette. Hun virker oppdatert og reflektert rundt mange temaer, og er flink til å ordlegge seg. I vanlig lek og samspill har hun av andre blitt beskrevet som engasjert og deltakende, og dette er også i tråd med den sakkyndiges vurdering. Hun innehar generelt gode samspillsevner, og viste under observasjonen at hun er god på oppmuntring, støtte og dialog. Hun spurte etter leksene til B, og gjennomgikk disse med han på en konstruktiv måte. All informasjon den sakkyndige sitter inne med tyder på at mor generelt har gode forutsetninger for å yte god kognitiv omsorg.

Under samværsobservasjoner fremstod mor som varm og engasjert overfor B. Selv om søsteren H var til stede, var det gjennomgående B som var i fokus for henne. Hun møtte hans ønske om å være fysisk nær på en god måte, og de utvekslet fine ord til hverandre. Den sakkyndige har sjelden sett et barn komme med så tydelige og utilslørte kjærlighetserklæringer til sin mor under denne type samvær som B ga til mor, og mor gjengjeldte dette på en fin måte. Gjennom denne observasjonen, komparentopplysninger og samværsreferater, sammen med hennes formidling i samtaler, mener den sakkyndige at mor har god empati og mentaliseringsevne, selv om hun nok tar noe lett på B sin evne til å omstille seg og takle utfordringene ved eventuelt å skulle bytte omsorgsbase nå. Det generelle inntrykk er at mor har god emosjonell omsorgsevne. 

Moen har i sin rapport i punkt 6 vurdert B sin psykologiske og utviklingsmessige tilstand og behov, herunder om han har spesielle omsorgsbehov. Moen skriver:

B er en gutt med en spesiell historie. Han har opplevd tidlig ustabilitet, belastninger knyttet til begge foreldres rusmisbruk, og skifte i omsorgsbase. Dette i seg selv gjør at han har med seg en ballast som de færreste barn har, og innebærer at det er grunnlag for å si at han har en sårbarhet i seg knyttet til opplevelse av trygghet og stabilitet i relasjoner.

… I lek under observasjoner hjemme og under observasjonen sammen med mor lekte han konsentrert og over lengre tid med det samme, og ikke flyktig slik psykolog Kvam så og tolket som et tegn på angst. Kognitivt og intellektuelt vurderes han å være godt utrustet, og selv om det har fremkommet noen signaler om at han har konsentrasjonsvansker, så er det generelle bildet at dette ikke er å anse som noe mer enn andre på samme alder. I forhold til språk, motorikk og sosial utvikling i.f.t. jevnaldrende, så fremstår han som en aldersadekvat gutt uten spesielle behov, og det er dette den sakkyndige legger til grunn.

… Den forrige sakkyndige i saken (Kvam) mente at B er et relasjonsskadd barn, og at han har et stort terapibehov… Ut fra det totale bilde den sakkyndige har fått av B, så virker det klart å være slik at fostermors beskrivelser av de problemer B viser er de klart mest uttalte. På spørsmål til skolen om de samme temaer, så modifiseres mange ting betydelig, og enkelte ting kjenner de seg ikke igjen i. Barnevernets saksbehandler legger også fostermors beskrivelse til grunn, og da blir det lett til at hele saken får en slagside. Det er på denne bakgrunn at den forrige sakkyndige etter den sakkyndiges vurdering trekker slutningen om at B er relasjonsskadd. U.t. mener det er grunnlag for å nedtone dette betydelig, og heller betegne det som en sårbarhet som det er grunn til å være oppmerksom på. På bakgrunn av sin historie er B en gutt som har et stort behov for å bli sett og bekreftet, og på den måten stiller han visse større krav til omsorgspersonene enn mange andre barn. Det generelle bildet er likevel at B er en relativt velfungerende gutt til tross for sin sårbarhet, og at han ikke er i behov av utredning eller behandling på BUP. B sine behov i tiden fremover er ikke mer spesielle enn at han får stabilitet og ro i sin omsorgssituasjon, og blir sett og fulgt opp av omsorgspersoner han er trygg på. Videre er det å forvente at B i økende grad blir bevisst og opptatt av sin status som fosterbarn. I den sammenheng vil han ha behov for å videreføre sitt kjennskap og sine relasjoner til sine søsken og familie på morssiden.

