Mors reaksjon på samvær avgjørende for fars samværsnekt

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

dom

LB-2014-140565

Instans Borgarting lagmannsrett – Dom
Dato 2015-06-19
Publisert LB-2014-140565
Stikkord Barnerett. Samvær. Barneloven § 42 jf. § 43.
Sammendrag Under atskillig tvil kom lagmannsretten til at det var best for barna at faren ikke fikk samvær med dem. Moren hadde nektet å la den sakkyndige observere barna sammen med faren. Årsaken til morens sterke reaksjoner på samvær var uklar. Den sakkyndige mente at det ikke var mulig å gjennomføre samvær uten at det kunne få alvorlige konsekvenser for barna, og lagmannsretten la dette til grunn.
Saksgang Oslo tingrett TOSLO-2013-195308 – Borgarting lagmannsrett LB-2014-140565 (14-140565ASD-BORG/03).
Om rettskraft
Parter A [far] (advokat Anders Westeng) mot B [mor] (advokat Ramborg Hege Elvebakk, advokatfullmektig Kristian Reinert Haugland Nilsen).
Forfatter Lagdommer Eyvin Sivertsen, lagdommer Anne-Mette Dyrnes, tilkalt dommer, dommer Rune Klausen.
Henvisninger i teksten Straffeloven (1902) §219 | Barnelova (1981) §42, §43, §61 | Tvisteloven (2005) §11-4, §16-4, §20-2

Saken gjelder tvist om faren skal ha samvær med partenes felles barn, eventuelt omfanget av samvær.

A (faren) og B (moren) møttes i Kosovo i 2009 og giftet seg samme år. B er opprinnelig derfra, men har bodd i Norge fra hun var 10 år. Hun er norsk statsborger, utdannet sykepleier og ansatt på [sykehus]. A er fra Kosovo, har høyskoleutdannelse som geolog, men har arbeidet som maler etter han flyttet til Norge på bakgrunn av familiegjenforening i september 2010. Begge er 32 år gamle. Sammen har de barna C, født 0.0.2011, og D, født 0.0.2013.

Partene bodde sammen til februar 2013 – ca. en måned før den yngste datteren ble født.

Kort etter bruddet anmeldte A ektefellens brødre og far til politiet for trusler. Saken ble henlagt. B anmeldte A for overtredelse av straffeloven § 219 den 24. oktober 2013. Den 8. mai 2014 ble saken henlagt etter bevisets stilling.

A har aldri møtt sin yngste datter, og han har ikke hatt samvær med den eldste etter bruddet.

Partene møttes 14. november 2013 til mekling på Familievernkontoret Christiania Torv i Oslo. Den 22. november 2013 gikk A til søksmål mot B med krav om samvær med barna fastsatt etter rettens skjønn. Han krevde samtidig en midlertidig avgjørelse om samvær inntil det foreligger en rettskraftig avgjørelse i hovedsaken. I tilsvar 20. desember 2013 tok moren til motmæle mot samvær og krevde samtidig foreldreretten alene.

Partene var enige om at det burde oppnevnes en sakkyndig etter barneloven § 61 nr. 3, og retten oppnevnte psykolog Liz Astorp Thorseng. Saksforberedende møte ble holdt 26. mars 2014, og det ble inngått en midlertidig avtale frem til hovedforhandlingen med slikt innhold:

1. B (mor) og A (far) har felles foreldreansvar for C, født 0.0.2011 og D født 0.0.13.
2. C og D har fast bosted hos mor.
3. Mor og far samtykker til den sakkyndige psykolog Lis Astorp Thorsengs videre arbeid i saken.
4. Far skal ha to samvær av inntil to timer med C og D fram til hovedforhandling berammet til 30. juni 2014. Fortrinnsvis en gang i midten av mai og en gang i begynnelsen av juni. Samværet skal skje under beskyttet tilsyn og med en for barnet kjent tillitsperson. Mor utpeker denne tillitspersonen. Den sakkyndige skal være tilstede under samværene, og vil avbryte samvær dersom det vurderes å ikke være til barnas beste.
5. Mor og far opphever taushetsplikten for aktuelle komparenter som den sakkyndige måtte finne nødvendig å innhente opplysninger fra.
6. Denne midlertidige avtalen gjelder frem til hovedforhandling berammet til 30. juni 2014.
7. Far trekker sin begjæring om midlertidig avgjørelse i saken.

