Ny barnevernsrapport kan føre til at flere fratas barna

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

Magne Raundalen er en av de mest anerkjente barnepsykologene i Norge, og har ledet arbeidet med rapporten.
Magne Raundalen er en av de mest anerkjente barnepsykologene i Norge, og har ledet arbeidet med rapporten.

Magne Raundalens utvalg gir rapport om barnevern til statsråd Audun Lysbakken mandag, og foreslår å bruke nytt prinsipp i barnevernets arbeid.

Oppdatert: 

Det har vært knyttet stor spenning til hva Magne Raundalens utvalg vil foreslå i den offentlige utredningen (NOU), som presenteres for barne– familie og inkluderingsminister Audun Lysbakken i dag.

Adresseavisen kjenner flere av forslagene som utvalget vil legge frem, og det er utvilsomt at flere av dem vil skape debatt. Etter det Adresseavisen erfarer er den aller viktigste anbefalingen utvalget gjør å innføre et nytt prinsipp for barnevernets arbeid.

Viktigere enn biologisk

Dette prinsippet kalles «utviklingsfremmende tilknytning», og utvalget foreslår at det skal ha forrang foran det biologiske prinsippet. Det vil i praksis bety at når relasjonen mellom forelder (foreldre) og barn er til hinder for barnets utvikling, skal dette være viktigere enn det biologiske prinsipp.

Utvalget konstaterer at det er best for de fleste å være hos sine biologiske foreldre. Men terskelen for å gå til omsorgsovertakelse skal vurderes opp mot flere ulike kriterier.

Tilknytningen viktigst

  • For spedbarn fra null til 18 måneder skal det tas stilling til adopsjon innen ett år.
  • For små barn mellom 18 måneder og fire år skal det tas stilling til adopsjon senest to år etter fosterhjemsplassering.

I praksis vil dette bety at biologiske foreldre har kort tid på seg til å forbedre omsorgsevnen sin. Og jo yngre barna er når de tas ut av sitt opprinnelige hjem, jo kortere tid har de biologiske foreldrene. De små har da knyttet seg til nye foreldre. Dette innebærer trolig at det blir flere omsorgsovertakelser, spesielt for de minste barna.

LES OGSÅ

«Anne» og «Per» ble av lederne på statens fosterhjemskurs anbefalt som fosterforeldre. Kurslederne mente blant annet at paret har gode evner til å arbeide med utviklingsforstyrrelser hos fosterbarn. Selv har «Anne» blitt fratatt omsorgen for ett av barna sine. Paret ønsker å være anonyme, av hensyn til «Anne»s datter.
«Anne» ble først fratatt et barn, deretter anbefalt som fostermor Ville teste kvaliteten i utvelgelsesprosessen.

«Anne» ble først fratatt et barn, deretter anbefalt som fostermor

Ville teste kvaliteten i utvelgelsesprosessen.

Når biologiske foreldre går rettens vei og ber om tilbakeføring, foreslår utvalget at det skal være obligatorisk å vurdere tilknytningen til fosterforeldrene når det har gått mer enn to år siden omsorgsovertagelsen. Da skal det nye prinsippet «utviklingsfremmende tilknytning», veie svært tungt.

Fjerde rapport på tre år

Dette er den fjerde barnevernsrapporten Lysbakken får på sine tre år som barneminister, men det er førse gang det er gjennomført en helhetlig gjennomgang av det biologiske prinsippets betydning i barnevernets arbeid.

Utvalget har fått en rekke spesifikke problemstillinger å vurdere:

  •  Er terskelen for omsorgsovertakelse for høy i dag?
  • Er dagens lovgiving god nok for å ivareta barnas hensyn når det gjelder samvær?
  • Bør det være en tidsgrense for hvor lenge foreldrene skal ha mulighet til å bedre sin omsorgsevne?
  • Er lovverket godt nok for å sikre ufødte barn når morens livsførsel kan skade barnet under svangerskapet?
  • I hvilken grad vurderes far som alternativ når mor ikke evner å gi tilstrekkelig omsorg?

Utvalget er også bedt om å legge særlig vekt på de yngste barna, i alderen 0-4 år.

Har sett på rettsavgjørelser

I utvalget har det sittet forskere, jurister og personer med praktisk bakgrunn fra barnevernet. Medlemmene har diskutert seg fram ved å se på problemstillinger i barnevernet, studere rettspraksis og juridisk teori.

– Det er en viktig analyse. Vi har sett på hva utfallet blir når saker har vært gjennom fylkesnemnda og havner i retten, sier Raundalen til NTB.

LES OGSÅ

52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep Fra år 2000 frem til i dag er 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner dømt for overgrep.

52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep

Fra år 2000 frem til i dag er 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner dømt for overgrep.

Utvalget har også sett mye på ny forskning og har fått eksperthjelp utenfra. Nye bidrag om utviklingspsykologi og hjerneforskning er inkludert i utredningen.

– Hva vil dette si for hvor grensene går? Barn skal beskyttes mot helseskader og utviklingsskader. Det er sentrale begrep i barnevernsloven, og har vært viktig for oss, sier Raundalen.

Comments

comments

Har du meninger? Send oss din mening. Følg oss på Facebook

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*