Den barnesakkyndige kommisjon hadde ingen merknader til Moens rapport.

Lagmannsretten er enig i Moens vurdering. Det bemerkes at de sakkyndige på vesentlige punkter synes enige om mors omsorgsevne, selv om konklusjonene deres er forskjellige.

Mors omsorgsevne i dag kan ikke sammenlignes med omsorgsevnen på omsorgsovertakelsestidspunktet. Tidligere erfaring viser at mor har god omsorgsevne når hun er rusfri. Mor har gode intellektuelle evner og er ressurssterk. Etter at hun fikk behandling for sitt rusproblem, har hun lagt ned en imponerende innsats for å få orden på sin tilværelse. Hun har kommet langt i eget rehabiliteringsarbeid.

Mors arbeidssituasjon virker trygg. Rektor på skolen der mor jobber, I, forklarte for lagmannsretten at skolen vil søke å legge til rette for at hun får fast jobb. Inntil dette er på plass, har hun 100 % stilling som vikarlærer. Skolen gir mor de beste skussmål, hun har ikke fravær, er godt likt av elevene og foresatte og blir beskrevet som en ressurs. Mors bosituasjon er etter det opplyste også god og stabil.

Mor har brutt med sitt tidligere miljø, og etablert seg med nytt nettverk i Z. Dette bekreftes i forklaringene til rektor I og ruskonsulent Hege Høydalen. Mor fremstod som harmonisk og veloverveid, noe som også blir bekreftet av øvrige komparentopplysninger, og de sakkyndiges vurderinger. Mors relasjon med datteren, H, blir av helsesøster Inghild Hegna beskrevet som trygg og god, og det er ingen bekymring knyttet til datterens omsorgssituasjon.

Lagmannsretten kan ikke se at det er særlig grunn til bekymring for at mor vil ha tilbakefall til rus, ut over den generelle faren som alltid foreligger hos tidligere rusmisbrukere. Hun har avlagt urinprøver over en lengre periode, som ikke har gitt utslag på rusmidler. Lagmannsretten legger imidlertid betydelig vekt på at mor er i fast jobb, der hun får gode skussmål. Lagmannsretten tror ikke hun ville evnet dette, samt deltatt i egne fritidsaktiviteter, fulgt opp avtaler og tatt vare på datteren, dersom hun fortsatt ruset seg.

Mor kunne med fordel tatt helt avstand fra alkohol. Samtidig er hun ærlig på dette punkt, noe som gir hennes forklaring troverdighet. Lagmannsretten ser heller ingen grunn til bekymring for at mor har valgt å avslutte behandlingen ved DPS. Lagmannsretten viser her til forklaringen fra Anna Kuhlefelt, som er psykologspesialist ved Z og var mors behandlende psykolog der. Kuhlefelt forklarte at hun ikke var bekymret for at mor hadde avsluttet behandlingen ved DPS, og hun hadde forståelse for mors valg. Heller ikke mors ADHD diagnose synes å påvirke hennes omsorgsevne. Selv om hun ikke lenger bruker medisiner for ADHD, synes ikke dette å ha påvirket hennes situasjon på noe vis. Samlet sett mener lagmannsretten at mors situasjon fremstår som trygg og stabil.

Når det gjelder mors kognitive og emosjonelle omsorgsevne, viser lagmannsretten til Moens rapport som er sitert ovenfor. Lagmannsretten slutter seg til Moens vurdering, som er dekkende for lagmannsrettens syn.

Etter en helhetsvurdering mener lagmannsretten at det er overveiende sannsynlig at mor kan gi B forsvarlig omsorg.