Til tross for avtalen nektet moren å la faren ha samvær med barna. I epost til retten opplyste Thorseng at barnevernet anbefalte at samvær ikke skulle gjennomføres. Det er ikke dokumentert at barnevernet anbefalte dette.

Faren begjærte 27. mai 2014 på nytt midlertidig fastsettelse av samvær. Tingretten tok ikke stilling til begjæringen før hovedforhandlingen som fant sted 30. juni 2014.

Psykolog Thorseng avga sakkyndig rapport 9. juni 2014. Moren hadde motsatt seg at Thorseng skulle gjennomføre en observasjon av faren sammen med barna. Med forbehold for den usikkerhet dette skapte, var Thorsengs foreløpige anbefaling at det ikke skulle være samvær.

Oslo tingrett avsa den 3. juli 2014 dom med slik domsslutning:

1. B skal ha foreldreansvaret alene for C f. 0.0.11 og D f. 0.0.2013.
2. A skal ikke ha samvær med C f. 0.0.11 og D f. 0.0.2013.
3. Partene bærer sine egne saksomkostninger.

A har anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Anken gjelder bevisvurderingen og saksbehandlingen.

Ankeforhandling ble holdt 6.-7. januar 2015 i Borgarting lagmannsretts hus. Partene møtte sammen med sine prosessfullmektiger og avga forklaring. Det ble avhørt fire vitner. Den rettsoppnevnte sakkyndige var til stede under ankeforhandlingen og ga forklaring. Om bevisføringen for øvrig vises til rettsboken. Etter at bevisførselen var avsluttet, besluttet retten enstemmig å utsette forhandlingene, jf. rettsboken hvor det står:

Rettens leder orienterte om at retten hadde truffet enstemmig beslutning om å utsette saken etter tvisteloven § 16-4, da retten av hensyn til saksopplysningen fant det nødvendig å gi en ny sakkyndig i oppdrag å vurdere saken, særlig med sikte på å gjennomføre en samværsobservasjon av ankende part og døtrene.

Lagmannsretten oppnevnte psykologspesialist Katrin Koch som sakkyndig til å foreta en ny vurdering av om farens skal ha samvær, eventuelt i hvilket omfang og på hvilken måte, herunder om samvær burde skje under tilsyn. Som grunnlag for vurderingen skulle den sakkyndige om mulig observere samvær mellom faren og barna, men dette ble heller ikke muliggjort under Kochs arbeid. Psykologspesialist Koch avga sakkyndig erklæring 13. mai 2015.

Ankeforhandlingen fortsatte den 28. mai 2015. Partene var til stede med sine prosessfullmektiger. Psykologspesialist Koch møtte og ga forklaring. Det ble fremlagt enkelte nye dokumentbevis, jf. rettsboken.

For nærmere detaljer vedrørende saksforholdet vises til tingrettens dom og lagmannsrettens bemerkninger nedenfor.

Den ankende part, A, har i hovedtrekk anført:

Saken er ikke tilstrekkelig godt opplyst. Moren har uten grunn nektet gjennomføring av samspillsobservasjon, og ingen av de sakkyndige har derfor hatt mulighet til å vurdere farens samværskompetanse.

Faren har tilstrekkelig god samværskompetanse, og barna vil ha utbytte av samvær med sin far. Det er således til barnas beste å ha samvær med ham. Faren er villig til å la et begrenset samvær skje under tilsyn fra barnevernet. Det som er viktig for ham, er at han får kontakt med barna, og at barna får anledning til å bli kjent med ham. Det er viktig for barna å opprettholde kontakt med begge foreldrene selv om de bor hver for seg.

Faren stoler ikke på moren. Hun har beskyldt ham for ting han ikke har gjort. Tilsyn under samvær er derfor også noe han ønsker for å beskytte seg selv.

Faren har ikke benyttet vold mot verken moren eller den eldste datteren. Han hadde et godt forhold til sin eldste datter før bruddet. Hun kom mot ham da han kom hjem fra jobb og var glad over å se ham. Det er ikke riktig at han ikke bidro i hjemmet eller ikke var hjemme mens partene bodde sammen. Han jobbet riktignok mye, men han kan ikke straffes for dette ved at det nektes samvær.

Bruddet skyldes farens utroskap, ikke familievold.

Morens grunnløse nektelse av samvær og samværsobservasjon og hennes reaksjoner på at hun ikke får det som hun vil, bør ikke premieres med at faren nektes samvær. Det er barnas beste, ikke morens beste som skal iakttas.