Det andre spørsmålet lagmannsretten må ta stilling til, er om det kan føre til alvorlige problemer for B om han blir flyttet fra fosterforeldrene.

Det står i barnevernloven § 4-21 første ledd andre punktum at vedtak om omsorgsovertakelse ikke skal oppheves «dersom barnet har fått slik tilknytning til mennesker og miljø der det er, at det etter en samlet vurdering kan føre til alvorlige problemer for barnet om det blir flyttet».

Høyesterett har i Rt-1997-170 angitt hva som typisk skal legges vekt på i denne vurderingen:

Vurderingen etter annet punktum av skadevirkningene ved flyttingen, må skje ut fra forventet utvikling i et lengre tidsperspektiv, at det i en overgangsperiode kan oppstå problemer er ikke avgjørende. Ved denne vurderingen må man også ha for øye konsekvensene for barnet i årene framover om det fortsatt blir under forsterforeldrenes omsorg, med de problemer som da etter hvert vil kunne oppstå.

Avgjørelsen av om omsorgen skal tilbakeføres til foreldrene, skal treffes ut fra situasjonen slik den er i dag. Om avgjørelsen om å overta omsorgen for C var riktig eller gal da den ble truffet, er i prinsippet ikke avgjørende. Men dagens situasjon har røtter i fortiden. Det som tidligere har skjedd, vil ha betydning for nåtidsvurderingen … .Tidsforløpet vil selvsagt ha betydning ved vurderingen av tilknytningen til moren og for hvor sterkt knyttet C er til fosterforeldrene.

Begge de sakkyndige, Kvam og Moen, vurderer at det kan føre til alvorlige problemer for B om han blir flyttet.

Kvam skriver i sin rapport på side 16:

B viser sterk tilknytningsatferd til sitt fosterhjem, jamfør mitt første møte med ham; og at han vil ha fostermor med til samværene; roer seg når fosterforeldrene sover med ham; og blir engstelig når han ikke har oversikt over hvor fosterforeldrene befinner seg. Han har fortsatt ikke utviklet trygg tilknytning, men er godt i gang med prosessen.

..

Slik B er beskrevet, og slik jeg oppfatter hans fungering, er jeg ikke i tvil når jeg fraråder endring i guttens omsorgsbase.

For B vil det beste være å få ro nok til å delta i sitt eget liv og få støtte til å klare utfordringer med lek, venner, skolestart osv. Han trenger mors aksept av sin bosituasjon, og hennes støtte i tilknytnings- og tilhørighetsprosessen i nåværende omsorgsbase. Det er ikke til B’ beste å endre hans omsorgsbetingelser hverken på kort eller lang sikt, etter min vurdering.

Moen skriver i sin rapport på side 19:

B har i liten grad noen bevisst oppfatning av å ha vært i noen andre omsorgsbaser enn hos fosterforeldrene C og D. Han omtaler dem og andre i deres familie ut fra en identitet som en sønn i hjemmet. Fosterforeldrene omtales som mamma og pappa, deres foreldre som besteforeldre, fosterfars sønn omtales som bror (er i realiteten søskenbarn) o.s.v. Det er relativt tydelig at B på alle måter opplever at han hører naturlig til i fosterhjemmet.

B er for liten til å kunne overskue konsekvensene av å ville bo og vokse opp enten hos fosterforeldrene eller hos mor. I samtale har han da også gitt uttrykk for at det ikke er mulig å velge, og at han egentlig vil bo og være mer sammen med alle. Det som for den sakkyndige virker åpenbart er at et eventuelt brudd med fosterforeldrene vil være en dramatisk opplevelse for han, selv om dette skulle bli gjort på en forsiktig og gradvis måte. I tillegg til de emosjonelle båndene til fosterforeldrene er B integrert i storfamilien rundt i tillegg til skole, venner og fritidsaktiviteter. I tillegg til å måtte håndtere de emosjonelle utfordringene i form av savn og sorg knyttet til dette, så vil en eventuell flytting til mor innebære helt nye og andre utfordringer for han enn det han så langt har erfart gjennom samværene med henne. Hverdagen ville komme med utfordringer knyttet til det emosjonelle ved å teste ut og undersøke om relasjonen til mor er trygg og pålitelig, å finne sin posisjon i.f.t. søsteren H med mulighet for sjalusi og rivalisering i tillegg til det rent praktiske å tilvenne seg en ny hverdag med ny skole, venner og fritidsaktiviteter. Selv om mor har mange gode kvaliteter og generelt god omsorgsevne, så er det den sakkyndiges vurdering at omkostningene for B både på kort og lang sikt blir for store ved en eventuell flytting. 

Videre skriver Moen i rapportens punkt 7 «Konklusjon»:

Når det gjelder B, så er han etter den sakkyndiges vurdering trygt tilknyttet sine fosterforeldre. De har vært hans primære omsorgsgivere i hele hans bevisste liv, og har gjennomgående vært stabile, trygge og forutsigbare. B sitt forhold til moren har hele tiden vært preget av mye engasjement og kjærlighet, og ikke mindre etter at han fikk en søster. Den sakkyndige legger til grunn at B savner moren sin, og at han ønsker å ha mer kontakt med henne. Samtidig er han en relativt liten gutt som ikke har forutsetninger for selv å vurdere konsekvensene av sine ønsker knyttet til bosted og samvær. Han gir uttrykk for å være glad i alle rundt seg, og vil være mye sammen med dem alle.

Ut fra B sin relasjonelle sårbarhet og hans etablerte tilknytning til fosterhjemmet, kan det etter den sakkyndiges vurdering innebære stor risiko for hans videre emosjonelle utvikling å flytte han fra fosterhjemmet. Som fremgår over vurderes mor å inneha god generell omsorgsevne, men dette vurderes ikke til å være tilstrekkelig til å dekke B sine behov fremover med tanke på det relasjonelle brudd en flytting fra fosterhjemmet vil innebære.

Lagmannsretten kan i det vesentlige slutte seg til Moen og Kvams vurderinger på dette punktet. Lagmannsretten legger betydelig vekt på at B har bodd hos fosterforeldrene i 4 ½ år. Han var kun 2 ½ år da han flyttet dit, og han har neppe noen erindring om tiden før han flyttet til fosterhjemmet. Fosterforeldrene er hans primære omsorgspersoner, og han er nært knyttet til dem. Fosterforeldrene er hans mamma og pappa, i tillegg til at han har en biologisk mor og far. Lagmannsretten mener B har vært heldig som har fått vokse opp hos noen han har kjent hele livet. Fosterforeldrene har gjennom sin faglige bakgrunn som spesialpedagog og psykolog også meget gode forutsetninger for å ivareta B sine behov. B og fosterforeldrene har knyttet seg nært til hverandre. I så måte har B vært heldig med sine fosterforeldre, og deres innsats har trolig hatt stor betydning for B sin gode fungering i dag.

Selv om det ikke er holdepunkter for at B har særlige behov i dag, er hans situasjon sårbar. Lagmannsretten viser her til de sakkyndiges beskrivelse av B. Historien har vist at han tidligere har taklet dårlig endringer og uforutsigbarhet. J, som er kontaktlæreren til B, forklarte for lagmannsretten at B har behov for oversikt og struktur, og likte dårlig at hun ble sykemeldt. Han har tidligere hatt reaksjoner når fostermor brakk beinet og når hun var bortreist. Lignende reaksjoner er også beskrevet fra tiden han gikk i barnehagen.

Lagmannsretten mener et brudd med fosterforeldrene kan gi B store emosjonelle problemer. Det er en nærliggende fare for at endring av primæromsorgspersonene kan gi han alvorlige tilknytningsproblemer. Han har alt en gang i livet måttet skifte omsorgsbase, og bør ikke måtte gjøre dette enda en gang. Bevisførselen kan tyde på at B har funnet sin plass og slått seg til ro, og situasjonen hans fremstår som mer stabil enn den gjorde for tingretten. B har et etablert nettverk med skole, venner og aktiviteter der han bor i dag. Ved en tilbakeføring vil dette brytes opp. Som følge av B sin sårbarhet, er det en reell fare for at et slikt brudd vil påføre B alvorlige problemer. Lagmannsretten mener derfor det vil være til B sitt beste å få vokse opp i fosterhjemmet.