Det er ingen fare for at faren vil kidnappe barna og ta dem med til Kosovo. Han har søkt familieinnvandring med barna sine. Han ønsker å være sammen med barna; det er ikke riktig at det er oppholdstillatelsen som er det primære for ham.

Det er nedlagt slik påstand:

1. A skal ha samvær med C, f. 0.0.11 og D, f. 0.0.13 etter rettens skjønn.
2. A/det offentlige tilkjennes sakens omkostninger for tingretten og lagmannsretten.

Ankemotparten, B, har i hovedtrekk anført:

Moren er traumatisert etter samlivet med faren. Hun har en grunnleggende mistillit til ham og frykter for hva som kan skje med barna under samvær. Det er stor risiko for at morens velferd vil bli skadelidende dersom hun tvinges til å overlevere barna til faren og til å samarbeide med ham. Dette vil i sin tur kunne gå ut over hennes omsorgsevne. Tilsyn under samvær avhjelper i liten grad hennes syn på samvær og mistillit til faren.

Faren er ustabil og har opptrådt aggressivt, nedlatende og voldelig mot moren under hele samlivet. Han har truet moren med kniv og forgrepet seg seksuelt på henne. Moren fortalte ikke om volden til andre, men de fremlagte straffesaksdokumentene støtter hennes forklaring for lagmannsretten. Det samme gjør legenotat. Hennes psykiske symptomer er også forenlig med at hun har opplevd vold.

Morens reaksjoner på at ankeforhandlingen ble utsatt underbygger at hun har vært utsatt for vold, og at det vil være skadelig for hennes omsorgsevne dersom faren får samvær.

Faren har refset den eldste datteren fysisk fra hun var ca. sju måneder, og han har utvist skremmende adferd i hennes nærvær. Det at datteren er redd for menn, støtter morens forklaring. Det vises også til den sakkyndiges vurdering. Faren deltok ikke i pass og stell av den eldste datteren. Han evner ikke å se barns behov. Kravet om samvær er motivert av ønske om oppholdstillatelse.

Det er knyttet usikkerhet til farens sosiale nettverk og bosituasjon. Han har vært i flere tvister med sine arbeidsgivere og synes å ha vansker med å innordne seg norsk kultur.

Begge de sakkyndige er kommet til samme konklusjon. Deres anbefalinger bør følges.

Det er nedlagt slik påstand:

1. Anken forkastes.
2. B/det offentlige tilkjennes sakens omkostninger for tingretten og lagmannsretten.

 

Lagmannsretten bemerker:

Innledning

I barneloven § 42 er det fastsatt at barna har rett til samvær med begge foreldrene selv om disse lever hver for seg, og det følger av § 43 at den av foreldrene som barna ikke bor fast sammen med, har rett til samvær med barna, dersom ikke annet er avtalt eller fastsatt. Barnas beste er styrende for avgjørelsen. Dette er presisert i § 43 første ledd tredje punktum. Retten må derfor avgjøre at det ikke skal være samvær, dersom dette ikke er til beste for barna. En slik avgjørelse kan ramme hardt, men det er likevel ikke noen tilleggsvilkår utover hva som er barnets beste som må være oppfylt. Avgjørelsen beror på en alminnelig vurdering av hva som er best for barnet, jf. Rt-2013-1329 avsnitt 33-39.

Partenes rådighet er begrenset, jf. tvisteloven § 11-4. Retten er ikke bundet av partenes prosesshandlinger lenger enn dette er forenlig med offentlige hensyn. Barnas beste er det sentrale hensyn ved alle avgjørelser i barnesakene.

Spørsmålet i saken er om faren skal få et begrenset samvær under tilsyn, eller om samvær skal nektes helt.

Morens viktigste innvending mot samvær er at faren har utsatt henne og den eldste datteren for vold, og hun frykter at dette skal skje igjen. Selv om samvær skal skje under tilsyn, er moren redd for hva som kan skje. Det er anført at denne frykten er så skadelig for henne at det kan gå utover hennes omsorgsevne, noe som i sin tur kan gå utover barna, slik at samvær ikke er til barnas beste.

Straffesaken mot faren om mulig overtredelse av straffeloven § 219 er henlagt etter bevisets stilling. Dersom det likevel er sannsynlig at faren har brukt vold mot moren og datteren, vil dette være et viktig moment ved vurderingen av om det bør være samvær mellom faren og barna. Lagmannsretten finner det derfor hensiktsmessig først å vurdere beskyldningene om vold.

Vold mot moren?