Samvær

Lagmannsretten vil til slutt behandle omfanget av samvær. Etter barnevernloven § 4-19 har barn og foreldre som utgangspunkt rett til samvær med hverandre, med mindre noe annet er bestemt. Ved fastsettelsen av samværsomfanget skal det legges avgjørende vekt på hva som er til barnets beste, jf. barnevernloven § 4-1. I praksis fra Høyesterett fremgår at sentralt ved vurderingen er omsorgsovertakelsens formål og antatt varighet. I Rt-2006-247 avsnitt 31 uttaler førstvoterende:

Omfanget av samværet beror altså i atskillig utstrekning på hvilken type plassering det gjelder. Det er derfor av stor betydning om tilbakeføring av omsorgen til de biologiske foreldre kan ventes å finne sted innen rimelig tid.

Som nevnt ovenfor, mener lagmannsretten det er tale om en langvarig plassering. B sitt behov for stabilitet og mulighet til å knytte seg til fosterhjemmet danner rammene ved fastsettelsen av samværet. Der plasseringen er langvarig fastsetter domstolene ofte et relativt begrenset samvær.

Nærværende sak fremstår som noe spesiell, ved at samværene mellom B og både mor og far er beskrevet som svært positive. Begge foreldrene har god samværskompetanse, begge tar hensyn til B sine behov og møter han på fin måte. Samtidig evner de å skjerme B fra egne følelser, slik at samværene ikke blir belastende for han. For de biologiske foreldrene vil samværssituasjonen medføre glede over å få være sammen med B. Samtidig vil de kjenne på sorgen over å være separert fra han, når samværene avsluttes.

Samværene utløser en viss spenning hos B. Etter lagmannsrettens syn er dette noe som må forventes. Det er i dag ingen holdepunkter for at B har sterke negative reaksjoner i for- og etterkant av samværene, eller at samværene på noen måte er belastende for han.

Samværet med foreldrene fremstår som et gode for B, som det er viktig å opprettholde. B uttrykker savn særlig etter mor, og han er opptatt av å treffe sine biologiske foreldre. Lagmannsretten mener det er viktig at han får opprettholde relasjonen til dem, herunder at de kan trygge B på hans identitet og tilhørighet.

Kvam har i sin erklæring på side 16 anbefalt en betydelig reduksjon i samværene på kort sikt. På lang sikt mente Kvam at samværene kunne økes i takt med B sin tilpasning til de endringer livet medfører og reetablering av hans indre trygghet. Kvam utdypet dette i sin forklaring for lagmannsretten. Bakgrunnen for at hun på kort sikt anbefalte en betydelig reduksjon i samværene, skyldtes at B våren 2014 fremstod som et barn i krise. Dette baserte hun på beskrivelsen av B fra barnehagen og fosterforeldrene. Kvam vurderte at B hadde en dypere utrygghet, og at han trengte ro, forutsigbarhet og rutiner.

Moen, skriver i sin erklæring på side 20 i punkt 7 «Konklusjon»:

Når det gjelder samværsordningen, så er det den sakkyndiges vurdering at denne bør utvides. Kontakten mellom B og mor har vært stabil over flere år, og mor har i det store og hele holdt avtaler knyttet til samvær og telefonering. Selv om hun i denne sammenheng ønsker å få B tilbake til seg, så er hun lojal i forhold til plasseringen, og det foreligger ingen opplysninger om at hun over telefon eller under samvær sier noe som undergraver B sitt forhold til fosterhjemmet. Med tanke på at B er trygt tilknyttet sine fosterforeldre, anses det ikke å innebære noen tilknytningsmessig fare å utvide kontakten mellom B og mor til å omfatte overnattingssamvær med omtrent samme eller noe økt hyppighet som samværene har pr i dag. Den sakkyndige vurderer også at det bør være rom for feriesamvær slik at B får reetablert/opprettholdt kontakten med sin biologiske familie for øvrig. Tilsynsbehovet vurderes etter en viss overgangsordning ikke å være nødvendig lenger.