Ifølge de fremlagte straffesaksdokumentene er faren anmeldt for vold mot moren i tiden etter at faren kom til Norge. Han ble raskt kontrollerende. Hun måtte ha tillatelse til å gå ut av leiligheten. Hun måtte vise ham kvittering for alle sine kjøp. Han skal flere ganger ha slått henne på armen, lugget henne, kastet en sko etter henne og dyttet henne. Dette har hendt så mange ganger at hun har mistet tellingen på det. Slagene skjedde med flat hånd eller en sko. Han har også tvunget henne til samleie. Første gang skjedde dette 3-4 uker etter at hun hadde født deres første barn. Han sa det var han som bestemte når de skulle ha samleie, han holdt henne fast og førte henne inn på soverommet der hen gjennomførte samleiet. Etter en konflikt med arbeidsgiver begynte han å gå med kniv.

Faren har anført at bruddet verken skyldes vold, nedlatende behandling eller manglende deltakelse i husarbeidet eller omsorgen for barna fra hans side, men at hun avslørte at han hadde vært utro. Da moren gikk til sengs og dro dyna over seg den 11. februar 2013 falt farens mobiltelefon ned på henne. Telefonen var en sammenleggbar Nokia, og den var åpen med lys i displayet da hun oppdaget den. Blikket hennes falt på en melding hvor det sto «Min kjære, min kjære». Hun leste både denne og flere meldinger, herunder meldinger som ektemannen hadde sendt til nummeret som var lagret under navnet «J», men som hun fant ut at tilhørte en J fra Kosovo. Hun konfronterte mannen med dette neste dag, og det oppsto da en krangel. Mannen skal ha truet henne med en liten kjøkkenkniv. Etter at han hadde gått på jobb, dro hun til foreldrene sine. Hun fortalte hva som hadde skjedd og viste frem tekstmeldingene. Da hun kom hjem neste dag, hadde ektemannen tatt med tingene sine, og han flyttet etter dette ikke tilbake.

Slik saken er opplyst for lagmannsretten fremstår det som mest sannsynlig at partenes samlivsbrudd skyldes utroskap fra mannens side. Det er bekreftet at tekstmeldingene ble vist til familiemedlemmer. Det må legges til grunn at morens brødre og/eller hennes far sendte tekstmeldinger til faren, og at han i sin tur anmeldte dem for trusler. Dette utelukker imidlertid ikke at morens historie om vold kan være sann, selv om hun ikke fortalte om den til noen og ikke anmeldte faren for voldsutøvelse før 24. oktober 2013, vel et halvt år etter samlivsbruddet, angivelig fordi hun skammet seg. Hun har gitt nokså konsistente forklaringer om hva hun mener seg utsatt for til politiet, de sakkyndige og retten. Hennes psykiske reaksjoner på mulig samvær mellom faren og barna kan ifølge de sakkyndige være forenlige med at hun har vært utsatt for vold, slik hun har forklart, selv om årsaksbildet kan være sammensatt.

Samlet sett finner lagmannsretten at det ikke kan ses bort fra at moren er blitt utsatt for vold slik hun har forklart.

Vold mot eldste datter?

Når det gjelder den påståtte vold mot datteren, er det i anmeldelsen til politiet nevnt én episode som fant sted da datteren ennå ikke hadde fylt ett år. Faren skulle passe henne mens moren var til svangerskapskontroll. Da moren kom hjem, fant hun datteren gråtende, stroppet fast i bilsetet inne på et rom, mens faren satt i et annet rom med høretelefoner og hørte på musikk. I det andre politiavhøret er denne episoden ikke nevnt, og vold mot barnet er ikke et tema. Til Thorseng forklarte moren ifølge erklæringen:

«Hvis C gråt kunne far bli sint og kjefte på henne. Han hadde flere ganger ristet henne og slått henne på hånden og skulderen. Hun ble da svært redd og gråt. Mor mente at far ikke forsto et barns behov og reaksjoner. En gang tok han C ut av armene på mor og ga henne til tanten sin som var helt ukjent for C. Da hun reagerte med gråt ristet far henne. Han forsto ikke hennes reaksjon. Han mente at han kunne få henne til å forstå ved å riste henne. Far hadde ikke en god påvirkning på barna. «… Jeg er redd jeg ikke vil få de samme barna igjen når jeg henter dem hos ham …» Mor forklarte at tanken på at han skulle ha barna gjorde henne svært redd. «… Jeg klarer ikke tanken på at jeg skal overlevere barna til ham. Jeg vil ikke at han skal ta gleden fra dem. Han er ikke glad i dem, han har aldri sagt at han savner dem eller spurt hvordan de har det. Han har aldri tatt ansvar. Han vil bare ha dem for å få opphold …».»