Moen utdypet dette i sin forklaring for lagmannsretten. Etter hans vurdering hadde B en vanskelig periode våren 2014, da Kvam var inne i bildet som sakkyndig. Moen trodde dette var grunnen til at de så forskjellig på samværsspørsmålet. B var godt tjent med å bevare det nåværende forholdet til moren, og dette ville være utviklingsfremmende for han. Moen mente at B ikke var noe barn i krise, og vurderte at han ikke hadde behov for oppfølging fra BUP og PPT.

Lagmannsretten slutter seg til Moens vurdering. I tillegg til Moens vurdering legger lagmannsretten særlig vekt på beskrivelsen av B fra fosterforeldrene og skolen. B er beskrevet som en sunn og alminnelig ressurssterk gutt, med aldersadekvat utvikling. Etter lagmannsrettens syn er det ingen holdepunkter for at B har særlige behov, herunder behov for oppfølging fra PPT/BUP. I tråd med Moens anbefaling finner lagmannsretten at samværene bør økes noe. Samtidig må den totale samværsbelastningen ikke bli for stor. B må ha tilstrekkelig ro til skolearbeidet, å ivareta egne interesser og få være sammen med venner i nærmiljøet.

Etter en konkret helhetsvurdering har lagmannsretten kommet til at det skal gjennomføres 6 dagssamvær á minst 4 timer mellom B og mor pr år. Det bemerkes at samværet lagmannsretten fastsetter er et minimumssamvær, og dette bør vurderes utvidet i tråd med Moens anbefaling. Dagssamværene bør ha noe lengre varighet enn i dag på grunn av reiseavstanden. Dette øker fleksibiliteten i hvilke aktiviteter det kan legges opp til under samværene. Dagssamværene bør gjennomføres på steder som er hensiktsmessig for et barn på B sin alder. Samværene kan skje både i B sitt nærmiljø og hos mor i Z.

På noe sikt bør det gjennomføres overnattingssamvær, og i et lengre tidsperspektiv også kortere feriesamvær. Lagmannsretten finner det imidlertid ikke hensiktsmessig å konkret regulere overnattings- og feriesamvær. En slik utvidelse av samværsordningen må skje gradvis, og tilpasses B sine behov og eventuelle reaksjoner. En detaljregulert samværsordning, med angivelse for når overnattingssamvær skal starte opp, vil etter lagmannsrettens syn kunne bli formalistisk og ha uønskede konsekvenser. Særlig gjelder dette hvis B viser sterke reaksjoner knyttet til overnatting hos mor. Lagmannsretten forutsetter at en utvidelse av samværsordningen med overnatting vurderes løpende, og legges opp på en måte som er betryggende for B.

B bør også gis muligheten til å bli kjent med sine søsken og familie på morssiden. Etter det opplyste for lagmannsretten er mormor og mors søsken ressurssterke, og kan bidra til å trygge B sin identitet og utvikling. Denne kontakten bør tilpasses B sitt ønske og behov, men de voksne og barnevernstjenesten forutsettes å legge til rette en slik kontakt.

Barnevernstjenesten har vurdert at det ikke lenger er grunnlag for tilsyn under samværene, og lagmannsretten er enig i denne vurderingen.

Ingen av partene har krevd endring i samværet mellom far og B, og lagmannsretten ser ingen grunn til at dette skal endres.

Dommen er enstemmig. 

 

Domsslutning

1. Anken forkastes for så vidt gjelder tilbakeføring av omsorgen for B.
2. B skal ha seks dagssamvær á fire timer i året med A uten tilsyn.

 

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*