Ingen av vitnene – heller ikke fra morens familie – nevnte noe som kunne tyde på at de hadde hørt om at faren hadde benyttet vold mot datteren. Det er således kun til den sakkyndige Thorseng og retten at moren har fortalt om vold mot datteren, hvis man ser bort fra episoden med barnesetet. Utover den skjødesløshet som ble utvist ved episoden med barnesetet, finner lagmannsretten det lite sannsynlig at faren har benyttet vold mot den eldste datteren. Den yngste har han aldri fått treffe.

Barnas fungering

Thorseng hadde en kort samværsobservasjon av mor og den yngste datteren. Utover dette har ingen av de sakkyndige observert barna. De har imidlertid innhentet informasjon om barna fra tredjepersoner, herunder barnehagen.

Etter Thorsengs vurdering gir barna inntrykk av å være to alminnelig godt fungerende barn.

Til Koch har både moren og barnehagen beskrevet barna som velfungerende og upåfallende. Ifølge Kochs erklæring kan dette forstås som at de mest sannsynlig ikke har utviklet varige vansker – gitt at morens forklaring er riktig – og det kan i så fall også forstås slik at moren har klart å opprettholde tilstrekkelig god omsorg for barna til tross for de nevnte forhold. I en slik situasjon bør man likevel ifølge Koch være varsom med belastninger for barna, ettersom man ikke kan se bort fra en viss sårbarhet hos dem. På den annen side kan barnas gode fungering – fortsatt ifølge Koch – også forstås som en naturlig følge av at de ikke har vært utsatt for en så vanskelig familiesituasjon som moren beskriver. Men gitt at farens forklaring er riktig, og moren og hennes familie fungerer slik som faren synes å mene, er det vanskelig å se at barna gjennom lang tid med moren som omsorgsperson skal kunne fungere så godt.

Ved den videre vurdering legger lagmannsretten til grunn at barna fungerer bra, men at man ikke kan se bort fra en viss sårbarhet hos dem.

Morens reaksjoner på mulig samvær

Moren har hatt sterke psykiske reaksjoner på muligheten for at faren skal ha samvær. Hun har stilt seg totalt avvisende til at de sakkyndige skal få observere faren i samspill med barna selv om dette åpenbart ikke ville medføre noen fare for barna. Da lagmannsretten besluttet å utsette forhandlingene for å få en ny sakkyndigvurdering, brøt moren sammen og måtte kjøres med ambulanse til sykehuset. Hun er nå sykmeldt og går til behandling hos psykolog. Hun er avhengig av hjelp fra sin mor og familie for å klare dagliglivet.

Under samtalen med Koch 21. april reagerte hun sterkt da samtalen kom inn på tiden etter at hun ble gravid første gang. I rapporten heter det:

Da samtalen omhandlet tiden etter at hun ble gravid første gang ble mor tiltagende urolig, begynte etter hvert å gråte uten å få kontroll og fikk sterke fysiske symptomer med hyperventilering, skjelvinger, hodepine og sirkulasjonsforstyrrelser. Dette ble av meg vurdert som reelt. Etter noe tid roet mor seg noe ved hjelp av Paracet (etter ønske fra mor), bistand til kontroll av pust og fysisk kontakt (holde hendene i ro). Det ble etter hvert i noen grad mulig å snakke videre, men jeg vurderte det som uetisk og faglig uforsvarlig å presse på for å arrangere samvær.

I likhet med Thorseng vurderte Koch det som lite sannsynlig at morens reaksjoner er spill eller overdrivelse. Hun fant det lite sannsynlig at moren tar medisiner og går i behandling av taktiske årsaker.

Om vurderingen av årsaken til reaksjonene står det følgende i Kochs rapport:

Mye peker [derfor] i retning av at mor kan være traumatisert av forhold som er slik hun har beskrevet dem. På den andre siden er mors reaksjoner svært sterke i forhold til et relativt kort samliv og voldsutøvelse/kontroll der volden ikke synes å ha medført en vedvarende frykt for eget eller barnas liv og helse, selv om den sikkert har vært en stor belastning. Reaksjonene kunne ha hatt en viss proporsjonalitet dersom mor også tidligere hadde vært utsatt for traumer i egen familie, krigstraumer eller andre belastninger med fare for liv og helse. Det har imidlertid ikke framkommet opplysninger om slike forhold, selv om jeg finner det påfallende at mor dels beskriver seg som psykisk sterk og godt fungerende før ekteskapet, men samtidig har påfallende dårlig hukommelse hva gjelder eget livsløp. Det kan tenkes at mor har underrapportert forhold som sammen med et vanskelig samliv er blitt en for stor belastning for henne.

I oppsummeringen til Koch heter det:

Oppsummeringsvis er det slik at det ikke er mulig for meg å be- eller avkrefte mors eller fars historie. Det er imidlertid min vurdering at mor har svært sterke og reelle reaksjoner som kan ha sammensatte årsaksforhold, men som i særlig grad framtrer i den aktuelle situasjon der hun forventes å bidra til gjennomføring av samvær i en situasjon der hun er opptatt av å skjerme barna. Det er sannsynlig at hennes omsorgsmuligheter svekkes betydelig i en situasjon der hun tvinges til samarbeid om samvær med far mot sin vilje.

I en avveining mellom barnas behov for å bygge opp en relasjon til sin far, og deres behov for stabilitet og kontinuitet i hverdagens omsorg, vil det siste etter mitt syn ha større betydning for dem. Det vil ha større konsekvenser for barna at omsorgen bryter sammen hvis samvær tvinges frem, enn om kontakten med far ikke opprettholdes. Det er min vurdering at det er nokså stor sannsynlighet for at mor vil bli dårligere og omsorgen for barna bryter sammen, dersom hun tvinges til gjennomføring av samvær i dagens situasjon.

Slik jeg ser det, vil det ikke være mulig å gjennomføre samvær uten at dette kan komme til å få alvorlige konsekvenser for barna. Det er svært uheldig at dette i sin tur kan medføre at far kanskje ikke får bli i Norge, særlig fordi en ikke kan se bort fra at mors tilstand vil bedre seg når situasjonen i forhold til barna er avklart, slik at kontakt med far kanskje kan etableres når barna er litt eldre.

Lagmannsretten finner den konkrete vurderingen av om det bør være samvær vanskelig, men er kommet til at samvær ikke er til barnas beste.

Avgjørelsen må treffes selv om det ikke har vært mulig for noen av de sakkyndige å observere faren sammen med barna. Lagmannsretten finner det likevel forsvarlig å treffe en avgjørelse. Det vises til det som sies i Kochs erklæring om den begrensede verdien av samværsobservasjon i et tilfelle som i vår sak. Barna ville ha møtt en forelder som de ikke kjenner og ikke har et forhold til, og som de på grunn av morens syn kan oppfatte som farlig. Det ville uansett barnas adferd ha vært vanskelig å bygge noen konklusjon på en slik observasjon.

Ved avgjørelsen legger lagmannsretten til grunn at det ikke kan utelukkes at faren har vært voldelig mot moren, men at morens sterke psykiske reaksjoner på samvær også kan ha andre årsaker, jf. Kochs erklæring. Barna kan være sårbare. Ved samvær under tilsyn kan det ikke skje noe med dem. Men morens sterke reaksjoner kan, selv om de kan virke irrasjonelle, og årsaksbildet kan være sammensatt, gå utover hennes evne til omsorg for barna. Moren reagerte meget sterk på lagmannsrettens utsettelse av saken i januar i år. Hun har som nevnt vært sykmeldt siden da, og hun går nå til psykologisk behandling. Det er ikke noe som tyder på at dette hittil har gått utover hennes omsorgsevne. Barnehagepersonalet har ikke observert at moren har virket deprimert, og barna beskrives som velfungerende. Koch er likevel klar i sin konklusjon om at det ikke er mulig å gjennomføre samvær uten at dette kan få alvorlige konsekvenser for barna, og lagmannsretten legger dette til grunn.

Etter dette er lagmannsretten under atskillig tvil kommet til at det er best for barna at faren ikke får ha samvær med dem. Anken må derfor forkastes.

Sakskostnader

Begge parter har fri rettshjelp.

Moren har vunnet saken, men lagmannsretten finner at tungtveiende grunner tilsier at faren/det offentlige fritas for erstatningsansvar for sakskostnader, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd. Lagmannsretten har funnet avgjørelsen vanskelig, og saken er av stor velferdsmessig betydning for faren. Sakskostnader tilkjennes derfor ikke.

Kjennelsen er enstemmig. 

 

Domsslutning 

1. Anken forkastes.
2. Sakskostnader tilkjennes ikke.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*